Vychází kniha OKOUZLENÍ SLOVEM aneb HOŘKOSLADKÉ Z CUKRÁRNY

Vychází kniha OKOUZLENÍ SLOVEM aneb HOŘKOSLADKÉ Z CUKRÁRNY

Tisk

Okouzleni slovem200František Novotný ke knize říká: „Když jsem přepisoval staré a neupravené záznamy ze stovek setkání s Luďkem Munzarem v modřanské cukrárně, ožívala přede mnou každá chvíle, která se díky tomu narodila, společné besedy, výlety a autogramiády.


Tahle knížka ani stínkem, jak Luděk rád říkával, nepostihne ten krásný kus života, který jsme prožili spolu. Už vůbec to není životopis, jen pokorné poděkování. Mozaika pestrobarevných světýlek radosti, obav, smutků i nadějí. Je to vlastně dialog, který by chtěl ukázat zázemí, ze kterého vznikaly naše společné rozhlasové pořady. Zdaleka tu není všechno, co bych měl a chtěl povědět. Je to vlastně děkovačka, závěrečná úklona po skončeném představení.

Kdysi se mi vešla do čtyřverší, inspirovaného Janou Hlaváčovou a Luďkem Munzarem, kterému dal Miloš Černý krásnou hudbu a kterou končím svůj pořad Úklona klasikům.

Až na forbíně let se jednou budem klanět
Ať je to s květinou a s pískotem to není
Ať režisér tam shůry nemá důvod nic hanět
Ať je to slušné dobré představení
Myslím, že Luděk může být na tom jevišti nebeském spokojený, a moc bych takovou děkovačku přál i nám všem.“

František Novotný

okouzleni slovem1

Milí čtenáři,
právě jste otevřeli novou knížku Františka Novotného, v pořadí čtrnáctou. Měl jsem tu možnost být jejím prvním čtenářem a posuzovatelem, protože přítel František mi svěřil její rukopis – s důvěrou a s obavami. Otázky, jak dílo přijmou ti, jimž je určeno, trápí každého tvůrce. František Novotný se jimi trápil i u předchozích knížek, ale tentokrát to nebyla jen skromnost a pokora, která sluší každému umělci. Brzy jsem pochopil proč.

Na rozdíl od předchozích knížek, které jsou sbírkami básní a fejetonů, se tady autor vydal nevyšlapanou cestou. Inspirován zájmem o rozhlasové pořady, v nichž mu po mnoho let byl partnerem herec Luděk Munzar, rozhodl se zachytit atmosféru jejich setkávání nikoli ve studiu u rozhlasového mikrofonu, ale v modřanské cukrárně, kde se stovky dílů Okouzlení slovem a Setkání s Karlem Čapkem rodily. Jak to udělat, aby se podařilo uchovat atmosféru rozhovorů, jejichž obrysy zachytily Františkovy poznámky na všem, na co se dá psát? Jak zařídit, aby působily na čtenáře svou bezprostředností, aby bylo zřejmé, že jsou jiné než jejich vypulírovaná podoba v rozhlasovém vysílání? Nebyla to lehká práce ani pro autora, ani pro jeho editora. Leccos se muselo oželet, leccos se muselo upravit, protože záznamy nebyly kompletní – a přepis rozhlasových pořadů jsme odmítli, to by vznikla úplně jiná kniha.

Přijměte tedy pozvání do jedné modřanské cukrárny, kde si nad hřbitovní soupravou věneček – rakvička – černá káva povídají dvě zralé osobnosti o věcech, které se v chvatu života za sklem mohou jevit jako nepodstatné, ale jejichž význam nejlépe vystihuje jeden básníkův verš: Do nebe dojdeš cestou, která tě vede domů. Rozpětí témat, která se nad kávou proberou, sahá od profánnosti všedních situací až po snové obrazy české krajiny. Sklo té modřanské cukrárny neodděluje „skutečný život“ tam venku od snění a vzpomínek. Ve skutečnosti oba světy propojuje. Ať je vám v obou těch světech dobře. Nejlépe hořkosladce.

Milan Pokorný

Okouzleni slovem

František Novotný: OKOUZLENÍ SLOVEM aneb HOŘKOSLADKÉ Z CUKRÁRNY

Váz., formát 147×200 mm, 196 stran, fotografie v textu

Reedice CD Okouzlení slovem bude v prodeji od 8. listopadu 2022

Výběr z úspěšného rozhlasového cyklu z roku 2015.

Zdroj foto: Khalil Baalbaki

Více informací: www.radioteka.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Příběh Darby aneb Jak se (ne)vyplácí radit lidem, v jejichž botách jsme nechodili

Jak se ztrapnit perexPro fanoušky Bridget Jonesové je na pultech novinková knížky "Jak se ztrapnit (snadno a rychle)", jejíž autorkou je Lisa Daily a vydalo ji nakladatelství Mystery Press. "Někdy je to hrdost, co stojí štěstí v cestě. A někdy ...

Divadlo

Příběhy obyčejného šílenství

altNebo příběhy běžných dnů? Jedna z vůbec nejlepších divadelních her posledního dvacetiletí, dostalo se jí pozornosti filmové, ocenění mnoha kritiky a zejména pak ohromné divácké úspěšnosti. Žádá si znova a znova prostor na prknech “co znamenají svět”. A tentokrát...

Film

Opět se pořádá přehlídka 3Kino


3Kino logoPřehlídka 3Kino, v Praze zpřístupňující (vedle českých příspěvků) u nás téměř neznámou současnou tvorbu polskou a maďarskou, každým rokem nabobtnává. Ve dnech 10. až 15. října 2019 obsadí vedle tradičního projekčního sálu v Atlasu také dvě ve...