Alma ansámbl zahájí cyklus Obrazy a hudba FOK

Alma ansámbl zahájí cyklus Obrazy a hudba FOK

Tisk

Alma Ansambl 200Působivý sál Anežského kláštera rozezní ve čtvrtek 26. října smyčcové kvarteto Alma Ansámbl, které zahraje kvartet Franze Schuberta a klavírní kvintet Antonína Dvořáka s klavíristou Miroslavem Sekerou. Tímto koncertem začne cyklus Obrazy a hudba FOK, proto se posluchači mohou též těšit na krátkou přednášku kurátorky Národní galerie k promítanému obrazu Jenny Salmové, která proběhne v úvodu koncertu.

 

„Dvořákův Klavírní kvintet A dur je ve všech směrech reprezentativním dílem Dvořákova zralého mistrovství. Závěrečná koda patří k nejefektnějším v celé Dvořákově tvorbě,“ říká o programu koncertu členka Alma ansámblu a orchestru FOK Věra Binarová.

S klavíristou Miroslavem Sekerou vystupoval soubor Alma Ansámbl již na mnoha festivalových koncertech po České republice. Miroslav Sekera získal ocenění v mnoha významných soutěžích u nás i v zahraničí, jako například: 1. cenu v soutěži F. Chopina v Mariánských Lázních, 1. cenu v soutěži pořádané HAMU, 1. cenu v mezinárodní soutěži J. Brahmse v rakouském Portschachu. 2. cenu v mezinárodní soutěži v Gaillardu ve Francii či v roce 2016 cenu hudební společnosti „Salon de Virtuosi“ v New Yorku.

Inspirací k založení Alma Ansámblu se stala osobnost i životní příběh významné hudebnice a houslistky Almy Rosé. Její umělecké vzdělání, ambice, láska k hudbě, a především její odvaha zůstávají pro všechny členky velkou inspirací. Hlavní ideou souboru Alma Ansámbl je zachovat uměleckou individualitu každé hráčky. Vedle klasických koncertů se soubor zaměřuje na projekty ve spojení hudby s výtvarným uměním, tancem a divadlem.

Kurátorka Národní galerie Monika Švec Sybolová představí návštěvníkům koncertu obraz Zátiší s ještěrkou a květinami pozoruhodné malířky Jenny Salmové z roku 1826.

V rámci cyklu Obrazy a hudba se letos představí také Prague Philharmonia Wind Quintet, klarinetistka Anna Paulová či Pavel Švingr se Zdeňkem Klaudou. Abonmá na tento cyklus je možno zakoupit až do konání prvního koncertu.

Slovo dramaturga Martina Rudovského: „Stěžejním programem koncertu je druhý klavírní kvintet Antonína Dvořáka, který patří k nejkrásnějším dílům svého druhu. Nese v sobě velkou dramatičnost, virtuozitu i odzbrojující něhu druhé věty. Ryze ženské kvarteto zde doprovodí skvělý klavírista Miroslav Sekera. Pro název a vznik smyčcového kvarteta složeného ze čtyř vynikajících hráček se stala inspirací rakouská židovská houslistka Alma Rosé, neteř Gustava Mahlera (pojmenovaná po jeho ženě Almě), která vedla v Osvětimi ženský orchestr. Ženské umění představí i obraz krajinářky Jenny Salmové, současnice Franze Schuberta.“

Alma ansambl1

Program

ALMA ANSÁMBL
26. října 2023 od 19:30, Anežský klášter

FRANZ SCHUBERT
Kvartetní věta c moll D 703
ANTONÍN DVOŘÁK
Klavírní kvintet č. 2 A dur op. 81

ALMA ANSÁMBL
Silvie HESSOVÁ | 1. housle
Martina BAČOVÁ | 2. housle
Věra BINAROVÁ | viola
Hana SHABU BABORÁKOVÁ | violoncello

Miroslav SEKERA | klavír

Zdroj foto: Lucie Čermáková, Miroslav Polách

Více informací:

Vstupenky
https://www.fok.cz/cs/alma-ansambl
Abonmá na Obrazy a hudba FOK
https://www.fok.cz/cs/program?fok_program_types=6&;fok_cykly=15&
Miroslav Sekera
https://www.sekeramiroslav.cz/index.php/cs/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Proč? Všechny odpovědi najdete v Silu

silo-200Sci-fi román Hugha Howeye „Silo“ před námi leží jako nezodpovězená otázka, a je také tak celý koncipován. Autor před čtenáře klade neustálá Proč, a když jej pořádně rozparádí, stejně logicky na ně odpovídá. Je to bichle, ale stojí za to ji číst.

<...

Divadlo

Jak se francouzská revoluce proměnila v povyk

1789 200Národní divadlo v Praze si umanulo, že bude uvádět experimentální hry - a vylézají z toho příšernosti. Čekání na Godota se změnilo v pitvořivou roztlemenost, ze slavného experimentálního počinu Ariane Mnouchkinové 1789 aneb Dokonalé štěstí režisér Vl...

Film

Arvéd. Čemu všemu lze zaprodat duši?

Arved perexJiří Arvéd Smíchovský byl významný hermetik, okultista, vyznavač černé magie a mimořádně vzdělaný člověk s geniální pamětí. Aby dosáhl svého cíle, byl ochoten jít až k hranicím samotného pekla.

 

...