Nechť Moonspell nikdy nevymřou

Nechť Moonspell nikdy nevymřou

Tisk

moonspell 200Podmaniví gotičtí melancholici z Portugalska v březnu vydali nové album, kterým chtějí konkurovat jejich minulé – a kritiky opěvované – dvojdesce Alpha Noir/Omega White. Povedlo se jim překonat úspěchy z minula a zamířit ke hvězdám?

 


Moonspell fungují na hudební scéně již řadu let a jejich hudba je s každou deskou krapítek jiná. Každé album má to svoje a spousta lidí si cení hlavně jejich rané tvorby. Jen velmi těžko je lze zaškatulkovat, hrají něco na pomezí gothic metalu, dark metalu a metal rocku. Jejich sestava je velmi stabilní a až na pár výjimek: Fernando Ribeiro – zpěv, Ricardo Amorim – kytara, Pedro Paixão – klávesy + kytara, Aires Pereira – basa a Miguel Gaspar – bicí.

Diskografie nabízí alba s rozličnými náměty i různorodou hudbou: Wolfheart (1995), Irreligious (1996), Sin/Pecado (1998), The Butterfly Effect (1999), Darkness And Hope (2001), The Antidote (2003), Memorial (2006), Night Eternal (2008), dvojalbum Alpha Noir/Omega White (2012) a konečně Extinct (15. 3. 2015).

moonspell band

Musím pochválit obal alba, kde se snoubí uhrančivá kombinace hororu a krásy, který má na svědomí Seth Siro Anton. Deset nových písní (na deluxe verzi 14) značí odminula opět jistý posun. Zpěvák k tomu řekl: „Extinct vzešel z bolesti dospělého člověka. Podle nás to není zábavné, ani chytré, ale aspoň se snažíme být upřímní.“

Několik písní mě chytlo, ale zbytek mýma ušima prošuměl do ztracena. Existenciální otvírák mě naladil na dobrou notu a slova We started wanting to be ourselves until we are no more mi dlouho rezonovala v uších. I eponymní Extinct přinesl Moonspell ve skvělé formě a řekla bych, že někde tam, kde minulá deska skončila. Je zde cítit nepopiratelný styl těchto temných náladotvůrců. Podobně je tomu i u The Last Of Us, kde se ukrývá lehká návyková melodie. Ještě pochválím poslední píseň, francouzskou La Baphomette, která je velmi krátká (2:47), ale zároveň elegantní kabaretní pecka, jež mě naprosto uhranula (ostatně jako všechny závěrečné písně této kapely). Co mě nezaujalo, to je třeba až příliš epická Domina, nebo poklidná Funeral Bloom bez sebemenší známky nějaké silnější emoce. The Future Is Dark na mě zapůsobila jako hudební – nepříliš vlídné - zamyšlení nad budoucností.

Moonspell poslouchám již řadu let a vrcholem jejich novodobé tvorby pro mě bylo právě album Alpha Noir/Omega White. Extinct mi přijde podobně osobitý, ale ne natolik, aby mě dostal do kolen. Novinka osloví romantické duše s citem pro krásu v ošklivosti a určitě i posluchače gothických romancí.

moonspell cover

Název nosiče: Extinct
Interpret: Moonspell
Žánr: dark metal, gothic rock
Skladby: 01.  Until We Are No More (Breathe), 02. Extinct, 03. Medusalem, 04. Domina, 05. The Last Of Us, 06. Malignia, 07. Funeral Bloom, 08. A Dying Breed, 09. The Future Is Dark, 10. La Baphomette
Stopáž: 45:37
Vydavatelství: Napalm Records
Hodnocení: 85  %

www.moonspell.cz

www.napalmrecords.com 


Zdroj foto: internet


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Výtvarnice Iveta Autratová: „Výzva je pro mě všechno, co jsem ještě nenakreslila a co se mi líbí“

autratova200Začtěte se do rozhovoru s výtvarnicí a ilustrátorkou Ivetou Autratovou. Je autorkou naší hlavičky, tudíž můžete zjistit, jak kresba vznikala a co tomu předcházelo. Důležitým prvkem rozhovoru jsou i zvířata, která paní Au...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Čekáte miminko? Je tu knížka pro vás!

oMATCEaDITETI perexNarození děťátka bývá jednou z nejradostnějších rodinných událostí. Ale jak se na toto období dobře připravit? Pomohou jak zkušenosti našich maminek a babiček, tak rady zkušenějších kamarádek, kte...

Divadlo

Palmovka přežila. Svou scénu otevře veřejnosti premiérou o Stalinovi.

palmo200Od dob ničivých povodní v roce 2013, proběhla v Divadle pod Palmovkou rozsáhlá rekonstrukce vnitřních prostor budovy  spolu s výměnou vedení a ostatního personálu. Jen díky vstřícnosti a pochopení dalších divadelních scén se podařilo částečný chod divad...

Film

Kafarnaum – strhující výpověď o životě těch nejchudších v libanonském slumu

kafarnaum perexU soudu proti sobě stanou dvanáctiletý Zain a jeho rodiče. Je to netypická situace – chlapec totiž žaluje své rodiče za to, že ho zplodili. Za to, že mu dali život – život v bídě a nedostatku, plný utrpení.

...