V době, kdy českou gastronomickou scénu ochromila koronavirová pandemie, šéfkuchař Petr Kosiner s investorem Vladimírem Zikmundou ze společnosti Knedlíky Láznička nelenili a rozhodli se pro odvážný krok. Vydali Velkou knedlíkovou kuchařku. Díky ní si mohli čtenáři a zájemci o poctivou gastronomii naservírovat knedlík jako od Lázničky doma. Bez zbytečných obav, podle osvědčených postupů profesionálů gastronomie.
Vedle Petra Kosinera se na publikaci podíleli také: ikony food světa Kateřina Bednářová, Jana Florentýna Zatloukalová, food stylistka Markéta Zindulková, dekor stylistka Lenka Táchová, renomovaný fotograf David Turecký, ilustrátorka Kamila Sedlačíková, grafička Michaela Holinková Popková, korektorka Anna Stránská. O produkci se starala Adéla Hálková a tým Došel karamel s.r.o. Za celkovou koncepcí kuchařky pak stojí Vladimír Zikmunda. „Všem, kteří se na tomto díle podepsali, velice děkujeme. Podařilo se něco úžasného. Přeci jen jde o skupinu zcela výjimečných lidí, špičkových profesionálů, které by za jiných okolností bylo téměř nemožné dostat k jednomu projektu a na jedno místo,“ přibližuje Vladimír Zikmunda, většinový spolumajitel Knedlíky Láznička.
Velká knedlíková kuchařka představuje recepty na 144 druhů knedlíků, ale také na výborné pokrmy, které k nim patří. Čtenáře provede od základů přípravy až po exkurzi do světa receptů na knedlíky tradiční, sladké, inspirované moderní zdravou či zahraniční kuchyní. K pečeni, zvěřině, s ovocem, ke králíkovi i jako hlavní chod. Součástí celé publikace jsou nádherné snímky a poutavá grafika, která z ní činí poklad, jež bude nejen o nedělích a svátcích žít s celou rodinou. Velká knedlíková kuchařka je rukovětí, která se zcela jistě bude dědit z generace na generaci a otevře čtenářům barevný, lahodný a překvapující knedlíkový svět. Ke knedlíku si díky této jedinečné knížce najde cestu opravdu každý a jako dárek pod stromečkem potěší rodiče, prarodiče, přátele, děti, i všechny ostatní, které fascinuje gastronomie.
Ukazuje totiž, že příprava dobrého knedlíku není věda a překonává stereotypní představy, které o tomto pokrmu panují. Už není třeba se omezovat jen na knedlík houskový či bramborový. Díky receptům můžete prozkoumat nevšední ovocné varianty – kynuté knedlíky plněné kořeněnou hruškou, ricottové nočky s kokosem a mangem, pikantní dýňové knedlíčky nebo třeba kynutý makový knedlík se sušenými švestkami. Vyzkoušíte si brynzáky, pivní pirohy s trhaným krůtím masem, alpský povidlový Germknödel, rýžové knedlíčky k asijským pokrmům. S knedlíky ale také procestujete nejrůznější oblasti České republiky, připravíte si hanácké zelňáky, jirkovský mrkvový knedlík či šumavský houbový knedlík.
Objevíte knedlíky coby poklad moderní zdravé výživy, v kuchařce vás čekají recepty na cizrnové knedlíčky se špenátem, květákové šušle nebo batátové halušky s pohankovou moukou. Knedlík lze totiž připravit i bezlepkově, o čemž vás přesvědčí třeba také ty polentové nebo z červené čočky. Klenotem mezi knedlíky je pak ten perníkový ke zvěřině, kaštanový, svatební obalený v mandlích nebo pečený knedlík Láznička.
Velká knedlíková kuchařka je k dispozici u vašich knihkupců nebo na: https://www.velka-knedlikova-kucharka.cz/
< Předchozí | Další > |
---|