Tělo jako záludný skafandr, co neposlouchá pokyny

Tělo jako záludný skafandr, co neposlouchá pokyny

Tisk

Zaludnosti tela perexTělo si někdy takzvaně postaví hlavu a začne se chovat záludně. Projevuje se zcela nezávisle na vůli svého „majitele“. Přesně takových věcí si začne všímat holčička Pěva, které se v takové chvíli obvykle zjeví protivná a přechytralá víla Mžitka. Její vyprávění je částečně pohádkové, zároveň ale obsahuje plno užitečných rad.


Knížku Záludnosti těla vydalo nakladatelství Argo, napsala ji Barbora Klárová, ilustrovala Kristýna Plíhalová a graficky upravila Martina Kupsová.

Tělesné projevy, bláznivé příběhy, důležité objevy

Objevitelkou tajuplných tělesných projevů je asi tak pětiletá holčička Pěva, kterou světem záludností provází víla Mžitka. Tělo malé Pěvy si občas dělá, co chce, a vůbec ji neposlouchá. Začíná to škytavkou, která nechce přestat, a kromě brňavky, svědění anebo husí kůže se Pěva bude muset potýkat ještě například s mravenčením, křečí nebo šokem. Celkové pojetí knihy je poměrně atraktivní, vlastně je to tak trochu komiks se spoustou obrázků, s písmenky různých velikostí a grafickým rozlišením textu podle charakteru sdělení. Základní příběh vždy tvoří souvislé pasáže, a ty jsou proložené buď dialogy Pěvy s Mžitkou, nebo jinými prvky (například radami, jak postupovat při šoku, nebo seznamem nejčastějších bolestivých zvolání).

"Když víte, co je zdravé, a umíte dobře naslouchat svému tělu, ušetříte si soustu trápení."

Víla Mžitka své rady vždy vylepšuje nějakým bláznivým příběhem, který děti (ale i dospělé) jistě pobaví, i když skutečnou příčinu popisovaného problému poněkud zkreslí. Což v tomto případě nevadí, protože knížka Záludnosti těla rozhodně nemá ambice tvářit se jako encyklopedie. Chce hlavně pobavit, rozvíjet fantazii a motivovat k dalšímu objevování, potažmo vzdělávání. Z mého pohledu se jedná o nádherný příklad „školy hrou“.

Zaludnosti tela

Záludnosti těla
Napsala: Barbora Klárová
Ilustrovala: Kristýna Plíhalová
Graficky upravila: Martina Kupsová
Žánr: literatura naučná, pro děti a mládež, přírodní vědy, zdraví
Vydáno: 2022, Argo
Počet stran: 136

Hodnocení: 95 %

argo.cz/knihy/zaludnosti-tela/ 


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Její život se zvlhl ve volný pád: Komu může věřit?

 

volny padZ trosek letadla vylézá zraněná mladá žena, loučí se pohledem na pilota bez obličeje, který byl ještě donedávna jejím milencem, a vydává se vstříc cestě za vlastním přežitím v džungli tohoto světa i problémů, do nichž vplula svou vlastní neopat...

Divadlo

Prachy!: Neuvěřitelný situační tobogan komediálního bláznění

Prachy200Co byste dělali, kdybyste cestou domů v metru vyměnili náhodou svůj kufřík plný úředních dokumentů za jiný, ve kterém by byly téměř dva milióny liber? Přesně to se v komedii Raye Cooneyho přihodí Henrymu Perkinsovi, usedlému úředníčkovi z londýnského...

Film

Plzeňské Finále opět přichází

FP perexŠkarohlíd by mohl namítnout, že ocenění určených pro domácí audiovizuální tvorbu je nějak moc - vedle Českých lvů jsou to Trilobiti, dále ceny filmové kritiky a nyní též Zlatí ledňáčci udělovaní festivalem Finále ...