Tři „S“ české hudby s Petrem Popelkou

Tři „S“ české hudby s Petrem Popelkou

Tisk

socr popelka200Poetická Pohádka Josefa Suka, česká premiéra skladby pro cembalo Mahana Esfahaniho od Miroslava Srnky a smyčcový kvartet „Z mého života“ od Bedřicha Smetany v orchestrální instrumentaci George Szella zazní na koncertu Symfonického orchestru Českého rozhlasu v pondělí 12. února od 19.30 v Rudolfinu. Přímý přenos vysílají ČRo Vltava a rumunský rozhlas, záznam ČRo D-dur a stanice v Nizozemsku, Německu, Polsku, Lotyšsku a Katalánsku.

Hudba k Zeyerově poetické hře o Radúzovi a Mahuleně, prosycená pohádkovou atmosférou, láskyplností a svěží mladostí, vznikala v nejšťastnějším životním období Josefa Suka. Byl tehdy zamilovaný do Dvořákovy dcery, své pozdější manželky. Rok po úspěšné premiéře se mladý skladatel rozhodl vytvořit z hudebního materiálu koncertní suitu.

Skladba Standstill Miroslava Srnky byla poprvé uvedena v Kolíně nad Rýnem v září 2022 s Mahanem Esfahanim jako sólistou. Hrál Gürzenich-Orchester Köln, řídil jeho šéfdirigent François-Xavier Roth. Titul se dá přeložit pojmy nehybnost, zastavení či klid. S ohledem na vznik v době koronavirové pandemie a tehdejších uzávěr veškerého dění není ani trochu náhodný: vždyť emoce v lidech bouřily, ale svět zůstal zcela stát… Srnka se ve své tvorbě snaží pracovat s dosud neslyšenými zvuky. Připouští, že by umění ztrácelo smysl, kdyby se tvůrce nevyjadřoval k tomu, co považuje za důležité, ale sám sebe vnímá spíše jako skladatele abstraktního rázu, protože ho přitahuje řešení rozvoje hudebních struktur. A tak i zvukové impulsy spojené se specifiky cembala – s jeho hbitostí a extrémní přesností i s relativně hlučnou výbušností na začátku každého tónu – využívá jako „spouštěče“ orchestrální struktury.

Smetanův kvartet č. 1 „Z mého života“, silně autobiografický, intimní a zároveň tragický, spadá již do doby hluchoty, podobně jako Má vlast a část oper. Tuto strhující hudební výpověď upravil pro symfonický orchestr George Szell. Původem maďarský dirigent emigroval před nacisty do USA, kde proslul jako šéf orchestru v Clevelandu. I za oceánem patřil k významným propagátorům Smetanova odkazu.

socr popelka1

PROGRAM:

Josef Suk (1874–1935)
Pohádka. Suita z hudby k Zeyerově dramatu Radúz a Mahulena, op. 16

Miroslav Srnka (1975)
Standstill pro cembalo a orchestr
(česká premiéra)

Bedřich Smetana (1824–1884)
George Szell (1897–1970)
Smyčcový kvartet č. 1 e moll „Z mého života“. Aranžmá pro orchestr

Symfonický orchestr Českého rozhlasu
Petr Popelka dirigent
Mahan Esfahani cembalo

Přímý přenos koncertu / ČRo Vltava
Záznam koncertu / ČRo D-dur / 14. února / 20.00

Více informací: www.socr.rozhlas.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Evropa, náš domov

evropa nas domov 200V říjnu vyšel pod hlavičkou nakladatelství Albatros zajímavý knižní projekt s názvem Evropa, náš domov, který má čtenářům přiblížit nejrůznější aspekty starého kontinentu z mnoha úhlů. Hlavně o historii, přírodě i kultuře se ...

Divadlo

Repríza Dvořákovy opery Rusalka ve Státní opeře v Banské Bystrici bude událostí sezóny

opera banska bystrica perexHvězdného obsazení se dočká ve Státní opeře v Banské Bystrici repríza Dvořákovy opery Rusalky, která proběhne 4. června. V hlavních rolích tohoto mimořádného představení vystou...

Film

Vstup do Zóny jen na vlastní nebezpečí

Zona 200Když příznivec ruského režiséra Andreje Tarkovského uslyší nebo uzří slovo Zóna, okamžitě zastříhá ušima, zbystří pozornost a hledí zjistit, zda se tenhle výraz neváže k filmu Stalker (1979). V případě knihy Zóna, vydané nakladatelstvím Paseka, se sk...