Batman nastoupil na Hřbitovní směnu

Batman nastoupil na Hřbitovní směnu

Tisk

batman200V listopadu nám nakladatelství Crew nadělilo různorodé příběhy z Gotham City pod názvem Batman 6: Hřbitovní směna. Aby bylo jasno, mluvíme o sérii, kterou má pod palcem ostřílený a komiksovou komunitou vážený Scott Snyder. Spoustu neokoukaných historek a vedlejších příběhů spojuje jediné – temný rytíř Batman v tak trochu jiném světle, než jak jsme na něj zvyklí. 

 

 

Scott Snyder (* 1976) platí v komiksovém světě za veličinu, ale pro neznalé jej raději krátce představíme. Jedná se o amerického scenáristu komiksů, který si renomé vydobyl právě sérií Batman, ale znát ho můžete i ze sérií Americký upír či Bažináč.

Máme před sebou směsici samostatně stojících povídek ze série Batman podle Snydera a Capully. Pokud vám to zatím nic neříká, připomínám tituly v češtině: Soví tribunál, Soví město, Smrt rodiny, Roku Nula – Tajné město a Roku nula – Temné město. Jak je v této sérii zvykem, musím se zastavit u obálky a pochválit ji, jelikož z ní vyzařují všechny atributy našeho protagonisty. Cítíme temnotu, osamění a snad i depresi, ale zároveň záblesk naděje.

batman1

Velkým plusem je mnoho kreslířů, kde si každý čtenář může vybrat styl, který právě jemu sedne. Snyder jede, i když občas příběhy poněkud pokulhávají kvůli vytržení z kontextu. Chybí jednotící prvek, aby byla dodržena jakás takás kontinuita a aby se čtenář neztrácel. Nejvíc mě oslovil příběh z Arkhamova ústavu Stáří, kde Batmana čeká plánovaný zkušební útěk ze zařízení, ale nakonec má úplně jiné problémy. Naopak nejméně mě bavila povídka Bludičky. S tím mám ale možná jen osobní problém, protože mi vadí, že když už autoři neví, čím příběh nabušit, vecpou tam nadpřirozeno a magii. Ale chemie mezi Batmanem a Supermanem byla zajímavým zpestřením.

Lidské bytosti jsou od přírody nespokojené a vždycky si najdou nějaký důvod, proč být nespokojeni. To se samozřejmě vztahuje i na čtenáře. Navíc, každý pes jiná ves. Já osobně ale tvrdím, že Batmana není nikdy dost a Snyderova verze a vlastně celá vize je jen krůček od dokonalosti a proto vám ji vřele doporučuji!

 

batman2

Název: Hřbitovní směna

Autor námětu a scénáře: Scott Snyder, Marguerite Bennettová, Gerry Duggan, James Tynion IV

Kresba: Greg Capullo, Drew Geraci, Sandu Florea, Matteo Scalera, Danny Miki, Marc Deering a další

Obálka: Greg Capullo a Fco Plascencia

Překlad: Martin D. Antonín

Žánr: akční superhrdinský komiks

Nakladatelství: Crew

Rok vydání: 2016, brožované i pevné

Počet stran: 224

Hodnocení:  80 %

www.crew.cz

batman3


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kristýna Freiová: „Ráda bych žila to, o čem píšu.“

freiova 200Rozmlouvat s českou spisovatelkou Kristýnou Freiovou se mi poštěstilo docela nedávno. Společně jsme si povídaly o knížkách, o hrdinech jejích románů, o inspiraci i jen tak o životě. Pro mne bylo velmi přínosné posezení s ní u šálku čaje v domku s...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Nechte se pohltit romantickým útěkem do země ledu a ohně

hotylek na islandu 200Hotýlek na Islandu je název páté knihy ze série Romantické útěky od autorky Julie Caplinové. Romantickou oddechovku vydalo nakladatelství Cosmopolis v říjnu roku 2020 a nebojte, poznáme svéráznou zemi a její obyvatele, do...


Literatura

Nejmilejší zvířátka – pro děti, které rády lepí samolepky

nejmilejsi zviratka 200Nakladatelství Fragment připravilo pro předškoláky několik sešitů zábavných úkolů s aktivitami se samolepkami, které pomohou děti zabavit při dlouhé cestě autem či vlakem nebo při deštivém počasí. Kromě seš...

Divadlo

Moderní zpracování klasického příběhu

Cyrano perexPaříž, 17. století. Cyrano z Bergeracu (Luboš Veselý) je nápadný nejen díky svému vtipu, pohotovosti a básnickému umění, ale především kvůli svému mimořádně velkému nosu. Miluje svou nádhernou sestřenici Roxanu (Natálie Řehořová), o kterou má ...

Film

Daria – sledujeme skutečnost nebo sen?

Daria perexKdyž filmaři vyplodí něco příliš spletitého, pochybného nebo magorovitého, zahalí to do snu. To přece není skutečnost, to byla pouhá noční můra, chtějí naznačit. Takto byl před více než stoletím poničen německý expresionistický film Kabinet dokto...