Tipy na červnové čtení

Tipy na červnové čtení

Tisk

kk 200 velmi anglicka vrazdaPodívejte se na novinky, které vycházejí v Euromedia Group na začátku června.

 



Zapomeňte na slečnu Marplovou, přichází Eleanor Swiftová!

Anglie, 1920. Lady Eleanor Swiftová, dáma s dobrodružnou povahou, poslední roky hodně cestovala – a zrovna dorazila z Afriky do Chipstone, nejspokojenějšího městečka na světě. Trochu neochotně se vrací na chladné a zatuchlé panství svého strýce lorda Henleyho. Co si tady má počít? Pro začátek se aspoň spřátelí s buldočkem Gladstonem.

Jednou na procházce za prudkého deště v dálce zahlédne, jak byl zastřelen muž. Než se však dostane na místo, vrah je pryč a tělo zmizelo. Jelikož neexistuje oběť, policie je přesvědčena, že si Eleanor vymýšlí. Ta si přísahá, že tuto záhadu odhalí sama. Jenže když jí v automobilu selžou brzdy, jedno je jisté: kdosi si přeje její smrt...

Pokud máte rádi vtipné dialogy, okouzlující intriky a jste fanoušky Agathy Christie, tato detektivka je přesně pro vás!

Verity Bright je pseudonym manželů, kteří společně tvoří už pres čtvrt století. Začínali psaním cestopisných článků a knih, vydali i několik self-help a humoristických titulu, než se pustili do své první historické detektivky, Velmi anglické vraždy s odvážnou vyšetřovatelkou lady Eleanor Swiftovou. Tu si čtenáři velmi oblíbili, a tak je na světě již čtrnáct knih s touto sympatickou protagonistkou.

Verity Bright: Velmi anglická vražda, přeložil Luboš Trávníček, vydává nakladatelství Kalibr, 304 stran

kk velmi anglicka vrazda

Neposlechneš – zemřeš. Poslechneš – a zemřeš také...

Mezi paneláky na periferii města se jedné noci zjeví socha ženy. Září do tmy a kolem stojí lahve alkoholu jako při vernisáži. Ukáže se, že jde o zavražděnou profesorku umění, kterou vrah stylizoval do podoby uměleckého díla.

Důkazy jasně ukazují na studenta, jenž je obviněn, že se šíleným způsobem pomstil za neúspěch při státní zkoušce. „Nikoho jsem nezabil!“ brání se zoufalý student. Jenže všechno na něj sedí dokonale. Až příliš dokonale. A právě to kriminalistu Daniela Krafta znepokojuje…

Arthur Janoušek (*1977) se narodil ve Vilémově ve Šluknovském výběžku. Po gymnáziu odešel do Ústí nad Labem, kde vystudoval Pedagogickou fakultu na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně. Učitelem se ale nikdy nestal. Ještě za studií začal pracovat v místních novinách. Nejprve jako korektor, po pár měsících už ale psal první články a za rok přešel do celostátního deníku Mladá fronta DNES, kde strávil několik let v reportérském oddělení. V současné době je členem investigativního oddělení Českého rozhlasu a věnuje se rozplétání politických a kriminálních případů. Zkušenosti z opravdových kauz využívá při psaní kriminálních příběhů. Debutoval detektivním románem Sklep.

Arthur Janoušek: Sochař, vydává nakladatelství Kalibr, 352 stran

kk sochar

On loví své oběti. Ona loví jeho...

V louisianské zátoce číhá cosi temného: metodický sadista a vrah se zálibou v medicínských experimentech, jenž usilovně pracuje na svém zatím nejstrašlivějším zločinu.

Naštěstí je zde ale i excelentní patoložka doktorka Wren Mullerová. Vyzbrojena encyklopedickými znalostmi historických zločinů a dlouholetou praxí v úřadu soudního lékaře se ještě nesetkala s ničím, co by nedokázala vyřešit. Až dosud. Na stole se jí vrší jeden případ za druhým a brzy je vtažena do napínavé hry na kočku a myš s mimořádně brutálním zločincem, který je čím dál troufalejší...

Kniha bodovala na debutových žebříčcích New York Times, Wall Street Journal či USA Today a plánuje se její seriálová adaptace.

Alaina Urquhart je vědou posedlá spoluautorka podcastu Morbid: A True Crime Podcast (Morbidní: Podcast o skutečných zločinech). Sama je patoložkou, a tak nabízí unikátní perspektivu z hlubin márnice. Alaina oslovuje posluchače z Bostonu, kde žije se svým úžasným manželem Johnem, jejich třemi báječnými dcerami a duchem psího křížence jménem Bailey. Než napsala svuj první psychologický thriller, získala tituly z kriminologie, psychologie a biologie. Když se zrovna nevěnuje výše zmíněnému podcastu, moderuje originální show Crime Countdown či filmový podcast s názvem Scream!. Dny tráví většinou buď nahráváním, nebo pitváním. Má za to, že když na konci dne odloží mikrofon, je na čase nechat promlouvat mrtvé. Řezník a střízlík je autorčiným literárním debutem.

Alaina Urquhart: Řezník a střízlík, přeložil Jan Balek, vydává Kalibr, 232 stran

kk reznik a strizlik

Cyklistické toulky k našim nejbližším sousedům

Chybí vám tipy na zajímavé výlety? Zkušený cestovatel Ivo Paulík sestavil unikátního turistického průvodce po dálkových evropských trasách. Výlety jsou vedeny z České republiky a dovedou vás za hranice naší země, ke všem našim sousedním státům, tedy do Polska, na Slovensko, do Rakouska i Německa.

