Inspirace na čtení z nakladatelství Jota

Inspirace na čtení z nakladatelství Jota

Tisk

jota 200Podívejte se, jaké novinky vycházejí v těchto dnech v nakladatelství Jota.

 

 


Už máte dost knih, které říkají, co byste ještě měli? Tahle vám poví, co rozhodně nemusíte

Dokážete si představit, jak osvobozující by bylo už nikdy nepropadnout iluzím, nepocítit rozčarování ani zklamání? Chtěli byste procitnout, ožít a být volní? Nepotřebuješ se změnit je odpovědí, na kterou jste čekali.

„Dá se dojít k osvícení bez sebemenšího úsilí?“ táže se Tony De Mello a na svou otázku si také kladně odpovídá. Ti, kdo roky marně bloudí po duchovní cestě, si možná povzdechnou a pomyslí: „Kéž by to tak byla pravda.“ Tony trvá na tom, že je. Pokud dokážete být pozorní a bdělí, všechno, co je ve vás falešné a neurotické, se postupně samo od sebe rozpustí. Skrze svou bdělost procitnete do šťastnějšího a průzračnějšího života a stanete se tím, kdo už nehledá, neboť našel.

Učební metoda této knihy nabízí praktiky vědomé pozornosti, díky kterým do svého světa vpustíte dokonalé božství. To váš život naplní smyslem, krásou a prosperitou.

„Co mám udělat, abych se změnil, abych změnil svůj život?“ ptali se lidé Tonyho. Jeho odpověď vás možná překvapí: nic. Nemusíte dělat vůbec nic. Právě naopak, říká Tony, čím víc toho děláte, tím hůř. Jste v pořádku takoví, jací jste. Nechte to být. Nic neměňte. Jen se dívejte. Pozorujte. Všechny věci, které se marně snažíte změnit, ve skutečnosti potřebují, jenom abyste je pochopili. Když se to stane, promění se samy. A v té chvíli objevíte tu jedinou věc, na které se shodují všichni mystici: vše je přesně tak, jak má být.

Přejete si procitnout do reality plné radosti? Je to snazší, než byste mysleli. Vstávejte, je přímo tady a teď!

„Přestože se Anthony De Mello svým přístupem dotýká neuvěřitelných dimenzí, podařilo se mu je zpřístupnit komukoliv, kdo je ochoten zapracovat na své duši.“
Thomas Moore, autor knihy Temné noci duše

„Anthony De Mello je jeden z mých osvícených oblíbenců.“
Adyashanti, duchovní průvodce a autor knihy Pád do minulosti

„Tohle je váš budíček! Možná jste si ani nevšimli, že jste náměsíční. Většina z nás tak funguje neustále. Bdělost otevírá oči. Anthony De Mello vám jemně, ale jistě šeptá do ucha: je čas se probudit.“
Charles Osgood, moderátor

Anthony (Tony) De Mello (1931–1987) byl jezuitský kněz, psychoterapeut a spisovatel narozený v Bombaji. Proslavil se svou přelomovou a vytrvalou prací propojující západní a východní spiritualitu. Čeští čtenáři mohou znát jeho Minutovou moudrost, Minutové nesmysly či Modlitbu žáby. Ve svých knihách předával poznatky o smyslu lidského života krátkou, často humornou formou. Kniha Nepotřebuješ se změnit pomůže všem, kdo si kladou otázku, co mají udělat, aby se stali lepšími lidmi. Tonyho odpověď je prostá: nic. Raději nedělejte nic. Jen buďte bdělí.

Anthony De Mello: NEPOTŘEBUJEŠ SE ZMĚNIT
JSI JEDINEČNÝ
brožovaná vazba / 198 stran
Originální název: Stop Fixing Yourself: Wake Up, All Is Well
Přeložila: Květa Kala
Vychází také jako e-kniha.

jota nepotrebujes

Román o opravdové lidskosti, kráse čirého dobra a duších obyčejných lidí

Emilka přišla na svět za první republiky na dědině nedaleko Brna a odešla z něho, když se její země stala znovu svobodnou. Tento kraj nikdy neopustila a svůj život prožila ve 20. století plném událostí, jejichž důsledky ovlivnit neuměla. Přestože byl Emilčin život protkán radostmi i bolestmi obyčejného člověka, nikdy neztratila sílu jim statečně čelit. Tento román je o opravdové lidskosti, o kráse čirého dobra a o duších obyčejných lidí, jejichž příběhy známe i ze svého vlastního okolí.

