Hrad Malenovice otvírá - a není to apríl!

Hrad Malenovice otvírá - a není to apríl!

Tisk

malenovice2001. dubnem 2023 se znovu rozjedou komentované prohlídky, sezónní výstavy i oblíbené doprovodné programy na hradu Malenovice – v sobotu se totiž letos poprvé otevřou pro veřejnost brány hradu Malenovice.

 

Jedna z nejvýznamnějších historických památek Zlínského kraje má pro letošek na hradní hájence připravenu novou výstavu s názvem NŮŽ – MINULOST A PŘÍTOMNOST JEDNOHO PŘEDMĚTU. Ta představí nože v archeologických nálezech i v historických a etnografických souvislostech. K vidění bude křiváčkářská dílna a chybět nebude ani pohled na současnou výrobu. Komentované prohlídky výstavy proběhnou při její vernisáži 13. května v rámci akce (H)RADOVÁNKY.

Tato akce je už tradičně slavnostním zahájením celé sezóny, s doprovodným programem v předhradí pro děti i dospělé. I letos se program zaměří především na dvě témata související s hradem, tedy středověk a přírodu. K dispozici budou při akci i prohlídky hradu, v němž už tou dobou bude k vidění další sezónní výstava ZE ŽIVOTA HMYZU a hradní expozice.

 malenovice1

"Skalní příznivci hradu nepřijdou o akce, na něž jsou u nás zvyklí,“ říká Silvie Lečíková z obchodního oddělení Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně, které hrad spravuje. „Noční prohlídky jsou naplánovány v termínech 22. 7. a 12. 8., Stará řemesla na 9. 9. a vánoční jarmark na 2. 12. Rádi bychom také 17. 6. zopakovali krásnou loňskou akci Na hrad za Korunk(o)u, na níž s námi spolupracovala zlínská Filharmonie Bohuslava Martinů, 11. základní škola Malenovice, Střední uměleckoprůmyslová škola Uherské Hradiště a Korunka Luhačovice.“ Muzeum plánuje zařadit do programu také divadelní představení, najisto počítá s oblíbenými dětskými prohlídkami o prázdninách, stejně jako s lektorskými programy pro školy.

malenovice2

Po celý duben je hrad Malenovice přístupný veřejnosti zatím pouze o víkendech, v ostatní dny je třeba se objednat. Od května ale začne „plný provoz“, kdy bude otevřeno i o všedních dnech s výjimkou pondělků. Příležitostí k návštěvě tohoto krásného místa tak bude po celou sezónu víc než dost.

Více informací: www.muzeum-zlin.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Roman Janků: „Po dvaceti letech začínám mít opravdu obavu o budoucnost živých koncertů klasiky na menších městech.“

Roman Janku200K současné situaci v kultuře se v následujícím rozhovoru vyjadřuje dlouholetý organizátor koncertů klasické hudby a zakladatel cyklu KLASIKA VIVA Roman Janků.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Pohled z druhé strany – Státní bezpečnost ve světle nových materiálů

bezpecnost perexLetos je tomu právě čtvrt století, kdy byla rozkazem ministra vnitra Richarda Sachera zrušena obávaná represivní složka komunistického režimu – Státní bezpečnost (StB). Přestože od jejího zrušení uplynula...

Divadlo

Premiéru hry (Ne)korektní pravidla uvedl s úspěchem Divadelní spolek Kroměříž

nekorekt pravidla200První letošní premiéru hry (Ne)korektní pravidla uvedl v pondělí 27. února ve vyprodaném sále Klubu Starý pivovar Divadelní spolek Kroměříž. Komorní inscenace, kterou režíroval Ladislav „Láry“ Kolář na motivy hry Mika Bartletta,...

Film

Stuck in love; utopeno v lásce?

love perexToto americké drama-komedie člení spisovatelskou kariéru, své hlavní téma, do několika vývojových etap. Počínaje generačním přenosem psacích chromozomů odrazem ve svých potomcích, pokračující  domnělou ztrátou inspirace, kdy diváka zasvěcuje do vlas...