Kapitán Exner podruhé: Denár v dívčí dlani

Kapitán Exner podruhé: Denár v dívčí dlani

Tisk

denar v divci dlani200V listopadu vydal Knižní klub druhý případ kapitána Exnera, tentokráte s názvem Denár v dívčí dlani. Podle detektivních příběhů Václava Erbena vznikl televizní seriál a díky němu jsme se dočkali opětovného vydání. Máte radost? My ano!

 

 

Václav Erben (1930 – 2003) byl český spisovatel detektivních příběhů. Po studiích pracoval jako novinář, redaktor a dramaturg ve Filmovém studiu Barrandov. V šedesátých letech psal povídky pro rozhlas, detektivky zfilmované Československou televizí, psychologické a historické knihy. Autor se proslavil zejména detektivními příběhy, ve kterých vystupuje kapitán Exner.

V malé vesničce Libín dojde k objevu století – archeologové vykopou hrnec plný denárů z desátého století. Novina se brzy rozkřikne jak mezi odborníky archeology, tak mezi numizmatiky a jiné nadšence. Není tedy divu, že zanedlouho je poklad ukraden. A co víc, nedaleko od místa objevu je objevena zavražděná mladá žena s denárem v ruce. Na pomoc je povolán zkušený vyšetřovatel kapitán Exner a jeho neohrožení pomocníci Vlček a Beránek.

V příběhu postrádám akční prvek, zato se dočkáme neúnavné policejní práce a vyšetřování – i když sám kapitán Exner by řekl, že nevyšetřuje a nevyslýchá, on si totiž rád povídá. Jak napovídá ukázka ze strany 160:
„Literární komparistika,“ řekl kapitán Exner, „je zajímavá věda. Netušil jsem ovšem, že se z literárních komparistů, možná z někoho, možná někdy, stávají detektivové.“
„Jste ještě mlád,“ řekl povzbudivě doktor Malík. „Tak koho jsem potkal, viďte?“
„Jistě,“ souhlasil kapitán Exner, jako by říkal: poslouchat pana profesora se musí. “Co se dá dělat.“

Prostředí archeologů a numismatiků mi není tak blízké, jako atmosféra zoologické zahrady a i proto musím jít s hodnocením trošku níž, než u minulého dílu. Přesto knihu vřele doporučuji nejen všem čtenářům detektivek, jelikož je plná pilného a spletitého vyšetřování a nechybí ani milý humor.

denar v divci dlani

Název: Denár v dívčí dlani
Autor: Václav Erben
Žánr: detektivka
Nakladatelství: Knižní klub
Rok vydání: 2017, pevná
Počet stran: 296
Hodnocení: 75 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Blanka Malá: „Kniha není deníčkem… Spíš vzpomínkou na období, ve kterém jsem hledala sílu.“

blanka 200Blanka Malá (1965) je matka tří dětí a babička dvou vnuček, jedné člověčí a jedné psí. Vodnářka, která svůj profesní život zasvětila rozhlasovému mikrofonu jak v soukromých rádiích, tak v Českém rozhlase Hradec Králové. V současnosti žije střídavě v H...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Cikán Gabriel s černou hřívou v oblaku meruňkové vůně

Gabriel perexProč se o některých knihách hned tolik mluví, stávají se bestsellery, které závratným tempem mizí z pultů knihkupectví a regálů knihoven, jejich autoři jsou vynášeni do nebes a jiné jen tiše čekají na teplý dotek lidských dlaní, citlivě hle...


Literatura

C. D. Payne a jeho Helena

dedictvi helena payne 200Americký spisovatel C. D. Payne, otec Nicka Twispa a série Mládí v hajzlu, přišel po knize Neviditelný s dalším poutavým čtením. Jedná se o knihu Dědictví aneb jak Helena ke št...

Divadlo

Jidáš Noid Bárta Superstar

Jesus perexPředstavení oblíbeného muzikálu Jesus Christ Superstar se po několika letech opět vrátilo na divadelní prkna. Od roku 2010 jej mohou diváci zhlédnout na pódiu Hudebního divadla Karlín.

...

Film

Film JFK o pozadí atentátu na prezidenta Kennedyho konečně vyšel v režisérské verzi

jfk perexNa přelomu osmdesátých a devadesátých let byl americký režisér Oliver Stone (Četa, Narozen 4. července, Vítězové a poražení) na absolutním vrcholu, každý jeho film byl událostí a navíc dokázal vyvolat bouřlivé emoce, protože se vždy věnoval kontrover...