Co se skrývá Pod maskou?

Co se skrývá Pod maskou?

Tisk

pod maskou200Kniha Zlín vydala druhou knihu ze série s novinářem Harrym Svenssonem – Pod maskou od švédského novináře a spisovatele Matse Olssona. Jaký je nástupce oceňovaného Trestu a smrti?

 

 

Děj knihy se rozjíždí hned na prvních stránkách, když hlavnímu hrdinovi Harrymu Svenssonovi v noci zabuší na dveře a následně vtrhne dovnitř vystrašená desetiletá dívka, která se okamžitě schová pod postel. Harry poté uvidí dva muže, kterým zřejmě utekla. Dívka nemluví, je vystrašená, nikdo ji nehledá a Harry Svensson tak má hned o starosti postaráno. Do toho všeho se v okolí jeho bydliště dějí samé divné věci a roli hrají motorkářské gangy, drogy, neonacismus a také obávaná a tajemná rodina z „vyšší“ společnosti.

K prvnímu dílu Matse Olssona, Trestu a smrti jsem se dostala náhodou a velmi mě zaujal. Pátrající novinář, různé náhody a také zajímavé téma, to byly důvody toho, že jsem knihu zhltla poměrně rychle a těšila se na další díl. Ten se mi však tak dobře nečetl – dlouho jsem si zvykala na nerovnoměrně dlouhé kapitoly a nějak jsem se s dějem nedokázala sžít. Ubíhal, nastoloval i zajímavá témata, ale šel nějak mimo mě. Navíc jsem pořád měla dojem, že čtu hodně pomalu, i když stránky ubíhaly.

Poslední dobou čtu nebo poslouchám ve formě audioknihy hodně detektivek a musím uznat, že tady už mě rozčilovalo poslední dobou velmi časté schéma, kdy případ nevyšetřují přímo kriminalisté, ale někdo, kdo jedná na svou vlastní pěst. Tady šlo o bývalého novináře a všichni mu vycházeli vstříc, co potřeboval, to měl… Možná je to jen osobní dojem, ale pořád si myslím, že to vždy úplně takhle nefunguje.

Pokud se chcete přenést do Švédska a podívat se pod masku jedné bohaté rodiny, sáhněte po této knize a udělejte si obrázek sami.

Mats Olsson (1949) je švédský novinář, spisovatel, překladatel a autor řady textů o sportu, hudbě a filmu. Za žurnalistiku obdržel mnohá ocenění, včetně významné novinářské ceny Stora journalistpriset za rok 2002. Svou románovou prvotinu De ensamma pojkarna (Osamělí kluci) vydal v roce 1995. Krimirománem Straffa och låta dö (2014, Trest a smrt, Kniha Zlin, 2016) se prosadil i jako autor detektivní literatury a kniha se zařadila mezi nejprodávanější švédské detektivky roku 2014.

pod maskou

Pod maskou
Autor: Mats Olsson
Překlad: Olga Bažantová
Žánr: krimi
Nakladatelství: Kniha Zlín ve společnosti Albatros Media
Rok vydání: 2017
Počet stran: 362
Hodnocení: 65 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Pohádky jsou pro nás velmi důležité – můžete díky nim i zhubnout nebo se proměnit,“ říká Marcela Volavka

marcela perexPohádkové příběhy provázejí lidstvo od nepaměti. V současné době je v knihkupectvích i v televizi stále více pohádek, které však již s těmi původními mají jen velmi málo společného. Spisovatelka Marcela Volavka je přesvědčená, že právě díky ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Tajemství mé matky – pravda nebývá vždy příjemná

tajemstvi matkyKaždá rodina má svá tajemství – některá jsou menší a neškodná, ovšem najdou se i taková, po jejichž prozrazení už nebude nikdy nic takové jako předtím.

 

 

...

Literatura

„Za zamčenými dveřmi“ odemyká 13. komnatu Harrisonova života

Harrison 200Člen slavné kapely „The Beatles“, kytarista, skladatel, milovník žen, hinduista, velký fanoušek Boba Dylana, producent prvního filmu od „Monthy Pythonů“ - jedny z mála přívlastků  Harrisonovy povahy.

Divadlo

Městské divadlo Brno představuje tituly pro sezónu 2022/2023

mdb 200Stanislav Moša, ředitel MdB říká, že si pro diváky v sezóně 2022/2023 připravili 9 nových inscenací a myšlenky na jejich konečnou podobu je už nyní naplňují krásným očekáváním. Čtyři z nich se odehrají na Hudební scéně a pět pak na Činoherní. Dvě z nich se ...

Film

Kino IMAX zažije Hněv Titánů jako první

První, kdo okusí Hněv Titánů na vlastní kůži, budou diváci exklusivní půlnoční projekce v kině IMAX v Praze na Flóře. Speciální předpremiérové promítání filmu pro veřejnost začne ve velkoformátovém kině IMAX 29. března v 00:01 hodin, tedy jednu ...