Krajina Ró pokřtí Mlhoviny

Krajina Ró pokřtí Mlhoviny

Tisk

krajina ro mlhoviny200Své druhé album Mlhoviny, které nyní vyšlo také na Vinylu, pokřtí Krajina Ró. Pro tento slavnostní moment si kapela kolem zkušeného hudebníka Michala Němce vybrala hned tři místa. V brněnském Kabinetu múz s Krajinou Ró už 20. září zahrála a desku pokřtil Martin E. Kyšperský, v pražské Malostranské Besedě tento úkol 14. října splní kritik Jan Rejžek. Speciální vystoupení spojené se křtem ovšem hudebníci chystají také 5. října v domácím prostředí Městského divadla ve Slaném, kde vystoupí také Jablkoň a jako speciální host Radůza.

 

Kapelník legendární Jablkoně Michal Němec a kytarový kouzelník Tomáš Frolík i s celým triem The Bladerstones spojili síly, přibrali zpěvačku Annu Břenkovou a bez jakýchkoli zábran zamíchali folkovou křehkost do rockového těsta, přisypali trochu psychedelického koření a pak ještě osolili. Tak vznikla Krajina Ró, o které se s nadsázkou hovoří jako o mladé alternativně rockové kapele s jedním starým Němcem. „Takové označení je ale zavádějící. Michalovi říkáme Bejby, protože má tak mladou duši, že jeho skutečný věk není podstatný,“ říká zpěvačka Anna Břenková. „Michal je blázen. Je sympaticky ulítlej. V hudbě nezná žádné hranice, styly a žánry pro něj nic neznamenají. Občas se vytasí s něčím, co si našel na Spotify, a často je to hudba, kterou poslouchá ta nejmladší generace,“ dodává kytarista Tomáš Frolík.

Na svém novém albu Mlhoviny Krajina Ró dospěla, zhutněla a místy i zprůzračněla. Na současné české nezávislé hudební scéně se jedná o jednu z nejpestřejších autorských kapel. Podobně tvůrčí v kapele Květy a mnoha svých dalších projektech je rovněž Martin E. Kyšperský, ale také respektovaná písničkářka Radůza, která pokřtí album a v krátkém setu zahraje v domovské základně kapely ve Slaném. Roli křtícího otce v pražské Malostranské Besedě sehraje jedna z blízkých osob kapelníka Michala Němce, hudební (i jiný) kritik Jan Rejžek.

Spojovacím prvkem obou alb Krajiny Ró, Hotelu Blázen i v dubnu vydaných Mlhovin, které 19. září 2023 u Indies Scope vychází také na vinylu, je kromě stejného personálního obsazení stále také téma bláznovství. „V mojí hlavě zuří jarní revoluce, řídí jí signály z mlhoviny srdce... Jsem blázen, ale nemám na to papíry, protože blázen jsem jenom teď na chvíli,“ zpívá Němec, který celý svůj život až trochu bláznivě přizpůsobuje hudební tvorbě a svou novou kapelu složenou z mladých hudebníků založil až po sedmdesátce.

Podzimní koncerty Krajiny Ró

20. 9. Brno – Kabinet múz (+ Martin E. Kyšperský), křest alba
5. 10. Slaný – Městské divadlo (+ Jablkoň, Radůza), křest alba
12. 10. Liberec - Experimentální studio
14. 10. Praha – Malostranská beseda, křest alba
21. 10. Nový Jičín – Klub Galerka
22. 10. Zlín – Zelenáčova šopa

krajina ro mlhoviny

Artist: Krajina Ró
Album: Mlhoviny
Datum vydání 28.4.2023 / label: Indies Scope
Multilink: https://orcd.co/mlhoviny
Indies Scope: https://www.indies.eu/alba/6328/mlhoviny/

Více informací:

WWW: https://krajinaro.cz/
Streaming multilink Den co den: https://orcd.co/dencoden
Facebook: https://www.facebook.com/krajinaro


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Dobrodružství mývala Gianlucy začínají na půdě malířské dílny mistra Leonarda da Vinciho

Gianlucova dobrodruzstvi perex

Fantasy plná napětí, záhad a humoru, odehrávající se v renesanční Itálii, se sice tváří jako četba pro děti a mládež, ale vůbec tomu tak nemusí být. Autor knihy Adam ...

Divadlo

Nový počin souboru Kašpar: Baterka Miki

baterka miki 200Divadlo v Celetné má na kontě další premiéru. V úterý 19. února divadelní soubor Kašpar odehrál poprvé v České republice monodrama Baterka Miki. Hra z pera současné francouzské spisovatelky je neotřele pojaté vyprávění. Není ovšem na...

Film

DVD Pohádkář

Pohadkar 200Český film Pohádkář, který vznikl podle stejnojmenné knižní předlohy spisovatelky Barbary Nesvadbové, měl loni na podzim v kině svoji premiéru. Český lev ho ocenil za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli (Matěj Hádek), nejlepší kameru, zvuk i...