Spousta zajímavostí nejen o lese

Spousta zajímavostí nejen o lese

Tisk

mala-lesni-skola 200Malá lesní školka s podtitulem O životě v přírodě je další povedená kniha o přírodě, která vyšla v nakladatelství Kazda.

 Autorem knihy je německý dokumentarista, spisovatel a dobrodruh Andreas Kieling, který procestoval celý svět a na Facebooku najdete jeho videoblog s názvem Malá lesní škola (Kliene Waldschule). V něm diskutuje o aktuálních otázkách a předává ostatním své zkušenosti. A právě ty shrnul v této knize.

Činí tak prostřednictvím krátkých kapitol zaměřujících se na nejrůznější problematiku. Nejprve se zaměřuje na les a jeho ochranu, pokračuje zamyšlením nad vlky, medvědy a množící se divou zvěří, přináší rady o pozorování ptáků i dalších zvířat a popisuje například i srny, daňky nebo jelení říji. Různé praktické informace doplňuje i jeho zážitky a celkově tak přináší velmi zajímavé čtení.

Ani jsem nevěděla, že se oficiálně nemá stoupat na pochod – je to možné jen se svolením kompetentních osob nebo že za poškození stromu, co je přírodní památkou, může v Německu přijít až na 50 tisíc eur. V tomto ohledu musím pochválit také nakladatelství za poznámky pod čarou týkající se tuzemské legislativy. Jednak jde o zajímavé srovnání, za druhé se často jedná o důležité věci – třeba o táboře v lese.

mala lesni skola autor

Jako praktickou informaci si zapamatuji starý trik filmařů o tom, že chodí cikcak a tak se nenápadně přiblíží ke zvířatům a také že zvířata nejlépe vnímají modrou a zelenou barvu a naopak většina savců nerozeznává červenou. Velmi mě také zaujala paralela s vlky a dopravními nehodami a autor mi tím byl moc sympatický: „Avšak spousta těch, co se bojí, že jim v lese zkříží cestu vlk a napadne je – pravděpodobnost se přitom v reálu rovná nule -, nemají žádné obavy, mají-li si sednout do auta a riskovat, že se stanou jednou z těch četných obětí dopravních nehod, které každoročně oplakáváme. Je to absurdní, prostě jen absurdní.“ (str. 92)

Taky jsem se pobavila v kapitole o houbách, kde Andreas Kieling popisoval, jak zkoušeli hnojník inkoustový nebo jak jeho babička říkala, že „všechny houby, které jsou červivé nebo rozežrané od slimáků, můžou jíst i lidé, jen se musí povařit“. A zapamatovala jsem si tuto větu: „Hrozí-li vám při nedělní procházce, že vás srazí srnec, pak tento jedinec nemá vzteklinu, nýbrž je zaslepený láskou.“ (str. 149)

Po Malé lesní škole šáhněte, když se chcete dozvědět něco nového o přírodě a nechcete se zrovna nořit do náročných encyklopedií nebo naučných knih. Díky krátkým kapitolám si navíc „přírodu“ můžete dávkovat a vychutnávat si ji po částech.

Andreas Kieling už jako dítě s nadšením fascinovaně pozoroval mravence, roháče a jiný hmyz a žasl, co všechno lze v lese objevit a zažít. V roce 1976 dobrodružně emigroval přes tehdejší Česko¬slovensko do Západního Německa a od roku 1990 cestoval po světě. Autor bestsellerů, vítěz ankety časopisu Spiegel a nositel několika cen za filmy o zvířatech je známý i díky svým přednáškám a televizním pořadům (mj. seriál Kielings wilde Welt, tedy Kielingův divoký svět, v rámci úspěšné dokumentární série Terra X pro německou televizi ZDF). V roce 2016 začal na facebooku zveřejňovat svoji „Malou lesní školu“ (Kleine Waldschule), které se podařilo získat přes 300 000 příznivců. V současnosti žije v kraji Eifel na rozhraní spolkových zemí Severní Porýní-Vestfálsko a Porýní-Falc.

mala-lesni-skola

Malá lesní škola
O životě v přírodě
Autor: Andreas Kieling
Překlad: Magdalena Havlová
Žánr: Les, populárně-naučná
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2021
Počet stran: 208
Hodnocení: 75 %

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Odhalte taje lesa

Zdroj foto: Thore Kieling

https://www.knihykazda.cz/mala-lesni-skola/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dramaturg festivalu Contempuls: „Zajímavé věci se dějí pořád, ale nejzajímavější jsou ty koncerty“

unnamedNěkolik otázek jsme položili dramaturgu festivalu současné komponované hudby Contempuls Petru Baklovi. Ten nám prozradil zajímavosti o koncertech, ale také o práci dramaturga obecně. Festival Contempuls se koná 21., 2...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Na okraji propasti – náš program myslí za vás

na okraji propasti 200Technologický pokrok je úžasná věc. Stroje a programy nám usnadňují a zlehčují život, díky nim máte život pestřejší. Jedním klikem se na internetu dostanete kamkoliv. Kde je ovšem hranice, kdy nám program život ulehčuje a kdy už nám ho řídí? Jak dalece...


Literatura

Radši nekoukat/ Beletrie pro dospělé

radsi 200Pro mě je Motto už dávno symbolem pohody a odpočinku. Hlavně proto, že každá kniha je plná příběhů, u kterých si opravdu odpočinu. A proto jsem už dopředu věděla, že tahle knížka formátu „tak akorát do kabelky“ nazvaná Radši nekoukat mě jistojistě ...

Divadlo

Derniéra kultovního muzikálu Andrewa Lloyda Webbera Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť z Plzně už 22. května streamem!

muzikal josef 200Velkolepá a zábavná muzikálová show pro všechny generace z autorské dílny Andrewa Lloyda Webbera a Tima Rice Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť dobyla doslova celý svět!!! Muzikál s podtitulem Bible v rytmu rokenrolu vznikl na m...

Film

Probudím se včera vás udrží v pozoru až do konce
ImageFilmů o mladých a nešťastných láskách či dospívání máme na skladě mnoho. Co takhle se vrátit do minulosti a změnit to, na co nejsme po právu hrdí, a nebo si jen jinak přeplánovat svojí budoucnost. Tak tohle se splnilo hlavnímu hrdi...