Marilyn Manson po deváté – The Pale Emperor

Marilyn Manson po deváté – The Pale Emperor

Tisk

mary 200Jedna z nejkontroverznějších persón v hudebním byznysu vydává už své deváté studiové album. Kdo by neznal provokatéra, umělce a hudebníka Marilyna Mansona? The Pake Emperor vychází 16. ledna a jistě mnohé posluchače překvapí. A čím? Čtěte dále…

 

Kapela Marilyn Manson se dala dohromady už někdy v roce 1989 na Floridě, ale to vystupovali ještě pod jiným jménem. Za ta léta kapela vydala osm alb: Portrait of an American Family (1994), Antichrist Superstar (1996), Mechanical Animals (1998), Holy Wood (In the Shadow of the Valley of Death) (2000), The Golden Age of Grotesque (2003), Eat Me, Drink Me (2007), The High End of Low (2009) a Born Villain (2012).

Členové kapely se zde střídají skoro jako na běžícím pásu, nicméně postava zpěváka Marylina Massona zůstává neměnná. Nynější sestava je taková: MM – zpěv, texty, produkce; Twiggy Ramirez – basa; Tyler Bates – kytara, klávesy, produkce; Gil Sharone – bicí, perkuse.

Zajímavostí toho alba je fakt, že se jedná o nejkratší studiovku – a to s úctyhodnou stopáží 52 minut. Album nese název The Pale Emperor, tedy „Bledý císař,“ což je přezdívka císaře Constantia I. Textově pojednává o celé škále nejrůznějších věcí, těžko upřesňovat jednotlivě. Co mě velmi zklamalo je fakt, že deluxe verze se od té obyčejné liší jen tím, že jsou na ní tři bonusové akustické písně. Kdyby to byly písně nové, tak bych to ještě brala, ale jde o písničky z alba, které pouze nesou jiný název. To naštve.

mary 1

 

Killing Strangers představuje typický začátek alba MM. Koketní valivé dostaveníčko s naštvaným Mansonem. Svižné a styly kombinující překvapení. O Deep Six mohu říct jen to, že mě neoslovila ani píseň, ani videoklip. Nudný výkřik do tmy, zachraňuje to akorát text (Love is evol, con is confidence, eros is sore, sin is sincere). Třetí song je chytlavá, pod kůži se zavrtávající kytarovka dle mého gusta. Mefistoteles z LA, song zahalený do ospalosti, přesto dostatečně úderný a promyšlený.Warship My Wreck má dlouhý komorní začátek a neustále buduje napětí, na kterém dále staví. Slave only dreams to be king připomene starého, známého a řízného MM. Temný podkres o tom, o čem člověk touží. The Devil Beneath My Feet mě neoslovilo, ani neoslnilo. Přesto zde ve tvorbě MM cítím něco nového a svěžího. Birds Of Hell Awaiting mi přijde jako velmi sevřená a silná píseň, přesto jaksi podivná až nekomplexní. Úvodní skřeky tomu moc nepomohly. Předposlední píseň jsem si zamilovala v titulkové sekvenci seriálu Salem. Až na tomto albu jsem ji slyšela celou a zcela podlehla jejímu kacířskému kousavému kouzlu. Zavírák beru jako hravý dodatek a přiměřený závěr tohoto alba.

Manson má výrazný zvuk i nezaměnitelný hlas a chytré štiplavé texty. Proto ho tolik lidí obdivuje, poslouchá a považuje za hvězdu. Toto album nese všechny atributy spojené s jeho minulými alby, přesto přináší inovaci a jistý posun k blues, ke kytarové hudbě okořeněné netradičními zvuky. Mansonovce album potěší jako návrat ke kytarovkám a ostatní v něm třeba také najdou zalíbení, právě kvůli již zmíněnému líbivému kytarovému zvuku.

Název nosiče: The Pale Emperor
Interpret: Marilyn Manson
Žánr: alternativní rock
Skladby: 01. Killing Strangers, 02. Deep Six, 03. Third Day Of A Seven Day Binge, 04. The Mephistopheles Of Los Angeles, 05. Warship My Wreck, 06. Slave Only Dreams To Be King, 07. The Devil Beneath My Feet, 08. Birds Of Hell Awaiting, 09. Cupid Carries A Gun,
10. Odds Of Even
Stopáž: 52:00
Vydavatelství: Hell, etc.

Hodnocení: 80 %

Zdroj foto: internet

( 2 hlasů )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Velký rozhovor s tanečnicí Laterny magiky Pavlínou Červíčkovou nejen o Human Locomotion!

cervickova pavlina 200U příležitosti premiéry inscenace Human Locomotion, která vznikla v únoru na Nové scéně Národního divadla pod hlavičkou souboru Laterny magiky, jsme se rozhodli podívat na t...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

V čem spočívá Půvab pomsty?

puvab pomsty200Nakladatelství Motto se nás v únoru snažilo potěšit psychologickým thrillerem Půvab pomsty americké autorky Victorie Helen Stoneové. Podařilo se a stojí odplata opravdu za to?

 

...

Divadlo

Lidé bez vlastností ožijí v podání činoherců z JAMU

lide bez vlastnosti 200Dvě slavná prozaická díla Roberta Musila propojili inscenátoři z Divadelní fakulty JAMU v novém titulu Lidé bez vlastností, jehož premiéru uvede 24. února brněnské Studio Marta. Inscenace je volnou adaptací Musilovy románové p...

Film

Cesty pánů Hanzelky a Zikmunda po světě

hanzelkazikmund perexV dobách, kdy československé televizní vysílání bylo teprve v plenkách a kdy informace o dění ve světě dostával divák především prostřednictvím filmu (a to jak díky cestopisným dokumentům, tak týdeníkům, uváděným před celovečer...