Desať slov modernému človeku

Desať slov modernému človeku

Tisk

deset200Nová kniha na trhu s duchovnou literatúrou, ktorá príjemnou formou rozhovorov medzi kňazom  Milošom Szabom, českým čitateľom známym vďaka knihám Žít podle Bible, Manželství, to je také slib  a Zpověď, (z ktorých posledné dve menované vyšli v nakladateľstve Cesta) a teológom a redaktorom rádia Proglas Marekom Chvátalom, približuje vo vťahu k dnešnému svetu, úvahy na známe morálne témy Desatora.

 


 Obsah knihy tvoria kapitoly nazvané podľa jednotlivých prikázaní a jednej zo starozákonných kníh. Knihy sú na základe hlavnej postavy trefne vybrané ku každému z prikázaní desatora. Postupne sme tak na základe životných okolností proroka Eliáša pozvaní skúmať jeho dôveru v jediného Boha proti pohanským kňazom z hory Karmel a analogicky preskúmavať naše pochybnosti voči ťažkým životným okolnostiam a výzvam. Pokračujúc príbehom Jóba a jeho odolnosti nereptať voči Bohu cez Šalamúna a jeho stavbe prvého jeruzalemského chrámu, pokračujúc dalšími starozákonnými postavami. Medzi nimi nechýbajú aj tie, ktoré sa Bohu postavili, tak ako Samson.
Redaktor Marek Chvátal sa trefne a provokatívne pýta na súvislosti, ktoré približujú danú starozákonnú postavu vo vzťahu k tomu ktorému morálnemu prikázaniu. Nadhadzuje atraktívny smer rozhovoru, ktorý je blízky myšlienkovému pochodu čitateľa. Kňaz Miloš Szabo odpovedá výstižne a kriticky, s patričnou dávkou sebakritky a analogicky k dnešným problémom moderného človeka. Obohacuje tak naše vlastné vyhodnotenie vonkajších, ale aj vnútorných skutočností. Obidvaja autori pristupujú k témam otvorene s vlastnými názormi, niekedy navzájom odlišnými, a tak poskytujú širšie pole interpretácie myšlienok, čím zastúpia názory väčšieho množstva čitateľov.

deset


Kapitoly sú primerane dlhé, a tak je možné si aj pre pracujúceho čitateľa, ktorý sa večer venuje rodine a má dvadsať minút pred spánkom, prečítať jednu kapitolu. Kniha nie je svojím obsahom odborne a výrazne nábožensky koncipovaná. Myšlienky a úvahy oboch autorov sú aktuálne nielen pre praktizujúcich kresťanov, ale aj pre všetkých, ktorí vo svojom svedomí praktizujú morálne hodnoty a radi obohacujú svoj vnútorný pohľad v tejto oblasti.
V nadchádzajúcom predvianočnom adventnom období je táto kniha skvelou voľbou, ako stíšene stráviť niekoľko večerov a prichystať sa na chvíle radosti a pokoja.


Název: Deset slov

Autor: Miloš Szabo, Marek Chvátal

Žánr: duchovní literatura, rozvoj osobnosti

Nakladatelství: Portál

Rok vydání: 2015

Počet stran: 152

Hodnocení: 85 %


Zdroj foto: www.portal.cz
http://obchod.portal.cz/deset-slov/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Juraj Herz mi dal spousty cenných rad, říká mladý režisér Jakub Krumpoch

JAKUB krumpoch perexI když je Jakub Krumpoch teprve na samém začátku, něco už má přece jenom za sebou. Třeba ceněný dokument Unhappy Happy Life, který měl premiéru před třemi lety, anebo několik kli...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Horor pro dospívající se dočkal pokračování

sanct200Další část strašidelné série Asylum od Madeleine Roux je konečně tady. Tentokrát kniha nese název Sanctum a opět vychází u nakladatelství Jota.

...

Literatura

Dojemný historický román Děti Volhy: Zaslouží si své ocenění?

Děti VolhyVe stepi při řece Volze existovaly od 18. století německé usedlosti. Socialistická revoluce se jim nevyhla. Nová kniha Guzel Jachiny Děti Volhy vypráví příběh zkázy i naděje očima prostého učitele z takové ...

Divadlo

Jak vnímáme divadlo v divadle i mimo ně

scenologie valentaVětšina knih o divadle zkoumá, jak se divadlo tvoří - nedávno byly na těchto stránkách probírány například dvě Hyvnarovy knihy o herectví. Nyní následují další dva svazky, nahlížené ovšem jakoby z opačné strany: sledují, jak diva...

Film

Baladický příběh o hledání a o naději v předvečer první světové války

Cesta pustym lesemPEJeden z ojedinělých meditativních uměleckých filmů dodnes ohromuje nádhernou kamerou Jaromíra Kačera, podmanivou atmosférou zimní Šumavy i melancholickým projevem herce a písničkáře Vaška Koubka. Střihačem filmu byl jedinečný mistr, nedávno zes...