Olga Sommerová natáčí film o rockerovi a politikovi Michaelu Kocábovi. Do kin zamíří v příštím roce

Olga Sommerová natáčí film o rockerovi a politikovi Michaelu Kocábovi. Do kin zamíří v příštím roce

Tisk

kocab 200Přední česká dokumentaristka Olga Sommerová už má na svém kontě mimo jiné filmy o osudech Marty Kubišové, Jiřího Suchého, Věry Čáslavské a Soni Červené. Nyní svou filmografii nově rozšíří také o dramatický životní příběh muzikanta a politika Michaela Kocába, který právem patří mezi nejvýraznější postavy české kultury, politiky i občanské společnosti. Svým filmem chce připomenout, že v dějinách rozhodují nejen šťastné či neblahé náhody, ale také to, čemu se říká úloha osobnosti v dějinách. Celovečerní dokumentární film s pracovním názvem Michael Kocáb – Rocker versus politik bude dokončen na podzim. Do kin zamíří v příštím roce. Vstupenky na slavnostní premiéru jsou nyní k zakoupení na Hithitu.

Michael Kocáb patří mezi jednu z nejvýraznějších osobností českých novodobých dějin. Celým jeho životem prolíná boj za lidská práva, politickou kulturu a demokracii. Mimo jiné řídil odsun sovětských vojsk z Československa, je jedním ze zakladatelů Občanského fóra a navrhl Václava Havla na prezidenta. V roce 2009 se stal ministrem pro lidská práva a národnostní menšiny a později zmocněncem vlády pro lidská práva. Celý život tvoří jako skladatel rockové, filmové a vážné hudby. Ještě během studií v roce 1977 založil kultovní rockovou skupinu Pražský výběr, která vystupuje dodnes. Jeho vrcholným dílem v oblasti vážné hudby je balet Odysseus pro Laternu Magiku, který se hrál po celém světě, a také pět týdnů na Brodwayi. 

kocab1

Politika, kultura i sonda do soukromí

Kromě politické a kulturní činnosti se bude film zabývat také soukromým životem Michaela Kocába, otce čtyř dětí. „Mojí ambicí je vytvořit atraktivní životopisný a tvůrčí portrét muže, pohybujícího se mezi hudbou a politikou, který nebyl dosud v tak komplexní míře prezentován“, říká režisérka Olga Sommerová. Celovečerní film s příznačným názvem Michael Kocáb – Rocker versus politik vzniká pod vedením producenta Viktora Schwarcze ze společnosti CineArt TV Prague, který stojí například za filmy Nechte zpívat Mišíka, Jan Palach, Pasti, pasti, pastičky, Divoké včely atd. Na výrobě se podílí také Česká televize a producent Petr Koza ze společnosti KOZA Film. Film vzniká za podpory Státního fondu kinematografie. Role kameramanky se ujala Olga Malířová Špátová, která s Olgou Sommerovou dosud spolupracovala na tvorbě čtrnácti filmů. Štáb dále tvoří střihačka Blanka Kulová, zvukaři Petr Provazník a Tomáš Kubec

kocab2

V současné chvíli je natáčení filmu téměř u konce a na řadu přichází postprodukce. K tomu, aby se film k divákům dostal v té nejlepší kvalitě, chybí tvůrcům aktuálně už jen potřebné finance. Ty sbírají prostřednictvím kampaně na crowdfundingovém serveru Hithit.cz. „Prostředky, které chceme na Hithitu získat použijeme především na kvalitní digitální postprodukci filmu, kdy bude řadu materiálů nutné digitálně zpracovat a trikově upravit. Obracíme se tedy na veřejnost s prosbou o pomoc. Budeme rádi, když nám film pomůžou dokončit právě lidé, kteří byli dílem Michaela Kocába a jeho Pražského výběru ovlivněni, nebo ti, kteří ocenili jeho angažmá v sametové revoluci a při odsunu sovětských vojsk,“ říká producent Viktor Schwarcz.

Pro přispěvatele je na Hithitu kromě vstupenek na premiéru s tvůrci filmu připravená i celá řada dalších atraktivních odměn jako například filmový plakát, limitované DVD s podpisem Michaela Kocába, Kocábova kniha Vabank, prohlídka jeho studia, soukromá projekce záznamu koncertu Pražského výběru v O2 aréně a další. Nechybí ani večeře za účasti Olgy Sommerové, Olgy Malířové a Michaela Kocába.

kocab3

Zdroj foto: Irena Zlámalová

Více informací: https://www.hithit.com/cs/project/9635/michael-kocab-rocker-versus-politik


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Spevák zo novomestskej skupiny Genuine Jacks Juraj Ondrejka

GenJ perex„Najlepšie sa nám hra doma. Máme tam svojich skalných poslucháčov, ktorí chodia na naše koncerty úplne od začiatku. Nemôžeme sa sťažovať ani na Bratislavu. Ľudia sú tu tiež úplne super,“ aj to sú slová

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Nakladatelství Argo se představuje

argo-logoNakladatelství Argo nabízí knihy velice různorodé, vedle divácky atraktivního čtiva (kde nechybí ani comics) vydává i výsostně odborné publikace, které se týkají dějin – ať již zkoumají takříkajíc jejich každodennost, skryté tend...


Literatura

Připomeňte si příběh evoluce

pribeh-zivota 200Nakladatelství Albatros Media vydalo další knihu z řady Račte vstoupit do muzea, tentokrát Příběh života s podtitulem Evoluce. Vydejte se za historií Země i vy.

 

...

Divadlo

Šestnáctá Flora nabízí desetidenní porci divadla

altCelkem osm scén bude hostit 16. ročník mezinárodního festivalu Divadelní Flora, který se tentokrát v Olomouci uskuteční 10. – 20. května. Tradiční nesoutěžní přehlídka divadelní tvorby českých i zahraničních soubor...

Film

Matka v trapu v únoru v kinech

Matka v trapuPNový český film Matka v trapu vstoupí do kin 22.2. 2024. Snímek, který doprovází slogan: skorokomedie ze života, nabídne v hlavních rolích Petru Hřebíčkovou, Lenku Vlasákovou, Janu Švandovou, Jaroslava Plesla a řadu dalších oblíbených herců....