Peter Wohlleben zve děti ven

Peter Wohlleben zve děti ven

Tisk

Pujdes s nami ven 200Německý milovník přírody Peter Wohllleben vydal další knihu pro děti, která je tentokrát zaměřená na přírodu ve městě.






Peter Wohlleben v předmluvě zmiňuje že bydlí v hájovně v lese, ale vyrůstal v Bonnu a do města se rád vrací. Objevuje tam zvířata i rostliny a je si vědom toho, že dobrodružství člověk může zažít i na balkoně, na zahradě nebo přímo doma. „Ukážu vám, jak z citronové pecky vypěstovat stromek nebo jak sestrojit kompas. A nechtěli byste zkusit chovat neobvyklé „domácí mazlíčky“ – hlenky?,“ láká čtenáře.

Kniha Půjdeš s námi ven? je rozdělena na několik větších kapitol, které se dělí na podkapitoly. Nejprve se menší čtenáři podívají do města, poté budou motivováni ke sbírání, stavění a vyrábění, poté budou sledovat otisky a stopy nebo to, co se děje ve vzduchu. Dále se něco dozví o rekordmanech a mohou zažít mnohá dobrodružství, vyrobit si domeček nebo občerstvení pro zvířata a v závěru dostanou rady o zelenině, jedlých květech i plevelu.

Na stránkách se nachází spousta fotografií i ilustrací zvířat i rostlin a také zvýrazněné infoboxy nebo obdélníky s názvem Všimněte si!. Skvělé jsou i nejrůznější návody, například na vyrobení lodičky z přírodních materiálů, herbáře nebo slunečných hodin.

Půjdeš s námi ven? přináší spoustu inspirace rodičům, jak zabavit děti a nadchnout je pro lásku k přírodě a také je plná zajímavých informací. Mnohé byly nové i pro mě, třeba jsem nevěděla, že babočka paví oko nahání strach ptákům, že auta prostřednictvím výfukových plynů hnojí rostliny nebo že pastiňák může způsobit bolestivé popáleniny a měl by se sklízet v rukavicích. Také mě zaujala rostlina krtičník zlatožlutý, která voní po houskách s mákem. A všem vykládám o rozdílu mezi hromádkou krtka a hraboše:

„Nejste si jistí, jestli hromádka pochází od krtka, nebo od hraboše? Můžete vyzkoušet tento trik: odhrňte hlínu od chodbičky tak, aby vchod zůstal odkrytý. Pokud v tunelu bydlí hraboš, otvor po pár hodinách uzavře. Krtek už se o ten svůj obvykle nestará, a pokud ano, vrátí se k němu třeba až po několika dnech.“ (str. 45)

Jsem ráda, že jak knihy od Petera Wohllebena, tak od nakladatelství Kazda obecně jsou sázkou na jistotu. Tato je opravdu skvělá a ráda se k ní budu vracet.

Peter Wohlleben (1964) se již od dětství chtěl stát ochráncem přírody. Studoval lesnictví a přes dvacet let pracoval jako úředník zemské lesní správy. Vede Lesní akademii v německém regionu Eifel a usiluje o návrat pralesů do různých oblastí světa. Často vystupuje v televizních pořadech, pořádá přednášky a semináře a píše knihy na témata týkající se lesa a ochrany přírody. Svými bestsellery Tajný život stromů, Citový život zvířat, Slyšíš, jak mluví stromy a dalšími nadchl čtenáře po celém světě. V Německu vydává časopis Wohllebenův svět. V roce 2019 mu byla udělena Bavorská státní medaile za zásluhy při ochraně životního prostředí, a to za jeho citlivé a nekonvenční zprostředkovávání vědeckých poznatků.

Pujdes s nami ven

Půjdeš s námi ven?
Objevitelské výpravy za přírodou ve městě
Autor: Petter Wohlleben
Překlad: Marie Voslářová
Žánr: pro děti a mládež, populárně-naučná
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2021
Počet stran: 128
Hodnocení: 91 %

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Vyrazte ven na objevitelské výpravy

https://www.knihykazda.cz/peter-wohlleben--pujdes-s-nami-ven/


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Dina a tajemství starých tenisek

dina200Dina je osmiletá školačka, která jede s tatínkem na výlet za tetou. No, vlastně ne na výlet, ale na prázdniny. A vůbec neví, co ji tam čeká. Tuhle tetu nezná a tu její vesničku, s tím legračním názvem Velká Hučka, už vůbec ne. Ale přesto se do Hučky těší. ...

Divadlo

Dramatizace románu o ženách, víře a zlu

Bila Voda200Brněnská rodačka Kateřina Tučková, autorka románů Vyhnání Gerty Schnirch, Žítkovské bohyně a dalších, je v současné době jednou z nejlepších a nejprodávanějších českých spisovatelek. Na její poslední román s názvem Bílá Voda čekali čtenáři celýc...

Film

Norman a duchové aneb zombie komedie pro děti

norman a duchove plakatKreslený film Norman a duchové nabízí spoustu charakteristických postav lidí, dětí i zombie. Skvěle je vykreslena hlavní postavička Normana Babcocka, jedenáctiletého chlapce, kterému cht...