Vstupte do barevného světa živočichů

Vstupte do barevného světa živočichů

Tisk

Rajcatova zaba 200V nakladatelství Kazda vyšla další skvělá kniha o přírodě určená nejen pro děti a mládež. Jmenuje se Rajčatová žába a modrý drak a má podtitul Nejbarevnější zvířata naší planety a její autorkou je Andrea Köhrsenová.

 

 

 

Kniha začíná úvodem o barevné přírodě a vzniku barev. Zde je například uvedeno, že mnoho barev není produktem rostlin nebo zvířat, ale jde o světelné efekty nebo že barva vzniká v oku pozorovatele.

Následují dvojstrany zaměřené na různé druhy zvířat jako jsou ještěři, žáby, brouci, motýli, další hmyz, různé druhy ptáků a také ryby. Přibližně od půlky knihy se dvojstrany věnují zvířatům jednotlivých barev (bílá, černá, růžová, červená, žlutá, zelená, modrá a fialová), což je jak potěchou pro oko, tak také velmi zajímavé a fascinující.

Každá dvoustrana začíná krátkým textem představujícím daný druh nebo barvu a poté jsou na ni rozeseti nejrůznější barevní tvorové vždy s krátkým popisem o jejich vlastnostech a výskytu. Například u Datla zlatohrdlého je napsáno: "Kdo z datlovitých je nejbarevnější? Určitě ne u nás žijící strakapoud velký, ten je totiž převážně černobílý. Šanci zvítězit má ovšem tento malý datel z Jižní Ameriky!“ (str. 19)

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Poznejte nejbarevnější zvířata naší planety

Moc se mi líbil styl, jakým je kniha napsána – autorka používá druhou osobu jednotného čísla a navozuje tak dojem, že s čtenářem přímo mluví. Přitom jej nepoučuje, ale spíše jej vede. „Na které zvíře si vzpomeneš, když se řekne růžová? Určitě je to plameňák! Nebo přece jen malé růžové selátko? Teď uvidíš, že růžových živočichů existuje mnohem víc!“ (str. 26)

Rajčatová žába a modrý drak je opravdu krásná kniha, díky které se jednoduchou formou seznámíte se spoustou nepříliš známých živočichů jako je například křižák obloukovitý, todi pestrý, pyskoun McCoskerův, slunéčko čtrnáctitečné nebo kořenoústka hrbolatá. Každý si zde zkrátka může najít svého oblíbence a v jiném titulu se o něm dozvědět více!

Andrea Köhrsenová se narodila v roce 1971. Vystudovala komunikační design na univerzitě Muthesius v Kielu. Několik let pracovala jako grafická designérka pro různé agentury v Hamburku. Pracuje jako nezávislá umělkyně a spisovatelka. Vydala několik velmi úspěšných knih pro děti.

Rajcatova zaba obalka

Rajčatová žába a modrý drak
Nejbarevnější zvířata naší planety
Autor: Andrea Köhrsenová
Překlad: Jana Čeřenová
Žánr: pro děti a mládež
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2021
Počet stran: 40
Hodnocení: 90 %

https://www.knihykazda.cz/rajcatova-zaba-a-modry-drak/


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Jan Guillou popisuje plíživé kroky vedoucí k válce

cervena 200Jan Guillou se rozhodl popsat zběsilé dvacáté století v osmidílné sérii. Na projektu usilovně pracuje a v Česku jsme se nyní dostali ke třetímu dílu. Do doby, kdy se země pomalu dostávaly z trosek po první světové válce a téměř nevědomky se hnaly k...

Divadlo

Olomoucká muzikálová Dolly má kouzlo, osobitost a řadu překvapivých momentů

dolly200Hello, Dolly! je jeden z nejpopulárnějších broadwayských muzikálů, jehož děj se točí kolem šarmantní a podnikavé vdovy Leviové. Jak známo, živí se jako dohazovačka a dokáže téměř cokoliv - i podmanit si srdce nedostupného muže. A ačkoliv má muzikál plejá...

Film

Filmy z karlovarského festivalu

54kviff 200Letošní karlovarský filmový festival skončil a oceněné tituly jsou již známy. Nebudu se k nim vracet, protože zajímavější než snímky ze soutěžních sekcí, zpravidla druhořadé, méně přínosné i přitažlivé, jsou díla uváděná mimo soutěž. Soustředí...