Jak tomuhle místu můžeš říkat domov, ptá se Tomáš Tkáč na své druhé sólové desce Domů, nebo někam jako domů

Jak tomuhle místu můžeš říkat domov, ptá se Tomáš Tkáč na své druhé sólové desce Domů, nebo někam jako domů

Tisk

Tomas Tkac 200Tomáš Tkáč (Pris, něco něco) vydává po čtyřech letech, den před svými třicátinami, druhé album. Domů, nebo někam jako domů reflektuje hledání domova a uzavírá jedno životní období. Využívá k tomu texty, odzbrojující svou otevřeností, a hudební doprovod, který osciluje mezi klasickým písničkářstvím a náročnějšími kompozicemi.


„Album zní jako věci, které mám rád, to znamená hezké písničky, které jsou narušené divnými zvuky, ruchy a ještě divnějšími texty,” říká o něm se špetkou nadsázky Tomáš Tkáč. Domů, nebo někam jako domů míchá alternativní folk a rock s klasickým písničkářstvím a nebojí se ani komplikovanějších hudebních postupů.

Celou deskou prostupuje téma domova, jeho hledání, jeho definice, domov jako abstraktní pojem i jako zcela konkrétní místo, kam se chodí spát. „Posledních deset let jsem žil v několika městech i zemích, o bytech ani nemluvě. Vše vyvrcholilo přestěhováním do Prahy v roce 2016. A tahle deska to zpětně reflektuje,” vysvětluje Tomáš Tkáč. 

Tomas Tkac Domu cover
Domů, nebo někam jako domů je možné slyšet a v elektronické podobě zakoupit na Bandcampu. Další platformy, kde se album objevuje, jsou Youtube, Spotify, Apple Music, Google Play, Deezer a jiné.

Tomáš Tkáč je zpěvák, textař, hudebník, producent, člen kapel Pris a něco něco a zakladatel labelu Divnosti.

Tomas Tkac2

Foto: Jana Plavec


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pohľad na komunálnu politiku Zuzany Wienk z Aliancia fair play

Zuzana Wienk 200

Aká je súčasná politická situácia na územnej samospráve? Nesústreďujeme sa iba na samosprávu, ale vyberáme si kauzy alebo prípady, ktoré považujeme za veľmi dôležit...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Spousta zajímavostí nejen o lese

mala-lesni-skola 200Malá lesní školka s podtitulem O životě v přírodě je další povedená kniha o přírodě, která vyšla v nakladatelství Kazda.

...

Divadlo

Mirotické setkání loutek a hudby na ostrově u Dolejšího mlýna

miroticke setkani hudby a loutekChcete zpestřit prázdniny dětem i sobě? Přijeďte tedy v srpnu do Mirotic!  Od 9. do 11.srpna se zde totiž koná divadelní a hudební festival pro malé i velké: Mirotické setkání loutek a hudby

Film

Divoká stvoření jižních krajin: dokonalý film s dojemným a naivním poselstvím

divoka stvoreni jiznich krajinV porovnání s blockbustery letošního léta trhajícími rekordy v multikinech působí Divoká stvoření jižních krajin jako blesk z čistého nebe. Celovečerní debut Benha Zeitlina...