Naučte se, jak neplýtvat jídlem
Banner

Naučte se, jak neplýtvat jídlem

konec-plytvani 200Poslední kniha od kolektivu Smarticular vydaná v nakladatelství Kazda se zabývá velmi aktuálním a také důležitým tématem – plýtvání jídlem. Dotýká se totiž každého z nás, a proto by tato kniha měla patřit mezi povinnou četbu dospělých i těch mladších.

 

 

 

Úvod knihy se zaměřuje na problematiku plýtvání potravinami, vysvětluje datum minimální trvanlivosti a hlavně radí, jak plýtvání potraviny předcházet. Další části se věnují plánování a nakupování a správnému skladování potravin. Následují kapitoly obsahující více než tři sta nápadů a receptů na zužitkování potravin beze zbytku. Čtenáři se dozví, jak zpracovat slupky, jádra, košťály nebo starší pečivo a přezrálé ovoce či zeleninu. Mohou se také inspirovat tipy na nakládání, zavařování a konzervaci potravin a zužitkování velké úrody. Závěr pak patří hnojení a kompostování.

V předělech kapitol se v bublinách nacházejí tipy od čtenářů portálu. Ty většinou kopírují informace uvedené na stránkách, ale jsou krátké a stojí za to si je přečíst a třeba v nich najít inspiraci. Z receptů mám v plánu vyzkoušet polévku z ředkvičkových lístků, pesto z mrkvové natě, dušené listy červené řepy, asijskou polévku z brokolice a květáku a také trvanlivou zeleninovou pastu bez vaření jejíž obdobu dělávala už má babička nebo cuketový relish se zázvorem. Zaujal mě také tip na vývar z cibulových slupek vhodný k odbourání hlavně nočních křečí v lýtkách a nasušila jsem si semena z papáji, která se dají použít místo pepře.

Jak je vidět, tak knihu z hlediska receptů ocení především milovníci ovoce a zeleniny. Obecně je v ní hodně věcí známých a člověk je dělá logicky a přirozeně, ale i tak přináší Konec plýtvání jídlem spoustu zajímavých tipů a hlavně inspirace. Ocenila jsem také tabulku s dobou zavařování a teplotou nejrůznějších potravin. Titul zařadím do knihovny k dalším pokladům od Smarticular a budu do něho často nahlížet.

Smarticular.net je portál s nápady pro jednoduchý a udržitelný život. Cílem jeho autorů je řešit problémy zvláště účinným, chytrým nebo neobvyklým způsobem. Web obsahuje několik rubrik: jídlo a zdraví, do it yourself, zelený dům, eco děti, recyklování a znovuvyužití a tipy na šetření jídlem i penězi. Výsledkem jsou pak knihy zaměřené buď na suroviny (Pět domácích prostředků nahradí celou drogerii, Soda, Ocet), nebo na návody Zkuste to doma sami (kuchyně, péče o tělo a vlasy, zahrada a balkon).

konec-plytvani

Konec plýtvání jídlem
Autor: kolektiv Smarticular
Překlad: Štěpánka Podlešáková
Žánr: Dům, byt a zahrada
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2020
Počet stran: 288
Hodnocení: 92 %

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Konec plýtvání jídlem

https://www.knihykazda.cz/konec-plytvani/


 

Přihlášení



Soutěže

Má cesta za štěstím - autobiografie Mistra

gottPrávě vychází unikátní autobiografie největší legendy české a československé hudební scény všech dob. Autentický obraz fascinující životní dráhy výjimečného umělce s mezinárodním renomé, který na hudebním nebi začal zářit ve svých dvaceti letech.
SUPRAPHON

V hlavní roli Tomáš Holý a jeho nesnadný život i tragický konec

Český spisovatel, básník a držitel Magnesie Litera – Kosmas Ceny čtenářů za rok 2018 Ota Kars přichází s již druhou knihou o jednom z nejslavnějších českých dětských herců. V hlavní roli Tomáš Holý, tentokrát prostřednictvím krásně zpracovaného grafického románu.
Nakladatelství Argo

Rozhovor

„V poezii jsem objevila tu nejvhodnější vrbu,“ tvrdí Věra Orzághová

obalka ROZT 200Drsná, provokativní, dráždivá, zhýralá. A také něžná, milující, pokorná a obětující se. Taková je poezie Věry Orzághové, v literárním světě známé pod uměleckým pseudonymem Vorona. Autorka v básních prož...

Hledat

Videorecenze knih

Vymazlené dítě harfistky Jany Bouškové – sólové album Má vlast

Dokážete si představit harfu jako plnohodnotný sólový nástroj, který dokáže znít jako celý symfonický orchestr? Harfistka Jana Boušková pojala tuto otázku jako výzvu a v průběhu čtyř let upravila vybrané skladby českých velikánů, jakými jsou Smetana, Dvořák a Suk, do zcela unikátní podoby.
Supraphon

Čtěte také...

Jak si upéct chleba podle receptů našich předků

Pečeme chleba z kváskuVýjimečnou kuchařku Pečeme chleba z kvásku, která se zcela jistě neztratí v dnešní záplavě knih zabývajících se vařením, přináší nakladatelství Dauphin. Jde o další titul známé autorky Aleny Gajduškové, ve kterém čtenáři naleznou ...


Literatura

Legendy: Prokleté knihovny

proklete knihovny perexKnihovna nemusí být pouze místem, v němž jsou uloženy knihy, na něž pomalu usedá prach a o něž pečuje bělovousý knihovník, ale i místem, v němž se skrývá tisíce světů a v němž  může jít i o život, o čemž se přesvědčili hrdinov...

Divadlo

Městské divadlo Zlín představuje retrokomedii k popukání – Charleyho tetu

cht200Zlínské divadlo uvedlo koncem listopadu premiéru anglické konverzační komedie Brandona Thomase Charleyho teta a konečně tu máme něco svěžího, neokoukaného a hlavně šíleně vtipného!

...

Film

Miloš Forman slaví osmdesátiny
ImageMiloš Forman jako jediný z českých režisérů, kteří kdy emigrovali (připomeňme uměleckou rezignaci Gustava Machatého, Františka Čápa, Ivana Passera, Vojtěcha Jasného, nemluvě o Janu Němcovi atd.), plně souzněl s cizím prostředím a pro...