Pouze Hannibal Lecter ví, kdo žije ze slz druhých… a co na to Clarice Starlingová?

Pouze Hannibal Lecter ví, kdo žije ze slz druhých… a co na to Clarice Starlingová?

Tisk

Mlceni jehnatek 200Asi málokomu unikla informace o filmovém zpracování detektivního románu Mlčení jehňátek, kde roli doktora Hannibala Lectera výtečně ztvárnil Antony Hopkins a nadanou studentku akademie FBI Clarice Starlingovou, neméně skvělá, Jodie Fosterová. Myslím, že většina z nás ten film i viděla a nepřekvapil ani počet Oscarů, kterými jej ocenila filmová Akademie. Nyní si temnou atmosféru tohoto kultovního příběhu můžete vychutnat i v nezkrácené verzi audioknihy na MP3 od nakladatelství Tympánum.

 

Děj samotný je natolik notoricky známý, že není třeba jej zde příliš popisovat. Harris ve své knize vykresluje komplikované vyšetřování netradičních a brutálních vražd. Jenže do hlavní role neobsadil nezdolného, ostříleného detektiva nebo „bondovského“ agenta, ale doslova „pískle“ – studentku akademie FBI Starlingovou, která je přizvána na základě instinktu a důvěry ředitele mocné FBI. Vyplatí se mu tento risk a dokáže Clarice navázat kontakt s masovým vrahem a kanibalem Hannibalem Lecterem? Podaří se jim odhalit včas, kdo je Buffalo Billem, který své oběti stahuje z kůže a má v držení dceru senátorky Martinové?
Kdo film viděl, ví, jak to dopadlo a jaký dojem snímek zanechal. Přesto vřele doporučuji právě poslech nezkrácené audioverze knihy Mlčení jehňátek.

Audiokniha byla natočena podle stejnojmenného románu Thomase Harrise vydaného nakladatelstvím Alpress. Načetl ji Tomáš Kobr, celá trvá 11 hodin a 37 minut, během nichž si můžete znovu navodit mrazivou atmosféru u mříží cely doktora Lectera a poté temných prostor domu Buffalo Billa se šustěním křídel nočních motýlů a zoufalými výkřiky nachystané oběti.

Přednes Tomáše Kobra s jemnou intonací ponechává dostatek prostoru pro vlastní imaginaci, nevnucuje konkrétní představu kterékoliv s postav, snad pouze agentku Starlingovou nemusel ztvárnit tolik submisivní. Ve chvílích, kdy ji nechává hovořit svým hlasem, možná příliš zvýrazňuje její obavy a respekt – ale to je jistě i věc režijního vedení.

Hudební doprovod dramatickými akcenty odděluje jednotlivé kapitoly a vhodně doplňuje průběh děje, takže iluze probíhajícího dramatu je téměř dokonalá.

Za hlavní přednost knihy a její audioverze považuji perfektní studie psychického rozpoložení jednotlivých postav a jejich myšlenkových pochodů a celkový psychologický rozbor stěžejních situací. Čtenář či posluchač si tak může složit lepší obrázek a nechat se hnát vlastní představivostí, která není ovlivněna tou vizuální, filmařskou. Ale tento rozdíl je obecně známou skutečností mezi knižními a filmovými verzemi většiny takto zpracovaných děl.

Mlceni jehnatek 1

Na obalu CD je využit motiv nočního motýla splývajícího se spodním víčkem smutného oka, kde možná právě saje slzu z něj kanoucí. Posluchač znalý děje již ví, proč asi padla tato volba, stejně jako to, proč názvem knihy je slovní spojení Mlčení jehňátek. Ti, kdo tyto souvislosti zatím neměli šanci postřehnout, jistě neudělají chybu, když si CD koupí a vychutnají si jeho poslech.


Tomáš Kobr (nar. 1981) Jako herec se uplatňuje nejvíc v divadle. Po ukončení studia na VOŠ začal spolupracovat zejména s Divadlem Letí, kde nastudoval řadu rolí. Zřejmě nejvýznamější rolí je Pan M. ve Zpovědi masochisty, díky níž se objevil v širších nominacích na Cenu Alfréda Radoka za rok 2011 za mužský herecký výkon. Vedle divadla Letí hostoval v Národním divadle (Mike ve hře Spaseni), v Paláci Akropolis (Sven v Oblíbencích), v A- studiu Rubín (Analytik ve hře Error, Náměstek v Úlu). V bratislavském mezinárodním divadle Meteorit nastudoval titulní roli Richarda III. Poměrně značná je jeho spolupráce se Švandovým divadlem, vedle toho se věnuje rozhlasu a televizi. Pět sezón (2005-2012) se objevoval v seriálu Ulice jako mafiánský Pokladník.

Mlčení jehňátek/ The Silence of the Lambs
Přeložila Jana Odehnalová
Autor: Thomas Harris
Čte: Tomáš Kobr
Zvuk, střih a mastering Miloš Zajdl | Hudba Jiří Strohner | Nahráno ve studio AVF |  Hudba Jiří Strohner | Režie Jitka Tošilová / Design obalu Ondřej Fučík | Odpovědný redaktor Martin Urbánek
Stopáž: 1 mp3 CD | 11 h 37 min
Verze: Nezkrácená
Datum vydání: 28.3.2014
Hodnocení: 95%

www.tympanum.cz/cs/e-shop/138-mlceni-jehnatek/

( 2 hlasů )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

„Kniha Smrtící byznys je dva v jednom - napínavý příběh a současně osvěta“

hindrakova 200Spisovatelka Hana Hindráková před pár dny vydala knihu Smrtící byznys týkající se tématu falešných léků, o kterou jste nedávno soutěžili na našem webu. My jsme toho využili a položili spisovatelce několik otázek.

...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Dobrodružství na dosah ruky

verne ocelove mesto 200A je to tady zase! Ptáte se, co? Ten pocit návratu v čase. Návratu do doby, kdy jsem hltala knížky Julesa Verna, Karla Maye nebo Alexandra Dumase. A že jich bylo! Knížky plné dobrodružství...


Literatura

Útěk z Berlína: smutné dobrodružství židovské dívky

Útěk z BerlínaNa podzim loňského roku se v Terezíně konala vzpomínková tryzna u příležitosti 70. výročí zahájení deportací českých a moravských Židů a současného vzniku terezínského ghetta. Akce se zúčastnila i dnes devadesátiletá Margot Friedlanderová, pamě...

Divadlo

Neváhejte a vyrazte za zážitky na Kulturu pod hvězdami

kultura pod hvezdami200Kultura pod hvězdami pořádá letní kulturní akce open-air s tím, že spojuje krásná místa s krásným zážitkem v podobě muzikálů a činohry pod širým nebem. Už mají za sebou několik zastávek jako je Opočno, Kroměříž, Brno nebo ...

Film

Velký Gatsby - aktualizovaný, neaktualizovaný

velky gatsby plakat 200Dalo se předpokládat, že nejnovější adaptace proslulého díla velikána americké literatury Francise Scotta Fitzgeralda neunikne zběsilým komparačním snahám odborné i laické veřejnosti. Zdá se, že věrnost př...