Procházky (nejen) literárními zahradami

Procházky (nejen) literárními zahradami

Tisk

zivot v zahrade perex„Kromě psaní jsou ústředními činnostmi mého života čtení a zahradničení,“ píše ve své knize britská autorka Penelope Lively (*1933) a pokračuje: „V určitém smyslu do sebe tyto dvě činnosti zapadají: vždycky zbystřím, když nějaký spisovatel vytváří zahradu a když se naopak zahradničení stává součástí literatury.“ A to je právě onen důvod, proč vznikla publikace Život v zahradě, kterou u nás v předjarním období vydalo nakladatelství Host.

Jde o knihu, jejíž podstatu nebude jednoduché vymezit. Autorka analyzuje zahrady, na něž narazila v literatuře (ať už jsou to zahrady sloužící k navození atmosféry či se jedná o zahrady ryze metaforické), hodnotí postavení zahradnické činnosti v různých časových etapách, přemýšlí o způsobu nazírání na rostlinstvo prostřednictvím umění (tady uvádí například Monetovy lekníny), sem tam nabídne nějakou tu historickou perličku a v neposlední řadě se též rozepisuje o několika spisovatelích, kteří se zahradničení prakticky věnovali (v tomto směru upozorňuje třeba na Virginii Woolfovou nebo na našeho Karla Čapka). Vše je pak propojeno autorčinými úvahami a její osobností jako takovou. Abychom to tedy shrnuli – dalo by se říci, že máme před sebou dvousetstránkový soubor esejí na téma zahrada.

Jak se zdá, mohla by to být ideální knížka na jaro. Ovšem pozor – není to čtení úplně pro každého a existuje vlastně jen velmi úzký okruh čtenářů, kteří tento počin Penelope Lively opravdu docení. Pokud se tedy hodláte do Života v zahradě pustit, bude dobré nejprve uvážit, zda do této skupiny spadáte. Předně byste měli aktivně zahradničit nebo se o zahradničení alespoň zajímat. V textu se totiž vyskytuje relativně velké množství popisných pasáží. A jestliže znalost botaniky není zrovna vaší silnou stránkou, asi byste se při listování knihou po chvíli začali nudit. Pomoct by vám ostatně mohl následující úryvek:

Budou tam sluncovky, jiřiny, slunečnice, ostálky, hlaváče, šruchy, žluté violky, žlutý sladký hrášek, žluté lupiny…“ (Život v zahradě, str. 80)

Vidíte nicneříkající shluk slov? Nebo koberec plný různobarevných květin…?

A aby vás kniha doopravdy nadchla, měli byste být navíc fascinováni už samotným fenoménem zahradničení. Musí vás bavit o něm reflektovat, zkoumat ho teoreticky. Je to podobné jako třeba s běháním – to, že rádi tento sport provozujete, ještě neznamená, že o něm budete chtít číst.

Netvrdím, že si z knihy nic neodneseme my ostatní. Například je zajímavé podívat se na literární popisy zahrad z nové perspektivy. Nebo třeba stojí za přečtení příběh o tom, kterak mšice zapříčinily pohyb na burze s tulipány… Nicméně, ideálním čtenářem stále zůstává onen „zahradník intelektuál“ sdílející s autorkou její zahradnickou vášeň. A pokud jste jím právě vy, rozhodně doporučuji po Životě v zahradě sáhnout.

 

zivot v zahrade obalka

 

Život v zahradě / Life in the Garden

Autor: Penelope Lively
Překlad: Petra Johana Poncarová
Rok vydání: 2019
Počet stran: 232
ISBN: 978-80-7577-788-1

https://www.hostbrno.cz/zivot-v-zahrade/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na festivalu Všemi směry se mi nejvíce líbí nadšení studentů do práce, říká Roman Bradáč

Bradac 200Roman Bradáč je bývalý zahraniční zpravodaj České televize. V současné době vyučuje na několika školách, včetně Vyšší odborné škole publicistiky. Studenti této školy už po jedenácté zorganizovali festival nezávislé publicistiky Všemi směry, Bradáč n...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Co se skrývá Pod maskou?

pod maskou200Kniha Zlín vydala druhou knihu ze série s novinářem Harrym Svenssonem – Pod maskou od švédského novináře a spisovatele Matse Olssona. Jaký je nástupce oceňovaného Trestu a smrti?

 


Literatura

Pečeť smrti a Král nezná bratra

kral perexPokud má čtenář současně k dispozici historickou knížku s detektivní zápletkou od dvou různých autorů navíc s dějem v Praze, může porovnávat nejen autory, ale také jak se měnilo město. Oba autory není potřeba zvlášť představovat Jan Bauer

Divadlo

Lidé, vraťte se do divadel, vzkazují ochotníci veřejnosti a zvou na podzimní Divadelní přehlídku ochotnických souborů

holesov divadelni prehlidka 200Po tříleté covidem vynucené pauze se do Holešova vrací tradiční Divadelní přehlídka. Od 21. do 23. října vystoupí v kině Svět ochotnické soubory z regionu. Přehlídka je tentokrát nesoutěžní, podle členů holešo...

Film

Jarní smršť České televize: Dokument a publicistika

smrst200V první části našeho třídílného seriálu nazvaného „Jarní smršť České televize“ jsme představili stěžejní novinky z české a zahraniční hrané tvorby, jež se na kanálech České televize v současnosti již objevují, nebo jejich čas teprve přijde. V tomto díle...