Základem jsou evropské dálkové cyklotrasy, ale vyžaduje-li to situace, pojedete občas i mimo ně, po regionálních stezkách, u hranic navazujících na cyklotrasy našich sousedů.

Autor připravil výlety nejen přes hory, ale třeba i mezi vinicemi, po starých obchodních nebo poutních stezkách i podél řek. Naleznete zde trasy navržené pro méně i více zdatné cyklisty, pro cestovní, krossová i horská kola, ale i pro rodiny s dětmi.
Trasy jsou přehledně označeny a rozděleny podle náročnosti, u každé je doplněn graf, z něhož je patrné celkové převýšení. Každý si tak bude moci zvolit variantu, která nejlépe odpovídá jeho aktuálním možnostem a potřebám.

Trasy jsou rovněž opatřeny stručnou charakteristikou výletů, popisem povrchu cesty a doporučením vhodného typu kola. Zároveň kniha obsahuje QR kódy, které vám v pohodlí domova umožní načíst údaje o každé trase do vaší navigace či chytrého telefonu.

Už vyšlo:

  • Ivo Paulík: Výlety pro každého po Čechách (2021)
  • Ivo Paulík: Výlety pro každého po Moravě (2022)
  • Ivo Paulík: 77 výletů na kole po nejkrásnějších místech České republiky (2023)

Ivo Paulík: Na kole přes hranice Česka, vydává nakladatelství Universum, 160 stran

kk na kole pres hranice ceska

Novinka od autorky bestselleru Za pět let

Její matka Carol malebné italské pobřeží Amalfi zbožňovala. Co tam čeká na ni?

Katy neví, co si počít. Právě jí zemřela matka – nejlepší kamarádka a člověk, kterému mohla zavolat za všech okolností. Brzy spolu měly také jet na dlouho plánovanou dovolenou do Positana, kde Carol kdysi prožila nezapomenutelné léto.

Na tuhle cestu čekala Katy roky, ale teď musí vstříc dobrodružství vyrazit sama. Jakmile však vkročí na pobřeží Amalfi, cítí, že se vrací k životu. A pak se zničehonic objeví Carol – zdravá, opálená a třicetiletá. Jak se to mohlo stát? Je něco, co mezi matkou a dcerou zůstalo nevyřčeno?

Rebecca Serleová je americká autorka, která kromě románů píše i televizní scénáře. Vystudovala kreativní psaní na univerzitě v New Yorku, stihla vydat šest úspěšných knih a podílela se na televizní adaptaci své Young Adult série Famous in Love. Miluje filmy Nancy Meyersové, župany a poskytování nevyžádaných milostných rad. Žije střídavě v New Yorku a v Los Angeles. V nakladatelství Ikar vyšel v roce 2021 česky její úspěšný román Za pět let. Více se o autorce dozvíte na https://www.rebeccaserle.com/

Rebecca Serleová: Jedno italské léto, přeložila Petra Pachlová, vydává nakladatelství Ikar, 232 stran

kk jedno italske leto

Dojemný příběh lásky nerovného páru, který překonává všechny překážky a snaží se žít pro umění

Španělsko, 1929. Gala doprovází svého manžela, básníka Paula Éluarda, do rybářské vesnice Cadaqués, kde se náhodně seznámí s o deset let mladším malířem Salvadorem Dalím. Fascinuje ji jeho osobnost a dvorné chování. Postupně ji otevírá pohled do svého zcela odlišného světa - a má oči jen pro ni. Rodící se láska mezi nimi však nezůstane bez povšimnutí a Paul postaví Galu před rozhodnutí.

S těžkým srdcem se rozhodne vrátit se s ním a jejich dcerou do Paříže - na Salvadora však nemůže zapomenout…

Kniha je první svazkem z nové edice nakladatelství Ikar SLAVNÉ PÁRY.

Sylvia Frank je pseudonym úspěšného německého spisovatelského páru žijícího na ostrově Rujána. Sylvia Vandermeerová, narozená v roce 1968, je habilitovaná ekonomka. Kromě toho studovala také biologii, psychologii a výtvarné umění. Dnes působí jako spisovatelka a malířka na volné noze.

Frank Meierewert se narodil v roce 1967, má doktorát z etnologie a od roku 2016 je spisovatelem na volné noze.

Sylvia Frank: Gala & Dalí, přeložila Soňa Brtna Havlová, vydává nakladatelství Ikar v edici Slavné páry, 352 stran

kk gala a dali

Více informací: www.euromedia.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Přečtěte si další vyprávění o ježcích

srdce-pro-jezky 200V nakladatelství Kazda vyšlo pokračování knihy 25 gramů štěstí od Itala Massima Vachetty s názvem Srdce pro ježky.

 

...

Divadlo

Nechte se očkovat Shakespearem a léto bude fajn!

shakespeare boure 200Užijte si léto ve společnosti anglického divadelního génia a těch největších českých hereckých hvězd. Předprodej Letních shakespearovských slavností startuje 4. května 2021 na www.shakespeare.cz a v síti Ticketmaster. Generáln...

Film

Profil: Satjádžit Ráj (1921-1992)

satyajit perexTématem letošního ročníku zlínského festivalu Culturea byla kultura indická, se kterou se návštěvníci mohli blíže seznámit např. během tanečních hodin inspirovaných Bollywoodem, tedy indickou „továrnou na sny”. Indická kinematografie, to ale...