Muzeum stříbra v Kutné Hoře nabídne příběhy četníků, k výstavě chystá přednášku a komentovanou prohlídku

Muzeum stříbra v Kutné Hoře nabídne příběhy četníků, k výstavě chystá přednášku a komentovanou prohlídku

Tisk

cetnici 200Stoletou historii četnictva na našem území, četnické osudy i zajímavé kriminální případy. To vše nabídne 8. září přednáška a 28. října komentovaná prohlídka v Českém muzeu stříbra v Kutné Hoře. Obě akce jsou součástí výstavy Kutná Hora četnická, která je až do 30. října k vidění v Tylově domě. Přednášku i prohlídku povede četnický znalec Michal Dlouhý - kutnohorský rodák, spisovatel a spoluautor předloh ke známým seriálům Četnické humoresky a Zločiny Velké Prahy. „Na poznávání historie je zajímavé to, že nikdy nekončí,“ říká Michal Dlouhý, který se dějinám četníků věnuje už víc než třicet let. Vstup na přednášku 8. září i vstupné na komentovanou prohlídku 28. října, který je vedle státního svátku i Dnem Středočeského kraje, je zdarma.

Vedle dobových fotografií a výstřižků z novin ukazuje výstava i předměty, které se vážou přímo k četnické službě: zbraně, uniformy a jejich součásti. „Zajímavým a silným momentem je pro mě připomenutí událostí spjatých s atentátem na Heydricha. Přímo na místní četnické stanici tehdy spáchal sebevraždu Bohuslav Kouba, velitel paravýsadku Bioscop. Statečnému výsadkáři hrozilo, že ho zatkne gestapo,“ říká nová ředitelka Českého muzea stříbra v Kutné Hoře Lenka Mazačová. A připomíná, že na Hrádku, kde dnes muzeum stříbra sídlí, působila od počátku 30. let minulého století četnická škola.

„Většinu exponátů na výstavě Kutná Hora četnická mohou návštěvníci vidět úplně poprvé. Třeba fotografie a dokumenty z kutnohorské pátračky nebo z místní četnické stanice. Zajímavé jsou třeba ručně malované mapy staničního obvodu. Anebo vzorník látek na četnické stejnokroje,“ líčí Michal Dlouhý. „Vystavena je i staniční služební kniha se záznamem o atentátu na Reinharda Heydricha a vyhlášeném pátrání po těch, kdo ho spáchali. Unikátní jsou také letáky, jež shazovali spojenci, a nálezce je pak četníkům - mezi nimiž bylo mimochodem mnoho odbojářů - odevzdal,“ dodává patrně největší specialista na četnickou historii u nás.

cetnici1

Muzeum stříbra láká k prohlídkám, návštěvnost je vysoká

České muzeum stříbra v Kutné Hoře je podle ředitelky Mazačové výjimečnou institucí. „Muzeum se nachází v jedinečném prostředí a působí ve třech památkových objektech. Hrádek, Kamenný dům i Tylův dům jsou v sezóně přístupné veřejnosti a ve všech jsou stálé expozice i krátkodobé výstavy. K Hrádku se ještě váže návštěva dolu, která je velmi oblíbená. Bezpochyby patříme k muzeím, kam by měl alespoň jedenkrát zajet každý, kdo má rád historii a památky. A to i ty technické,“ uvádí Mazačová.

Jen za první polovinu letošního roku navštívilo České muzeum stříbra více než 55 tisíc lidí. „Stali jsme se tak jednou z nejnavštěvovanějších památek Středočeského kraje,“ dodává Mazačová.

Atraktivní je podle ředitelky zejména návštěva stříbrného dolu svatého Jiří. Velké návštěvnosti se ale těší i Hrádek a Kamenný dům, které jsou samy o sobě jedinečnými kulturními památkami. „Muzeum stříbra spravuje také rozsáhlé sbírky: pečuje o tisíce předmětů, které původně shromažďoval od roku 1877 Archeologický sbor Vocel. Mnohdy jde o unikátní a nesmírně cenné kusy,“ upozorňuje Lenka Mazačová. Ta je zároveň znalkyní a propagátorkou historických vysokých kol. Jedno z nich je nyní k vidění i v Kamenném domě.

„Kutná Hora a její historické centrum mě okouzluje každý den. Třeba na Hrádku v expozicích věnovaných dějinám města, archeologii, geologii a numismatice člověk cítí úžas i pokoru před dílem a umem našich předků. V současnosti zde můžete vidět výstavu Česká vrcholná gotika v modelech. Modely středověkých objektů zhotovili studenti ČVUT,“ vypráví Lenka Mazačová.

V Kamenném domě sídlí stálá expozice věnovaná měšťanské kultuře 17. – 19. století. Nachází se zde také lapidárium, soubor kamenných architektonických prvků z gotických kutnohorských památek. A probíhají tu i dvě aktuální výstavy: Průzkum stříbrných dolů kutnohorských a Čaj a stříbro.

Třetí z objektů, Tylův dům, je rodným domem dramatika a spisovatele Josefa Kajetána Tyla. Stálá expozice je zde tedy věnována této osobnosti.

„Ještě do konce roku bychom chtěli na Hrádku otevřít krátkodobou výstavu o historii fotografických technik pod názvem Když vyletí ptáček. Chystáme také vánoční výstavu, která by české Vánoce představila i trochu v retro stylu. V Kamenném domě se v přízemí v mázhauzu budeme věnovat letošnímu 160. výročí Sokola a jeho působení v Kutné Hoře,“ uzavírá Lenka Mazačová.

cetnici2

Doprovodné akce k výstavě Kutná hora četnická:

8. září od 18.00 se koná přednáška na Hrádku O četnících a Četnických humoreskách, přednáší JUDr. Michal Dlouhý, Ph.D.

