Robert Galbraith a jeho Cormoran Strike v novém románu Černočerné srdce. Jak rychle se z obdivu může stát nebezpečný opak?

Robert Galbraith a jeho Cormoran Strike v novém románu Černočerné srdce. Jak rychle se z obdivu může stát nebezpečný opak?

Tisk

cernocerne-srdce200Nová kniha Roberta Galbraitha (pseudonym J. K. Rowlingové) Černočerné srdce , kterou vydává nakladatelství Kniha Zlín, se dotýká aktuálního a palčivého problému internetové šikany. Případu se ujímá detektiv Cormoran Strike a jeho asistentka Robin Ellacottová. Kniha vychází jako e-book a audiokniha.


Černočerné srdce velmi přesně vykresluje dopady virtuálního života na síti na náš skutečný život. V dosud asi nejsložitějším románu v sérii Roberta Galbraitha se čtenáři opět setkávají s oblíbenou dvojící – detektivem Cormoranem Strikem a jeho asistentkou Robin Ellacottovou. Řeší spolu případ plný toxického fanouškovství, které krystalizuje v nebezpečnou šikanu s dramatickými následky. Na vyřešení jejich soukromých romantických dilemat si však budeme muset počkat do dalšího dílu.

Román Černočerné srdce je zatím i největší svým rozsahem. Příběh se odvíjí na více než tisíci stranách. I přesto dokáže autorka udržet tempo a napětí. Text neztrácí na kvalitě a atraktivitě. „Velká část této masivní práce je poskládána dohromady prostřednictvím typograficky reprodukovaných tweetů a zpráv zasílaných veřejnými a soukromými kanály, často se dvěma nebo třemi konverzacemi vedenými najednou. Autorka odvádí mistrovskou práci, když udržuje všechny dějové prvky ve hře a v rovnováze a komplikace jen přispívají k uspokojení z konečného vyřešení záhady,“ napsal v této souvislosti recenzent Wall Street Journal Tom Nolan.

Strike a Robin se bez velkých problémů přizpůsobují nové, hybridní metodologii při analýze přepisů historií chatů na sociálních sítích i živých „soukromých“ chatů probíhajících ve hře. Musí sledovat a postupně rozkódovat online život lidí, jejich avatarů a propojit ho s jejich skutečnými životy. Podle všeho se zde Rowlingová vypořádává se svým traumatickým vztahem se sociálními médii z posledních let. V jedné z dalších zahraničních recenzí zaznělo, že kniha jako celek je podmanivě strašidelná. A vše je zpracováno s dokonalou precizností a s větším množstvím černého humoru, než by čtenář čekal.

V sérii s Cormoranem Strikem je po titulech Volání kukačky, Hedvábník, Ve službách zla, Smrtící bílá a Neklidná krev Černočerné srdce šestým případem tohoto literárního hrdiny. Stejně jako předchozí knihy i tato bude mít filmové zpracování, opět v produkci BBC. Natáčení začíná na jaře tohoto roku. https://robert-galbraith.com/stories/troubled-blood-tv/

Kniha vyšla 5.2. v nakladatelství Kniha Zlín, překlad David Petrů. Titul vychází i jako e-book a audiokniha.

cernocerne-srdce

O autorovi:

Robert Galbraith alias J. K. Rowlingová je známá především sérií knih o Harrym Potterovi, která vycházela v letech 1997–2007. Právě díky Harrymu Potterovi se stala celosvětově známou a uznávanou spisovatelkou. Knihy o Harrym Potterovi dostaly svoji filmovou podobu, stejně jako další její nahlédnutí do kouzelnického světa –Fantastická zvířata a kde je najít. Pro dospělé čtenáře napsala román Prázdné místo a pod pseudonymem Robert Galbraith vydává detektivní sérii s hlavním hrdinou Cormoranem Strikem. I tyto knihy byly zfilmovány.

Více informací: https://www.albatrosmedia.cz/tituly/83973318/cernocerne-srdce


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Snít nestačí. Je třeba si sny i plnit

Curie sklodowska perexMarie Curie-Sklodowská už v dětství snila o studiu na univerzitě. V 19. století ale musela jako dívka, která pocházela z rodiny chudého polského učitele, za svůj sen tvrdě bojovat.

 

...

Divadlo

Hadry, kosti kůže. Miroslav Hanuš exceluje v roli Wericha

hadry perexVila na Kampě – U Sovových mlýnů 501/7. Dříve Dobrovského, dnes Werichova vila. Od roku 1945 až do své smrti roce 1980 zde žil „národní klaun a národní rabín“ Jan Werich. V roce 1948, půl roku po odchodu Jiřího Voskovce, se sem do přízemí nastěho...

Film

Hasičský bál jako jeviště světa

hori ma panenkoDigitalizace význačných českých filmů, která divákům slibuje intenzivnější umělecký zážitek jak díky vyčištěnému obrazu, tak zásluhou sytějších barev, pokračuje sice hlemýždím tempem, ale přece jen s prokazatelnými výsledky - po úhelné...