Light design ozáří Smetanovu síň v monumentálním koncertu Pražských symfoniků

Light design ozáří Smetanovu síň v monumentálním koncertu Pražských symfoniků

Tisk

fok hudba 200Světelný klavír, tedy hudbou ovládaná světelná projekce, rozzáří Smetanovu síň Obecního domu. Unikátní light design, jehož autorem je Lukáš Dřevjaný, bude součástí velkolepé symfonické básně Prométheus z pera Alexandra Skrjabina. Pražští symfonikové tedy provedou dílo tak, jak expresivní autor zamýšlel. Koncerty pod taktovou Andreje Borejka se uskuteční 11. a 12. ledna 2023 ve Smetanově síni Obecního domu.

 

Pražští symfonikové svůj první abonentní koncert roku 2023 pojali velkolepě. Díla čtyř slovanských autorů vyvrcholí uvedením symfonické básně Alexandra Skrjabina Prométheus: Báseň ohně, ve které autor propojil hudbu a světelné efekty (tzv. „světelný klavír“).

Právě světelný design je nedílnou součástí tohoto díla. Pražští symfonikové si na doporučení Signal Festivalu pozvali specialistu na spojení světla s hudbou Lukáše Dřevjaného, známého jako oxoo, který ozáří Smetanovu síň a dodá tak koncertu nový rozměr.

„Vycházíme z původního notového záznamu, do kterého autor zapsal speciální part světelné klaviatury. Každá nota znamená jednu barvu a dohromady vyjadřují změny nálad v průběhu skladby. Studoval jsem i původní nákresy, jak by taková klaviatura mohla vypadat a prvotní nákres pracoval s různobarevnými lampami promítanými na plátno. My místo plátna využíváme celý prostor Smetanovy síně. Ve své tvorbě pracuji s audioreaktivitou, což znamená, že signály ze zvuku přenáším do světel. Tím můžeme do světelného designu promítnout dynamiku celého orchestru, čímž posouváme Skrjabinovu původní vizionářskou myšlenku do moderní doby,“ říká autor light designu Lukáš Dřevjaný.

fok hudba2

V záplavě barev se v Prométheovi na pódiu setká obrovský orchestr, klavír, varhany i sbor. Za klavír usedne Yulianna Avdeeva, jedna z nejvyhledávanějších klavíristek současnosti. O zpěv se postará Pražský filharmonický sbor pod vedením Lukáše Kozubíka. Na pódium Smetanovy síně Obecního domu se vrátí vážený host orchestru, dirigent Andrej Borejko, který vždy zaručuje vytříbenou dramaturgii večera.

Pražské koncerty se uskuteční 11. a 12. ledna 2023 v 19:30 ve Smetanově síni Obecního domu. Se stejným programem se Pražští symfonikové vydávají o den dříve na zájezd do Brucknerhausu v rakouském Linci.

fok hudba Avdeeva

Hudba tajuplných příběhů

10. 1. 2023, 19:30 | Brucknerhaus, Linz
11./12. 1. 2023, 19:30 | Smetanova síň, Obecní dům
MIECZYSŁAW KARŁOWICZ
Smutný příběh op. 13

SERGEJ PROKOFJEV
Koncert pro klavír a orchestr č. 2 g moll op. 16

MILOSLAV KABELÁČ
Mysterium času, passacaglia pro velký orchestr op. 31

ALEXANDR SKRJABIN
Prométheus: Báseň ohně, symfonická báseň op. 60

Yulianna AVDEEVA | klavír

PRAŽSKÝ FILHARMONICKÝ SBOR
Lukáš KOZUBÍK | sbormistr

SYMFONICKÝ ORCHESTR HL. M. PRAHY FOK
Andrej BOREJKO | dirigent

Lukáš DŘEVJANÝ | light design

fok hudba 1

Vstupenky a více informací: https://www.fok.cz/cs/hudba-tajuplnych-pribehu

FB událost: https://www.facebook.com/events/360003522861691/360003526195024/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Další true crime, která vám nedá spát

ramirez night stalker 200Nakladatelství JOTA poměrně brzy po první knize z edice true crime o Tedym Bundym přišlo s dalším titulem, který se tentokrát zaměřuje na Richarda Ramireze. Autorem je Philip Carlo.

...

Divadlo

Antonius a Kleopatra – premiéra slavného dramatu v Brně

Antonius a Kleopatra perexPandemie a divadelní představení se velmi v lásce nemají. Ale Městské divadlo v Brně již v červnu odehrálo venku, na nádvoří Biskupského dvora, ve své premiéře pohádku O statečném kováři. První skutečnou premiér...

Film

Spolupráce na Slovensku slaví úspěchy

SLOV perexVydávání filmové literatury se na Slovensku daří - Slovenský filmový ústav nejenže vytrvale vydává měsíčník Film.sk (na rozdíl od pražského Národního filmového archivu, který ukvapeně zrušil unikátní F...