„Vědomí, že mizérie, ve kterých se občas nacházím a mám pocit, jak mám těžký život, jsou nicotné proti tomu, co prožívají jiní. Jak krutý může k některým lidem osud být. Třeba moje babička Růženka, říkala jsem si jednou při vlastním splínu. Vzpomínka na její životní cestu ve mně vyvolala touhu znovu se s ní setkat, obejmout ji a říct jí, jak moc ji obdivuji. Když ještě žila, nikdy mě nenapadlo, jak těžká břímě jí osud nakládal. Znala jsem ji jako starou ženu s bílými vlasy a veselýma živýma očima. Uměla se smát tak hluboce, až se z toho často zakuckala. Měla pochopení pro moje pubertální poklesky. Milovala svoji zahradu, na které tvrdě pracovala téměř až do svojí smrti, hrozně ráda četla, v televizi koukala na filmy pro pamětníky a sledovala sportovní přenosy, při nichž vášnivě fandila. Komolila cizí slova a já se tomu smála. Naučila mě luštit křížovky a hrát žolíka. Milovala jsem ji. Kniha Emilka je o lidskosti. O dobru obyčejných lidí, jako byla moje babička, a o opravdovosti jejich duší.“

Ivana Fajnorová o vzniku knihy Emilka v rozhovoru pro Knihcentrum.cz

Ukázka z knihy:

Pomalu zakrojil jablko a než od sebe obě půlky oddělil, krátce zaváhal, pokud by se ukázalo špatné znamení, vezmi si mě, Panebože, starýho dědka, ostatní nech v pokoji žít, prolítlo mu hlavou. Hvězdička byla ukázková, jako když ji obkreslí podle šablony. Napětí opadlo.

„Ukaž, ukaž, dědo,“ sápala se po rozkrojku Emilka. „Co to znamená?“
„Že budeme celej rok všichni živí a zdraví,“ radovala se Mína a všichni s ní. Když pak Josef zapálil svíčky na stromečku a Marie zhasla v kuchyni všechny petrolejky, místnost dostala magickou atmosféru a všichni zatajili dech plni veselého očekávání. Jediný Váca zneklidněl. S obavami hleděl na siluety, které na stěnách kuchyně vytvořili jeho drazí, rozesazeni kolem slavnostně prostřeného stolu. Jedna stará tradice říká, že když se rozsvítí stromeček a vytvoří na stěnách lidské stíny, ten, jehož stín nemá hlavu, do roka zemře. To, co viděl, mu zježilo chlupy na celém těle.

Ivana Fajnorová se narodila v roce 1967 v Brně, kde se svým manželem dosud žije. Od dětství miluje literaturu a čtení knih věnuje nemalou část volného času. Všímá si především lidských osudů a drobných, leč pozoruhodných detailů v mezilidských vztazích na pozadí běžných reálií. A právě fascinace obyčejnými osudy a schopnost je poutavě vyprávět ji přivedla k napsání prvního románu Emilka.

Ivana Fajnorová: EMILKA
pevná vazba s přebalem / 391 stran
Vychází také jako e-kniha.

jota emilka

Dvě reedice z ediční řady Pro ženy

Náročný, bezohledný… a naprosto neodolatelný! Božský bastard

První díl kultovní erotické série Božský v brožované reedici s novou obálkou. 18+

Ambiciózní praktikantka. Perfekcionistický šéf. A pořádná spousta šikany.

Chloe Millsová, zatraceně chytrá a pracovitá studentka obchodní administrativy, má jediný problém: svého šéfa, Bennetta Ryana. Je náročný, neomalený, bezohledný – a naprosto neodolatelný. Božský bastard.

Bennett se vrátil z Francie do Chicaga, aby zaujal významný post v obrovském rodinném podniku. Vůbec nečekal, že ta asistentka, která mu v zahraničí na dálku pomáhala, je nádherné, nevinně provokativní – naprosto nesnesitelné – stvoření, se kterým se teď bude muset vídat každý den. Navzdory drbům nikdy nebyl příznivce románků na pracovišti. Jenže Chloe pro něj představuje takové pokušení, že je ochotný pravidla ohnout – nebo je rovnou poslat k čertu –, pokud to znamená, že bude jeho. Kdykoli a kdekoli.

Christina Lauren: BOŽSKÝ BASTARD
brožovaná vazba / 304 stran
Originální název: Beautiful Bastard
Přeložila: Naďa Funioková
Božský bastard nyní také jako audiokniha - božsky načetli Štěpánka Romová a Pavel Šimonek

jota Bozsky bastard

Mají jen tři pravidla: příležitostně, soukromě, anonymně

Druhý díl kultovní erotické série Božský v brožované reedici s novou obálkou. 18+

Sára Dillonová, schopná finanční ředitelka, se konečně odhodlá ukázat záda tomu nevěrnému zmetkovi, se kterým posledních pár let sdílela postel, a prchne si léčit zlomené srdce do New Yorku. Znechucená několikaletým stereotypem hledá povyražení bez přílišných závazků.

Když v tanečním klubu potká Maxe, Božského cizince, nepočítá s tím, že by z toho mohlo být něco víc než vzrušující zábava na jednu noc. Ale způsob – a rychlost – kterými vztah s ním překračuje všechny její zákazy a zábrany, ho brzy promění z nezávazného flirtu v něco jedinečného. Celé město ví o tom, že Max Stella je na ženské a střídá je jako ponožky. Navzdory tomu, že vypadá jako klasický nafoukaný byznysmen, začne po setkání se Sárou – a po několika divokých a vzrušujících aférkách odehrávajících se v knihovně, skladišti i sexy klubu – přemýšlet nad tím, jestli by jeho vášně mohly někdy přerůst hranice sexuálního dobrodružství.

