Prostě je to tak, aneb svět očima známého herce

Prostě je to tak, aneb svět očima známého herce

Tisk

Depardieu perexGérarda Depardieu zná kde kdo. Pod jeho jménem si lehce vybavíme názvy filmů jako Danton, Buzíci, Hrabě Monte Cristo, Cyrano z Bergeracu, Muž se železnou maskou, ale také dětskou komedii Asterix a Obelix. Možná si vzpomeneme na jeho nedávnou změnu občanství, pro některé pobuřující přátelství s Vladimirem Putinem a temné období strávené pod vlivem alkoholu a pouličních bitek. Ovšem po vyslechnutí Gérardova životního příběhu se nám vyjeví v docela jiném světle.

 


Kniha je strukturovaná do třiceti devíti krátkých kapitol. Hned při prvních větách nás může zaskočit rázný styl mluvy, který je však velmi čtivý a z celého textu tak na nás přímo dýchá samotný Depardieu. Krom vyprávění o událostech, jež ho zasáhly, nám také předkládá jeho motta, myšlenky a poznatky, používá úryvky z knih, které četl, nebo z her, v nichž hrál.

Příběh je řazen chronologicky, tedy od úplného začátku. Gérard v první části popisuje nejen své dětství, ale i zásadní okamžiky před jeho narozením. Zabývá se vztahem mezi svými rodiči, přemítá nad rodným městem a vzpomíná na bouřlivé dospívání.

V další části se děj přesunuje do okouzlující Paříže, kde se mladý a talentovaný hoch přijel naučit hrát divadlo. Sám přiznává, že ho provázela štěstěna a on potkával ty „správné lidi“. Poslední kapitoly se věnují jeho současné situaci, již zmiňovanému Rusku a odkazu, jenž hodlá předat budoucím generacím.

Pochvalu si zaslouží i Jiří Žák, který se postaral o překlad z francouzského originálu. Nesnažil se o zbytečné přikrášlování a nechal volně proniknout hercův mnohdy ostrý jazyk do českých vět. Zasloužil se tím o autentičnost textu a přivedl čtenáře k představě, že kdesi ve Francii posadili Gérarda do křesla, zapnuli před ním diktafon, a pak bez jakýchkoliv úprav přepsali, co slyšeli.

Ať už jste skalní fanoušci Gérarda Depardieu, nebo si ho jen matně pamatujete z televizních obrazovek, kniha Prostě je to tak vám jistě zpříjemní den a pročistí hlavu od starostí.

depardieu

Prostě je to tak (v originále Ça s'est fait comme ça)
Autor: Gérard Depardieu ve spolupráci s Lionelem Duroyem
Překlad: Jiří Žák
Žánr: Autobiografie
Nakladatelství: XYZ ve společnosti Albatros Media a.s.
Rok vydání: 2015
Počet stran: 156 stran
Hodnocení: 90%

www.xyz-knihy.cz/gerard-depardieu-proste-je-to-tak/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petra Vydru překvapilo, jak dlouho trvalo, než se Michal Hrůza stal tím, čím je dnes

vydra200Petr Vydra (*1972) vystudoval dramaturgii na pražské DAMU. Jako stand-up komik vystupuje v internetových a klubových pořadech Na stojáka a v televizním Comedy clubu. Jeho divadelní hry a adaptace uvádělo Městské divadlo Kladno a Švandovo divadlo. V Dejvick...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Pavlína Brzáková: ZeMě. Cesta blázna a vnitřní svět Jaroslava Duška

Dusek perexJsem si jistá, že tuto knihu přečtete jedním dechem. Rychločtením, dychtivě… protože se v ní Jaroslav Dušek právem rozčiluje. A na druhou stranu budete čas od času oddechovat, protože čtivo to bude moc těžké, moc i...


Literatura

Norman a duchové: Harry Potter to není ani náhodou, ale nám to vadit nebude!

kniha norman a duchoveKniha od Elizabeth Cody Kimmelové vznikla podle scénáře Chrise Butlera k celovečernímu animovanému filmu ´Norman a duchové´. Zapracovali na něm známí tvůrci Koralíny, Mrtv...

Divadlo

Nový počin souboru Kašpar: Baterka Miki

baterka miki 200Divadlo v Celetné má na kontě další premiéru. V úterý 19. února divadelní soubor Kašpar odehrál poprvé v České republice monodrama Baterka Miki. Hra z pera současné francouzské spisovatelky je neotřele pojaté vyprávění. Není ovšem na...

Film

Kritiky očekávaný film Dítě číslo 44 míří do kin

44 perexFilm Dítě číslo 44 s podtitulem Jak najít vraha v zemi, kde vraždy neexistují, se točil před dvěma lety v Praze a také v dalších českých městech. Na natáčení se významně podílelo pražské filmové studio Barrandov, kde v...