Muž jménem Ove se mění, přichází Muž jménem Otto

Muž jménem Ove se mění, přichází Muž jménem Otto

Tisk

muz jmenem ove200V roce 2012 napsal švédský sloupkař, bloger a spisovatel Fredrik Backman svůj debut, který nazval Muž jménem Ove. Stvořil příběh zatrpklého bručouna rozhodnutého pro sebevraždu, jehož z letargie vytrhnou noví optimističtí sousedé a také jeden toulavý kocour.

 

Kniha se stala hitem a vyšla ve více než čtyřiceti jazycích po celém světě včetně perštiny, hebrejštiny nebo arabštiny. V Evropě má svoji jazykovou verzi snad každá země. V češtině Muže jménem Ove vydalo nakladatelství Host a prodalo se ho už přes 35 tisíc výtisků, na trhu je i audiokniha.

Je pochopitelné, že se takto úspěšná kniha dočkala i filmového zpracování — nejprve se v roce 2015 objevila v kinech švédská verze režiséra Hannese Holma (na ČSFD je hodnocena skvělými jednaosmdesáti procenty), práva na film pak koupil Tom Hanks, který si nakonec v režii Marca Forstera zahrál i hlavní roli. Jen musel svého hrdinu přejmenovat: z Oveho se stal Otto a příběh se odehrává ve Spojených státech.

Tam měl film premiéru 13. ledna 2023, do českých kin míří Muž jménem Otto 2. února 2023.

muz jmenem ove

Nakladatelství Host v souvislosti s premiérou vydá knihu znovu, tentokrát s filmovou obálkou, na pultech knihkupectví bude od 25. ledna 2023.

A není to jediný Backman, který u nich letos vyjde — román Vítězové, jenž završí Backmanovu trilogii Medvědín, plánují vydat letos na jaře. Završí tak desítku autorových titulů.

Více informací: https://www.hostbrno.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Deník smutku od Rolanda Barthese je miniaturní dílko s hlubokým obsahem pro ty, kdo se nebojí temnějších pocitů

Deník smutku BarthesP

Deník smutku začal psát jazykovědec a lingvista den po smrti své matky v říjnu 1977. Svou délkou se jedná o jakési aforismy k různým podobám truchlení nad smrtí blízké osoby. Barthes je velmi intimní a záro...

Divadlo

Je láska silnější než strach?

sipkovaruzenka perexV každé správné pohádce vyhraje dobro nad zlem. Dokáže ale křehká láska zvítězit nad tak velkým soupeřem, jakým je potichu se vkrádající strach? To se dozvíte, pokud zavítáte do Státní opery na baletní představení Šípková Rů...

Film

Filmy ze střední Evropy

filmy stredni evropy klipPod střechou Maďarského kulturního střediska v Praze se od čtvrtka 25. října do neděle 28. října 2012 pořádá přehlídka Současná filmová tvorba – střední Evropa. Přiblíží zajímavá díla nejen ...