Ocenění pro publikaci zlínského muzea

Ocenění pro publikaci zlínského muzea

Tisk

Gloria Musaealis 200Ve čtvrtek 25. května 2023 se v Obecním domě v Praze sešli zástupci českých muzeí a galerií na slavnostním udílení prestižních cen Gloria Musaealis udělovaných Asociací muzeí a galerií České republiky.

 

 

Uplynulý 21. ročník soutěže za rok 2022 vyhlásily Ministerstvo kultury ČR, Asociace muzeí a galerií ČR a Český výbor ICOM. Do soutěže se přihlásil rekordní počet účastníků: 73 muzeí a galerií přihlásilo celkem 121 projektů. Nejsilnější kategorií se stala Muzejní výstava roku 2022 (57 projektů), následovaná kategoriemi Muzejní publikace roku 2022 (44 projektů) a Muzejní počin roku 2022 (20 projektů).

V hledišti Smetanovy síně nechyběli zástupci Zlínského kraje, protože o cenu se ucházelo Slovácké muzeum v Uherském Hradiště v kategorii „muzejní počin roku 2022“ s projektem „Cyrilometodějské centrum a revitalizace národních kulturních památek Velké Moravy“ a také Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně, které bojovalo o ocenění v kategorii „muzejní publikace roku 2022“ s knihou etnografky Jany Koštuříkové „PŘÍBĚH VIZOVICKÉHO PEČIVA“. Kniha je prvním souhrnným materiálem zachycujícím historii i současnost tohoto regionálního fenoménu lidové tvorby a vydána byla díky podpoře města Vizovice.

Gloria Musaealis obalka

S velkou radostí si zlínští muzejníci vyslechli rozhodnutí odborné poroty, která přiřkla nakonec knize o valašském figurálním pečivu druhé místo. Diplom z rukou ministra kultury ČR Martina Baxy převzala sama autorka, kterou na pódium doprovodila vedoucí odboru kultury a památkové péče Zlínského kraje Romana Habartová a bývalá místostarostka Vizovic Alena Hanáková.

„Mohu jen zopakovat to, co jsem už mockrát řekl při jiných příležitostech, a sice to, že jsem na své kolegy opravdu moc pyšný,“ řekl po ceremoniálu ředitel muzea Pavel Hrubec. „Autorka strávila pečlivou přípravou publikace řadu let - nejen psaním, ale hlavně odborným etnografickým výzkumem, a na výsledku je vidět, že kniha vznikala s láskou.“

Gloria Musaealis 1

Řadou fotografií přispěl do publikace fotograf muzea Radim Ševčík, pracovní sešitek pro děti je dílem muzejní lektorky Adély Šimové a o grafickou podobu se postaralo zlínské Studio 6.15.

Chválou nešetřila ani radní Zlínského kraje pro kulturu a školství Zuzana Fišerová: „Tato kniha je krásnou ukázkou jednoho z mnoha výstupů muzejní práce. Tím, že se váže k svébytné regionální tematice, je o to cennější.“

Soutěž Gloria Musaealis má za cíl upozornit širokou veřejnost na špičkové výkony v oboru muzejnictví při tvorbě výstav a nových expozic, prezentování sbírek v odborných publikacích či při záchraně a zpřístupňování objektů nebo lokalit našeho kulturního a přírodního dědictví. V příštím roce plánuje Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně přihlásit do soutěže projekt výstavby a rekonstrukce objektů a památníku na Ploštině.

• I. místo – Cena Gloria Musaealis – Muzeum umění Olomouc za publikaci „Posvátné umění v nesvaté době: České sakrální umění 1948–1989“
• II. místo – Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně, příspěvková organizace, za publikaci „Příběh vizovického pečiva“
• III. místo – Galerie hlavního města Prahy za publikaci „Ivan Meštrović (1883–1962): Sochař a světoobčan“
• Zvláštní ocenění – Regionální muzeum a galerie v Jičíně za publikaci „Jičín v dějinách a plno otazníků


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Ochutnávačka. Práce plná laskomin?

Ochutnávačka, perexMilujete jídlo? Pak vám možná povolání ochutnávače připadá jako ideální zaměstnání. Jenže to rozhodně není. Ne v případě Magdy, hlavní hrdinky románu z druhé světové války. Ano, ochutnala spoustu laskomin, ale každé sousto ji mo...

Divadlo

Strach jíst duši (Angst essen Seele auf ) Premiéra v divadle Reduta v Brně

Strach jist dusi perexPodtitul opravdu zajímavého díla zni: Romantická kabaretní komedie s pohádkovými rysy, s Ivanou Hloužkovou a Romanem Blumaierem v hlavních rolích!

...

Film

Helsinská romance Karaoke blues vstupuje do českých kin

karaokeFinský režisér Aki Kaurismäki je ojedinělou postavou na poli světové kinematografie. Jeho filmy oplývající poetikou zaplivaných putyk, rozbitých půllitrů a dělnických čtvrtí dokázaly okouzlit diváky po celém světě. Se svým nejnovějším snímkem se však vydal žánrově pro něj n...