Tančíme u dna a je nám dobře

Tančíme u dna a je nám dobře

Tisk

altNěkomu z vás se klidně může stát, že náhodou zaslechne jihočeskou kapelu Hodně Podně a bude z toho láska na první ucho. Tahle partička zní sympaticky od prvních tónů. Chcete důkaz? Poslechněte si Skládačku!

 

 


Vojna a mír. Moc hezký název pro úvodní skladbu, že? Po několika vteřinách mě napadlo, že jsem „doma“. Znělo to strašně povědomě. Inspirační zdroje? Trochu Dybbuk, trošku Panika, něco jako Mňága a Žďorp… Punkový spodek nadlehčuje melodická flétna, vhodně jí sekundují důrazné dechy a pocit pestrosti sytí hostující housle. A nad tím vším správně přidrzlý zpěv! Lev Nikolajevič Tolstoj by se možná divil. Vojna a mír je především hit. Proč ho nehrají celoplošná rádia?  „Lidi se daj do tance a nebo do boje/ někdo má ostrý básně a jinej náboje/ někdo pálí předsudky a jinej pálí do lidí – to je umění! To je umění!“

alt

Hitové ambice má také píseň Holka sporná. „Nechte mě bejt/ mám světabol/ chci měkkou postel a tvrdej alkohol/ lehce se motám a těžko hledám slova…“ Víc než slova by možná působil obraz. Myslím, že tato skladba si říká o videoklip. O dalších osmi kusech tohoto počinu nelze tvrdit, že po prvním či druhém poslechu zalezou pod kůži. To samozřejmě není na škodu, protože tento fakt láká o něco náročnější posluchače, kteří nehledají pouze to, co funguje hned. Ano, je třeba se proposlouchat inteligentní - převážně folkrockovou muzikou. „Díváš se dozadu/ myšlenky v rozkladu/ teď to tu opustíš/ po dlouhý době víš/ že něco děje se správně…“ (Díváš se).    

alt
 
Nutno upřesnit, že soběslavská kapela Hodně podně přichází s novým albem „Skládačka“ tři roky po debutu „Tanecudna“. Nové nahrávky, které vznikaly v táborském studiu Kocis records (leden až březen 2012), má na svědomí následující sestava:  Kristýna Šilhavá (zpěv, příčná flétna), Stanislav Tomša (saxofon), Irena Vančatová (el. kytara), František Kohout (bicí), Eliška Kondelíková (baskytara, zpěv, akust. kytara), hosté: Judith Albrecht (housle), Martin Podlaha (trumpeta), Honza a Petr Tíkalovi (kytara). Všichni podali solidní muzikantské výkony. Baskytaristka Eliška Kondelíková navíc přispěla šesti písňovými texty. Zbylé čtyři jsou kolektivním dílem.

Pokud si zrovna teď chcete poslechnout zdánlivě obyčejnou kapelu, která nemá v programu šoky a provokace, avšak o to víc umí vábit zpívanou poezií prchavých okamžiků, tak v tom případě jste tu správně. Nebo jste si to pomyslné dno představovali jinak?     
     
Skládačka
Interpret: Hodně Podně
Žánr: folk-(punk)rock    
Skladby:  1/ Vojna a mír, 2/ Bod mrazu, 3/ Díváš se, 4/ Nerezavá, 5/ Poločas, 6/ Melichar, 7/ Prázdný ráno, 8/ Holka sporná, 9/ Noci a dny, 10/ Zpátky do světa
Stopáž: 30:42   
Vydavatelství: Papagájův Hlasatel Records  
Hodnocení:  75  %
Zdroj foto /obálka: phr.cz, bandzone.cz/hodnepodne  


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

S odstupem bych po poslechu alba už zase mnoho věcí udělal jinak, říká Oldřich Bohadlo

bohadlo 200Někde tam jsi. To je název debutového alba náchodského tria BohadloBand, jejímž výhradním autorem je její kapelník, kytarista a zpěvák Oldřich Bohadlo. Jeho texty, melodie a zpěv jsou poznávací značkou skupiny, která se sice na první pohled může j...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Otevřeně a přece elegantně - tak vzpomíná Alena Mihulová na Karla Kachyňu

mihulova 200Padesátka je možná ten správný věk na to, aby člověk rekapituloval, ohlédl se a možná i zavzpomínal  - pokud je na co - formou knižních memoárů. V případě  čerstvé padesátnice Aleny Mihulové to sedí v každém ohledu. Jednak už v životě leccos pro...

Divadlo

Pod slávou herectví se skrývá i jeho bída?

200divZajímá vás, co vše obnáší herecké povolání? Jaká dilemata musí (nebo nemusí?) umělci řešit, pokud se ocitnou v konfrontaci s represivním režimem? O tom všem pojednává kniha Sláva a bída herectví, poskládaná z řady příspěvků, které se zabývají jednak her...

Film

Mamma Mia! Pokračování letního hitu je konečně tady

mamma-mia 1Muzikál Mamma Mia! si před deseti lety získal srdce diváků po celém světě a ti od té doby doufali, že se dočkají pokračování osudů bláznivé Donny a jejich blízkých. Jejich čekání je konečně u konce – a mohou se těšit hned na dva příběhy!