28. října se od 10 do 16 hodin pod vedením JUDr. Michala Dlouhého, Ph.D., uskuteční v Tylově domě komentovaná prohlídka výstavy. „Na obou prohlídkách rád podepíši svoje knihy, které si návštěvníci přinesou nebo zakoupí. A přidám do nich i otisk dobového četnického razítka, “ zve zájemce o četníky a jejich napínavé osudy Michal Dlouhý.

Víte, že…?

Ředitelka Českého muzea stříbra v Kutné hoře, příspěvkové organizace Středočeského kraje, Lenka Mazačová je velkou milovnicí historických kol. Stála i za přípravou výstavy Dobrodružství cyklistiky – éra vysokého kola v Čechách, která je nyní zapůjčena v Městském muzeu a galerii ve Svitavách. Podílela se i na stejnojmenné výpravné publikaci.

Vysoká kola zaujala Lenku Mazačovou nejprve vzhledem a elegancí. „A když jsem zjistila, že se u nás v odborné literatuře o nich vůbec nepíše, zlákala mě ještě víc. Vysoké kolo, které máme vystavené v expozici o dějinách města v Kamenném domě, pochází ze sbírky Městského muzea v Čáslavi. Má menší průměr předního kola – pouhých 48 palců. Je to výrobek velké světoznámé firmy Singer and Co, Ltd. Coventry, rok výroby 1886,“ líčí Mazačová. „Nejvíc mě přitahují příběhy lidí. A to se týká i těch, kteří jezdili na vysokých kolech. Čili se ptám – co to bylo za lidi? Kde se o vysokém kole dozvěděli? Kde si ho pořídili? Čím se živili? Po technické stránce mě doplňuje kolega Robert Hons. Ten vysoká kola restauruje a je schopen daleko lépe určit jejich výrobce i rozpoznat původní a nahrazené nebo opravené díly,“ vysvětluje.

cetnici3

JUDr. Michal Dlouhý, Ph.D. je kutnohorským rodákem a o historii četnictva se zajímá od roku 1988. Napsal knihy Století četnické kriminalistiky, Kutnohorská pátračka na stopě, Kutnohorská pátračka opět zasahuje, Četnická abeceda a Četnická kuchařka. Řadu let spolupracoval jako odborný poradce s Dušanem Kleinem, Jiřím Svobodou a s dalšími režiséry při natáčení detektivních a kriminálních filmů. K těm nejznámějším patří například seriál Hříchy pro pátera Knoxe a kriminální film Domina, natočený podle jeho námětu. Náměty dodal i k úspěšným televizním seriálům Četnické humoresky a Zločiny Velké Prahy, jejichž některé scény se pak točily právě v Kutné Hoře. „Na toto téma jsem napsal více než dvacet knih. Některé z nich si mohou návštěvníci výstavy koupit. Jedná se o skutečné kriminální případy, které doplňuji popisem dobových reálií ze života četnictva,“ doplňuje Dlouhý, který na výstavě Kutná hora četnická spolupracoval s kurátorkou Kateřinou Vavruškovou. „Podařilo se snad již vyvrátit, že četníci stříleli do hladovějících dělníků a že za okupace kolaborovali s nacisty. Vždyť víc než 700 četníků a policistů zahynulo za okupace nebo v souvislosti s ní,“ zdůrazňuje. V současné době Dlouhý působí jako dokumentátor Muzea Policie České republiky v Praze na Karlově.

Po skončení výstavy Kutná hora četnická se chystá v Tylově domě rekonstrukce. Začít by měla letos na podzim a naplánovaná je zhruba na dva až tři roky. „Cílem je dát celý objekt do pořádku po technické stránce. Rádi bychom tu vytvořili nové expozice, rekonstruovali i půdní prostory a vytvořili zde zázemí pro lektorské programy. Vedle osobnosti J. K. Tyla se chceme také věnovat i nálezu prvního českého dinosaura Burianosaura augustai, jehož pozůstatky byly nalezeny na Kutnohorsku v roce 2003,“ seznamuje s plány muzea ředitelka Lenka Mazačová.

Zdroj foto: René Volfík

Více informací:
www.cms-kh.cz

https://www.facebook.com/muzeumkh


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mám svůj skromný život i svou skromnou tvorbu rád, říká publicista a fotograf Robert Rohál

rob rohal200Jeho ženy respektive ženy, které Robert Rohál fotí, vypadají vždy žensky, půvabně a přirozeně. I když jde vesměs o známé tváře, tak je nefotí v ateliéru. Jde o průzračně křehké fotky, které vznikly na ulici, v kavárně, v zákulisí nebo na jevi...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Sčítač – když i cesta může být cíl

IMG 20191002 103709Když se muž dozví neradostnou, a pro něj konečnou, zprávu o svém zdraví a brzké smrti, rozhodne se splnit dlouhodobé přání svého syna. Tím přáním je rodinný výlet v autě. Aby jej mohl uskutečnit, vezme ...

Divadlo

Láska ke třem pomerančům: komedie plná vitamínů

laska ke trem pomerancumDivadelní soubor Geisslers Hofcomoedianten uvede zcela novou kouzelnou pohádku plnou vitamínů na Malé scéně ABC. Hru podle nového překladu scénáře Carla Gozziho zrežír...

Film

DVD Z NFA

nfa perexNÁRODNÍ FILMOVÝ ARCHIV záslužně vydává – zpravidla v rekonstruované podobě – klasická díla české kinematografie. Dosud převažovaly hrané filmy (např. Takový je život, Extase, Krakatit, Černý Petr, Adéla ještě nevečeřela…), vyskytly se shrnující ...