Novinkové album Heleny Vondráčkové Tvrdohlavá posouvá její hudební tvář

Novinkové album Heleny Vondráčkové Tvrdohlavá posouvá její hudební tvář

Tisk

helena 1 perexČtrnáct písniček plus jeden bonus – toť další řadové album Heleny Vondráčkové. Novinka, která se objevila na trhu začátkem září, nejenže slibuje výhradně česko-slovenské písně, ale i nový svěží vítr ve zpěvaččině repertoáru. Téměř polovinu skladeb napsal Karel Mařík, který je současně i producentem alba, další písně zkomponovali například Ondřej Soukup, Lešek Wronka nebo Vašo Patejdl. A nechybí ani duet, v tomto případě hned dva, a to s Olgou Lounovou a operní pěvkyní Vandou Šípovou.

 


Zatímco předcházející Helenino album Dávno vím svý (2017) překvapilo komorní atmosférou a šansonovým výrazem, nejnovější album Tvrdohlavá sází na o poznání barvitější tóny i nálady. Může za to využití živých muzikantů, ale také chytrá dramaturgie a samozřejmě zpěvaččin perfektní výkon. Její zralý kumšt, to je magie, která se line celým albem.

helena3

Když si uvědomíme, že své první řadové album (Ostrov Heleny Vondráčkové) natočila v roce 1970, je až neskutečné, kolik desítek vynikajících alb pořídila do dnešního dne, jak jí to zpívá, jak je moderní, současná a přitom stále svá. Helena Vondráčková zkrátka měla a má kliku. Jednak se vypracovala, ale také nezpohodlněla, navíc má skvělé spolupracovníky, kteří se čas od času mění, čímž posouvají i její hudební tvář.

Hudební tvář alba Tvrdohlavá stojí právě na změně autorů, kteří pro Helenu Vondráčkovou tentokrát psali. Je to nejen již zmíněný Karel Mařík, ale také Jakub Lenz, Lucia Šoralová či mistři rýmů Josef Peterka, Miro Jurika a Tomáš Belko. Z autorů, kteří už s Helenou spolupracovali dříve, to jsou osvědčení tvůrci Ondřej Soukup a Gabriela Osvaldová, Lešek Wronka a Petr Šiška, Vašo Patejdl a Jan Krůta nebo Václav Noid Bárta. Výsledkem je svěží album, u něhož byste neřekli, že jej nazpívala zpěvačka, která je ročník 1947.

helena2

Mnohé z písní jí sluší a evokují její osobitost a osobnost, třeba hned první písnička Dívčí žena, ale i následující další skladby Ten den chce nápad, Já s tebou dál cestou kráčím a Tvrdohlavá lákavě, svůdně a svižně otevírají zpěvaččino novinkové album. Překvapením jsou oba duety – Navěky spálils mou tvář (s Olgou Lounovou) a Chlap je koala (s Vandou Šípovou). I když každá nápaditá píseň je o něčem jiném, zapadají do žánrové mozaiky a jsou příjemným zpestřením už jenom tím, kdo s hlavní hvězdou zpívá.

Povedly se i další, do moderního šansonu posazené písně Podzimní tvář, Čekal jsi víc či S polštářem ticha, přičemž bonusem a de facto poslední písní je Ženská pomsta. Jde o výsostně hitovou melodii (ze stejnojmenného filmu), která je nejen další povedenou písničkou, ale současně obstarává finále. Právě autorský tandem Lešek Wronka a Petr Šiška napsali Heleně Vondráčkové podobných hitů během dvaceti let pěknou řádku.

I když od dnes už málem kultovního alba Vodopád uteklo dvacet let, mám pocit, že i zpěvaččino nejnovější album Tvrdohlavá se dere do života a překvapuje čímsi svůdně novým, stejně tak interesantním obalem i bookletem s elegantními fotografiemi. Novou letošní kulturní sezónu nemohla Helena Vondráčková zahájit líp.

Foto Warner Music


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kuna Eliška vznikla jako momentální nápad a snaha pobavit děti

Bohumil Matějovský (2)Bohumil Matějovský nás naprosto okouzlil svou vtipnou a milou pohádkou Praštěný nápad kuny Elišky. Zeptali jsme se ho, jak vlastně tato vítězná pohádka vznikla a jaký literární žánr má on sám nejraději.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Chladnokrevná smrt, to je Vražda v ledu

vrazda v ledu200V září vyšel u nakladatelství Cosmopolis třetí díl série Julia Schwarzová a Florian Kessler od německé autorky Catherine Shepherdové s názvem Vražda v ledu. Osobitá zápletka, zvraty i nečekané finále zaručuji.

Divadlo

Pomozte svému divadlu: Kampaň slaví dílčí úspěch, ale divadelníci jsou stále bdělí.

pomozte svemu divadluNa tiskové konferenci Asociace profesionálních divadel ČR, která stojí za informační kampaní Pomozte svému divadlu, slíbil ředitel úřadu Ministerstva kultury Milan Kupka, za...

Film

Vymazlené DVD Super 8
ImageSuper 8, film režiséra J. J. Abramse, který se proslavil seriálem Ztraceni a natočil například Mission: Impossible III a Star Trek, byl dychtivě očekávaným blockbusterem, který vsadil na strategii přitáhnout do...