Christina Lauren je pseudonym dvou nejlepších kamarádek / spřízněných duší / skoro-dvojčat / spolupracovnic Christiny Hobbsové a Lauren Billingsové. Dvě praštěné milovnice literatury píší fikci pro mladistvé i dospělé a společně už vypustily do světa přes dvě desítky bestsellerů. Některé romány obsahují líbání, jiné HÓÓÓDNĚ líbání. Oblíbená erotická série Božský je původně erotická fan fikce seriálu The Office. Více na https://christinalaurenbooks.com/

Christina Lauren: BOŽSKÝ CIZINEC
brožovaná vazba s přebalem / 320 stran
Originální název: Beautiful Stranger
Přeložila: Květa Kala

jota Bozsky cizinec

Příběh odvahy a boje o přežití v sovětském Rusku

Byla odsouzena a poslána do gulagu. Sílu a vůli přežít jí dala její vášeň a láska k tanci.

Pozoruhodný pravdivý příběh o utrpení a nespravedlnosti, o odvaze, houževnatosti a vítězství.

Nina Anisimovová (1909-1979) byla jednou z nejpozoruhodnějších baletek a také jednou z prvních žen – choreografek. Přesto jen málokdo ví, že její příkladná kariéra skrývala temné tajemství. Roku 1938, v době vrcholícího stalinského Velkého teroru, zatkla Ninu tajná policie, byla obviněna ze špionáže ve prospěch německých nacistů a odsouzena k nuceným pracím v lágru v Kazachstánu. Bez naděje – a bez teplého oblečení v oblasti, kde teploty v zimě klesají pod 40 °C – našla vykoupení ve svém umění, které jí dalo sílu rvát se o život.

Zatímco Nina bojovala o přežití v gulagu, její manžel bojoval za její svobodu v Leningradu. Přes všechnu nepřízeň tehdejšího režimu byla nakonec propuštěna a jako zázrakem se právě ve chvíli, kdy vypukla Velká vlastenecká válka, dokázala vrátit ke svému dřívějšímu životu. Navzdory válečnému strádání a praktikám Stalinova totalitního státu ji její nezdolné odhodlání dovedlo až k tomu, že se stala ikonou baletního souboru Kirovova divadla.

„Příběh Niny Anisimovové je zcela mimořádný – heroický a nervy drásající zároveň, obrázek toho nejlepšího a nejhoršího ve Stalinově Rusku. Christina Ezrahi jej vypráví živě a poutavě.“
Judith Mackrellová, tanenční kritička a spisovatelka

„Inspirativní příběh o přežití vší nepřízni navzdory. Poctivá práce Christiny Ezrahi vrhá tolik potřebné světlo na nejtemnější kapitolu v dějinách baletu.“
Luke Jennings, taneční kritik a spisovatel

Christina Ezrahi (* 1976) je oceňovaná historička sovětské kulturní politiky a ruského baletu. Před doktorským studiem na University College London studovala mezinárodní vztahy na univerzitách v Princetonu a Oxfordu a pracovala v Moskvě pro OSN. Její první kniha Swans of the Kremlin získala v roce 2017 cenu za nejlepší knihu o tanci vydanou ve Francii. Christina žije v Tel Avivu s manželem a dvěma dětmi a je členkou Královské historické společnosti. Je také vystudovanou tanečnicí klasického tance.

Christina Ezrahi: STALINOVA BALETKA
pevná vazba s přebalem / 335 stran
Originální název: Dancing for Stalin: A Dancer’s Story of Courage and Survival in Soviet Russia
Přeložila: Bronislava Grygová
Vychází také jako e-kniha.

jota stalinova baletka

Více informací: www.jota.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Svět se změnil. Ale jinak, než se očekávalo

Fialová

Píše se rok 2159. Téměř před sto lety se lidé uložili ke spánku, aby přečkali ekologickou krizi, která na Zemi zavládla. Ti šťastnější pokračovali ve svém životě ve vesmírných stanicích. Ti d...

Divadlo

Tragédie člověka, který neuměl říct NE

netrpelivost-srdce perexPoručík Anton Hofmiller (Petr Matyáš Cibulka) má jednu vlastnost, která mu občas nesmírně komplikuje život: neumí říkat ne. Když se spřátelí s nádhernou Ilonou (Romana Widenková), zdá se, že našel své štěstí.

<...

Film

Poctivý životopisný film o legendách zločinu

zlocin 200Film Legendy zločinu (2015) je povedený snímek o klasickém gangsterském tématu, který ale patří mezi ty nejlepší, které kdy byly natočeny. Nechybí mu nic, zakládá se na skutečné události, je v něm zločin, krev i humor, ale celé to je navíc dost m...