Prague Philharmonia Wind Quintet vystoupí v cyklu FOK

Prague Philharmonia Wind Quintet vystoupí v cyklu FOK

Tisk

fok Prague Philharmonia Wind Quintet200FOK pozval do kláštera sv. Anežky České dechové kvinteto složené z předních hráčů prestižních pražských orchestrů – Prague Philharmonia Wind Quintet. V rámci cyklu Obrazy a hudba představí 23. listopadu program složený z děl skladatelů 20. století a současnosti. Na začátku koncertu bude prezentován promítaný obraz Pabla Picassa.

 


„Pro tento koncert jsme vybrali skladby evropských autorů 20. století, které jsou svým charakterem velmi odlišné, však svou nápaditostí a originalitou dokáží posluchače bezesporu zaujmout. Tři krátké kusy Jacquesa Iberta svou jiskřivou a radostnou náladou, Krb krále René Dariuse Milhauda nás přenese do dob truvérů a trubadúrú, při poslechu taneční svity Normana Hallama si vzpomeneme na dnes již téměř zapomenuté tance charleston či quick step,“ komentoval program fagotista souboru Václav Fürbach, který je zároveň také členem orchestru FOK. „Výjimečné místo mají v našem programu Ligetiho Bagately inspirované maďarskou lidovou hudbou, v nichž autor geniálně využívá všech nástrojových možností dechového kvinteta, právem tedy tato skladba patří k jeho nejhranějším dílům,“ dodal.

Prague Philharmonia Wind Quintet byl založen v roce 2007. Členové tělesa jsou laureáty národních i mezinárodních interpretačních soutěží. Působí také jako přední hráči v mnoha dalších symfonických a komorních tělesech (Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK, PKF – Prague Philharmonia, Česká filharmonie, Národní divadlo, Baborák Ensemble, Česká sinfonietta a další). Kvinteto vešlo do hudebního povědomí nejen pravidelnými koncerty na českých koncertních pódiích, ale také nahráváním kompozic českých skladatelů 20. století pro Český rozhlas a spoluprací s Českou televizí. „Působení v tomto ansámblu je pro mě srdeční záležitostí, na každé naše vystoupení se ohromně těším a myslím, že nejsem v tomto smyslu v našem kvintetu výjimkou!“ svěřil se Václav Fürbach.

Koncert je připravován ve spolupráci s Národní galerií Praha. Na začátku koncertu proběhne krátká přednáška kurátorky Moniky Švec Sybolové k promítanému obrazu Pabla Picassa a názvem Klarinet z roku 1911.

Slovo dramaturga Martina Rudovského: „Díky obrazům Pabla Picassa si ještě více uvědomujeme, že na úhlu pohledu záleží. A co jiného je dechový kvintet než pět názorů na hudbu, které však dohromady malují pozoruhodný obraz? Listopadový večer bude patřit špičkovému Prague Philharmonia Wind Quintet, v němž se už před 16 lety potkali naši přední hráči na dechové nástroje, přičemž za FOK jsme právem hrdi na to, že fagot v tomto uskupení třímá člen orchestru Václav Fürbach. Společně – s Picassem v zádech – představí ty nejšťavnatější plody 20. století. Ze zásadních a tak hravých děl vyzdvihněme Bagately György Ligetiho, neboť slavný rumunský rodák by se v roce 2023 dožil 100 let. A věčně mladým Bagatelám už je 70!“

fok Prague Philharmonia Wind Quintet

Program

PRAGUE PHILHARMONIA WIND QUINTET
23. listopadu 2023 od 19:30, klášter sv. Anežky České

JACQUES IBERT
Tři krátké kusy
DARIUS MILHAUD
Krb Krále Reného, suita op. 205
GYÖRGY LIGETI
Šest bagatel
NORMAN HALLAM
Taneční suita

PRAGUE PHILHARMONIA WIND QUINTET
Jiří ŠEVČÍK | flétna
Vladislav BOROVKA | hoboj
Jan BRABEC | klarinet
Václav FÜRBACH | fagot
Mikuláš KOSKA | lesní roh

Zdroj foto: Jiří Ernest

Více informací:

Vstupenky a anglická anotace koncertu
https://www.fok.cz/en/prague-philharmonia-wind-quintet
Stránky souboru
http://www.windquintet.cz/
www.fok.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Evoluce nebo devoluce? Upgrade!

upgrade200V listopadu vyšla u nakladatelství Laser další poutavá a jedinečná kniha amerického spisovatele Blake Crouche s názvem Upgrade. Autor se nám opět bude snažit pomotat hlavu a slibuje něco, na co tento svět není připraven...

Divadlo

Zlínská inscenace Válka Roseových nebude! pojede na GRAND Festival smíchu

valka roesovych200Inscenaci Válka Roseových nebude! hraje Městské divadlo Zlín od konce prosince 2021. Napsal ji bývalý ředitel divadla Petr Michálek pro sebe a svou manželku Kateřinu Liďákovou. Hra na pomezí skutečnosti a fikce, která se těšila po celý ...

Film

Hra na hraně – kvantitu nebo kvalitu?

200filmUž týden se prohání po našich kinech novinka režiséra Brada Furmana (Obhájce) se zpěvákem, hercem Justinem Timberlakem a budoucím netopýřím mužem, Benem Affleckem.

...