Je zde přehled dalších úžasných mužů, kteří nějakým způsobem učinili svět lepším

Je zde přehled dalších úžasných mužů, kteří nějakým způsobem učinili svět lepším

Tisk

pribehy-pro-kluky-2-kteri-se-neboji-byt-vyjimecni 200Pod značkou Ella a Max vyšel v Presco Group další díl Příběhů pro kluky, kteří se nebojí být výjimeční.

 

 

 

Příběhy lidí, kteří za sebou zanechali nějakou stopu, jsou poslední dobou stále oblíbenější a vycházejí tak v různých obměnách. Sázkou na jistotu jsou podle mě ty od Bena Brookse.

Ten si zachovává kvalitu a drží s ostatními jeho tituly soudružnost. Každé osobě je věnována dvojstrana, kdy je jedna tvořena ilustrací Quiontona Wintera a druhá textem. Ten je složený ze jména osobnosti, krátké anotace a několika odstavců popisující jejich osudy a především úspěchy. Oceňuji členění textu na odstavce a především jeho přiměřenou délku, což společně nahrává čtivosti.

Jak je již zvykem, v knize se nachází kolem stovky příběhů o mladších i starších mužích jak ze současnosti, tak z minulosti. Všechny opět ukazují, že člověk nemusí být žádným superhrdinou, aby mohl ovlivnit ostatní a stát se jejich vzorem. Moc se mi líbí, jak Ben Brooks dokáže poskládat k sobě spoustu zajímavých lidí a vystihnout jejich příběh. Jistě to vyžaduje velký obecný přehled a také spoustu hledání a to mu patří obdiv i dík.

pribehy-pro-kluky-2-kteri-se-neboji-byt-vyjimecni 1

Ve výčtu známých osobností mě potěšil Emil Zátopek, umělec Banksy nebo nedávno zesnulý hudebník Chester Bennington. A zaujal mě také příběh Ed Sheerana, který ve čtrnácti odešel z domova a dva roky přespával na ulici, než se stal slavným.

„Za co vděčí svému úspěchu? Mimo jiné tomu, že se nikdy nezměnil. ,Buďte sami sebou,‘ říká. ,Buďte pyšní na to, v čem se lišíte od ostatních. Být jiný je skvělá věc. ‘“ (str. 56)

Ben Brooks se narodil v roce 1992, žije v Berlíně a je autorem několika knih, včetně Grow Up a Lilito, které v roce 2015 získaly ocenění Somerset Maugham Award.

pribehy-pro-kluky-2-kteri-se-neboji-byt-vyjimecni

PŘÍBĚHY PRO KLUKY (2), kteří se nebojí být výjimeční
Autor: Ben Brooks, ilustrace Quinton Winter
Překlad: Lucie Kellnerová Kalvachová
Žánr: pro děti
Nakladatelství: Presco Group, edice Ella a Max
Rok vydání: 2019
Počet stran: 208
Hodnocení: 90 %

https://www.presco.cz/pribehy-pro-kluky-2-kteri-se-neboji-byt-vyjimecni/


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Vetřelec: Velký dům. Tři mrtvoly. A jeden nezvaný host…

vetrelec200Držitelka ceny Nejlepší česká detektivka roku 2021 Kristýna Trpková v březnu potěšila své příznivce a fandy české krimi, jelikož jí u nakladatelství Kalibr vyšla kniha Vetřelec. Už se bojíte?

 

...

Divadlo

Vánoční festival v divadlech Rokoko a ABC

vanocni festival divadlo rokoko abcDruhý ročník originálního jednodenního divadelního festivalu se uskuteční v sobotu 8. prosince. Podtitul vánoční skutečně přinese zážitky týkající se největších svátků v roce. Divadelní hry, doprovodný program a...

Film

Nejlepší slovenský film roku 107 MATEK vstoupil 5. 5. do českých kin bude exkluzivně online na DAFilms

107matek 200Jaké je to přivést na svět dítě tam, kde svoboda končí vězeňským dvorem? Film Petera Kerekese je neotřelým pohledem na téma mateřství.

...