Dávejte si pozor na Zbraně vlivu

Dávejte si pozor na Zbraně vlivu

Tisk

zbrane-vlivu 200O knize Zbraně vlivu jsem poslední dobou hodně slyšela ve škole, a proto jsem byla velmi ráda, když jsem ji díky vydavatelství Progres Guru objevila jako audioknihu. Necelých 14 hodin ani to, že se nejedná o úplně oddechový typ audioknihy mi nebylo překážkou, abych se do vyprávění přímo „zažrala“ a vyprávěla o něm nadšeně svému okolí.

 

Autorem Zbraní vlivu je nejcitovanější sociální psycholog současnosti Robert B. Cialdini, který se desítky let věnuje právě výzkumu vyjednávání, přesvědčování a problematice vyhovění. Na základě svých zkoumání a pozorování nebo přímo proniknutí do interesovaných skupin (prodejci po telefonu a podobně) dal dohromady tyto zbraně vlivu, tedy věci, které dokážou velmi snadno oblbnout náš úsudek. Mezi zbraně patří: reciprocita, závazek a důslednost, sociální schválení, oblíbenost, autorita a vzácnost. Robert B. Cialdini vždy danou zbraň popíše, a to nejčastěji na velmi praktických případech a na závěr dá také doporučení „jak říci ne“.

Tato kniha se primárně doporučuje všem, kteří pracují s lidmi, ale měl by se k ní dostat každý. Je to taková příručka obchoďáka naopak, příručka říkající nám, na co si dát pozor, kde jsou ty různé kličky. Příběhy nás zavedou nejen do prostředí autosalonů, tuperware party, ale také do studentských spolků nebo různých sekt. Velmi pozitivní a sympatické je, že sám autor tady nepůsobí jako vševědoucí autorita, ale sám dokáže přiznat, že se nejednou nachytal a jak na něho daná zbraň působí.

Audiokniha je dělena do 39 kapitol, které mají různou délku, ale vše působí tak akorát, aby posluchači takzvaně neunikla nit. Nejedná se o žádné teoretické kydy, právě naopak jde hlavně o praxi, takže se ani není čas nudit, spíše jen žasnout. Interpretem je známý rozhlasový hlas Jan Hyhlík, působící zde jako moc milý vypravěč, jako takový moudrý dědeček, kterému věříte každé slovo. Okamžitě jsem si jej ztotožnila se stejně starým Robertem Cialdinim a jeho hlas mě fascinoval i uklidňoval zároveň.

Zbraně vlivu jsou pro mě první audioknihou, kterou nutně potřebuji i v tištěné formě do své knihovny, abych ji mohla půjčit rodině a známým a také abych do ní mohla častěji nakouknout. Jsem moc ráda, že mě i díky Janu Hyhlíkovi a Progres Guru obecně mohla takto nadchnout a už teď se těším na další podobné počiny.

Jan Hyhlík se narodil v roce 1945 v Praze, je hlasatel, herec a dabér, který vystudoval v Praze divadelní fakultu AMU a vystřídal několik divadel - v Hradci Králové, Kolíně, Brně, Praze a Pardubicích. Od roku 1995 externě spolupracuje s Českým Rozhlasem 3 Vltava a zhruba stejnou dobu načítá knihy pro Knihovnu a tiskárnu pro nevidomé Karla Emanuela Macana, kde vytvořil již přes 150 audioknih.

Robert B. Cialdini se narodil v roce 1945, absolvoval univerzitní a postgraduální studia v oboru experimentální psychologie na Severokarolínské univerzitě a na Columbijské univerzitě. Je emeritním profesorem marketingu a psychologie na Arizonské státní univerzitě. Také je prezidentem Influence at Work, mezinárodní školicí a konzultační společnosti.  Jeho kniha Zbraně vlivu vyšla v originálepod názvem  Influence: The Psychology of Persuasion v roce 1984, další vydání pak v roce 2001. Jeho dalšími díly jsou knihy Yes! 50 Scientifically Proven Ways to be Persuasive (2008) a Pre-suasion, která nyní vychází v nakladatelství Melvil Publishing pod názvem Před-svědčování.

zbrane-vlivu

Zbraně vlivu

Autor: Robert B. Cialdini

Interpret: Jan Hyhlík

Vydavatelství: Progres Guru

Délka: 13 hodin 45 minut

Typ: audiokniha

Hodnocení:  100%

https://www.progresguru.cz/audioknihy/16-zbrane-vlivu-robert-b-cialdini

Zdroj foto: Progres Guru


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Není čas odkládat svá přání, cíle či projekty, které mě naplňují a baví, říká Richard Pachman

richard pachman perexNa Velký pátek 30. března se v 19 hodin uskuteční v olomoucké Redutě slavnostní představení Pašije – Velikonoční příběh zkomponovaného olomouckým skladatelem Richardem Pachmanem pro Moravskou filharmonii...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

TÁTO, POVÍDEJ!

werich tato povidej 200Díky nečekaným archivním nálezům se legendární rozhovory Jana Wericha s jeho dcerou vrací k posluchačům v netušené devítihodinové délce. V polovině května cennou nahrávku vydá na 8 CD Supraphon


Literatura

Severská krimi s psychologem Sebastianem počtvrté

maco200Již čtvrté pokračování detektivních případů s policejním psychologem Sebastianem Bergmanem je konečně tady. Autoři Hans Rosenfeldt a Michael Hjorth i tentokrát přicházejí s velice kvalitní severskou detektivkou s názvem Němá dívka.

...

Divadlo

„Dělat si srandu z blbců, na tom není nic špatného“

blbec k veceri 200Inscenace Blbec k večeři má podtitul gurmánská komedie na cizí účet a v minulé sezóně ji uvedlo Městské divadlo Zlín. Režie se ujala Hana Mikolášková a život ji vdechli především Marek Příkazký a Josef Koller.

...

Film

Walt Disney a hledání genderových stereotypů

200filmHodnocení odkazu Walta Disneye (nebo Disneyho?), ať již jeho samého, nebo studia nesoucího jeho jméno, se zpravidla odvíjelo ve dvou rovinách. Jedna zdůrazňovala kýčovitost produktů, druhá obdivovala obchodní talent. Nalezneme však také badatele, kteř...