Vůně starých pragovek

Vůně starých pragovek

Tisk

200pKupte si jízdenku do kabiny stroje času a zajeďte se podívat na dávnou pražskou periferii. Dýchnou na vás zvyklosti nezapomenutelného období. Zvláštní výlet nabízí poslech audioknihy Praga Piccola. Pokud navíc znáte stejnojmennou knihu Miloše Urbana, jste doma.

 

 

Pozoruhodné literární dílo, do kterého jste se mohli poprvé začíst už loni na podzim (vyšlo v pražském Argu), před nedávnem dostalo novou podobu. V režii Dimitrije Dudíka vznikla audiokniha, v níž hraje hlavní roli hlas herce Martina Myšičky. Hudební téma si vzal na starosti Kryštof Marek a klavírní doprovod obstarala Sara Bukowski. Nahrávka může zaujmout nejen ty z vás, kteří knihu znají, ale i leckoho z těch, kteří se s tvorbou Miloše Urbana dosud neseznámili.

Posluchač je postupně vtahován do atmosféry pražské Libně (a Vysočan) a sleduje příběh vyprávěný Bertoldem Neumanem, mužem profesně spojeným s automobilkou Praga. Stojí za zamyšlení, co je v Urbanově textu to nejhlavnější – zda příběh vypravěčovy rodiny, nebo historické události od konce monarchie po začátek druhé světové války, či snad poetický obraz tehdejší pražské periferie.

p

Vašemu sluchu jistě neujdou mnohé detailní informace technického charakteru, které spisovatel použil pro posílení autentičnosti. Miloš Urban se umí mistrně pohybovat na hraně mezi skutečností a mystifikací, a kniha Praha Piccola tuto jeho dovednost jen potvrzuje. Audio podoba textu je příležitostí vnímat text jinak než při „obyčejné četbě“. Je na vás, jestli absolvujete více než desetihodinový posluchačský maraton nebo si dopřejete dvaačtyřicet dávek (čtení je totiž rozděleno do jednotlivých bloků).

Herec Martin Myšička přidává textu na přesvědčivosti už tím, že jeho čtení působí svěžím dojmem. Vypravěči věříte jeho mládí a nepochybujete o tom, že vše, o čem se zde mluví, se opravdu někdy stalo. Klavírní doprovod i výběr melodií zahánějí pochybnost, že by tomu mohlo být i jinak. Zdá se, že Miloš Urban nad svými čtenáři znovu zvítězil. Ostatně – čtyřválcová Piccola je spolehlivý a elegantní vůz. Nechte se povozit!

Název: Praga Piccola
Napsal: Miloš Urban
Interpreti: Martin Myšička (četba), Miloš Urban (četba úvod+závěr)
Žánr: Audiokniha/mluvené slovo
Stopáž: 10 hodin + 30 minut
Vydavatelství: Durman, 2013
Hodnocení: 85 %

Zdroj foto /obálka: www.indies.eu 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Jiří Vlček: „Zázrak je taková účinná zkratka.“

jiri vlcek 200Před Vánoci jsme si pro vás připravili rozhovor nejen o zázracích. Mgr. Jiří Vlček, DiS. s nimi totiž pracuje cíleně a tvrdí, že se věci mohou změnit k lepšímu. A to ať už si přejeme cokoli. Jako psychoterapeut a kouč totiž lidem pomáhá p...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Jejím úkolem je ochutnávat jídlo pro samotného Adolfa Hitlera

kanopa ochutnavacka200Uprostřed bouřlivých událostí druhé světové války najde mladá Němka nejisté útočiště, které je ale daleko blíž zdroji nebezpečí, než si kdy dokázala představit...

...

Literatura

Poznejte královnu francouzského thrilleru

pouhy stin 200Pouhý stín, tak se jmenuje kniha nadějné francouzské autorky Karine Giébelové, která vyšla v březnu v nakladatelství Jota. Napínavé čtení se záludnou zápletkou si prostě nemůžete nechat ujít!

...

Divadlo

Nová sezóna Divadla Spejbla a Hurvínka zahájena: Na diváky čeká na podzim zážitkový Klub Hurvajz i premiéra nové hry Hotel Spejbl

spejbl200Od začátku září otevřel své brány nový zážitkový KLUB HURVAJZ pro všechny fanoušky Divadla S+H. Tento klub umožní divákům nevšední setkání s loutkoherci, účast na workshopech divadla nebo třeba účast na premiéře zbrusu nové hry HOTEL SPEJBL. Premiéra...

Film

Nymfomanka - recenze

"200nymfJakmile Dánsko nabídlo našim kinematografickým chtíčům otevřený pohled do mysli jednoho z jejích podivuhodných režisérů, s příchozí Melancholií či Antikristem se naše pocity vesměs různily. Možná a nejspíš právě proto, že na emoce dokáže hrát souvisl...