Young adult knižní novinky z nakladatelství Pointa

Young adult knižní novinky z nakladatelství Pointa

Tisk

ya 200V online nakladatelství Pointa právě vychází hned tři knižní novinky, které zaujmou zejména fanoušky young adult literatury.

 

 

 

První knihou s názvem Ten, co kráčí se Smrtí je YA fantasy o postarším detektivovi, kterému se otevře svět prapodivné Smrti a dalších nadpřirozených bytostí. Druhou novinkou je romantický YA román Venkov, dystopický román o zakázané lásce, věrném přátelství, rodinných vztazích a společnosti, která se vymezila na dva tábory, které sebou navzájem pohrdají. Třetí kniha s názvem Tajemství Heavenu: Země z popela je young adult fantasy románem o čtyřech mladých lidech, kteří dostanou šanci změnit svůj svět k lepšímu. Ale stačí jen málo, a spálí ho na popel.

Všechny tři young adult novinky i spoustu dalších titulů je možné objednat na e-shopu Pointy a ve všech tradičních knihkupectvích nebo na e-shopech.

Ten, co kráčí se Smrtí

Anotace
Svět kolem nás nesestává jen z toho, co máme před očima. Určité vrstvy jsou nám smrtelníkům do určité chvíle skryté. Jako had se mezi nimi proplétá svět Smrti a dimenze mnoha dalších nadpřirozených bytostí, které jsou tu od toho, aby nám sloužily. Detektiv Sam by k tomu dodal, že je to pěkná kravina. Jemu totiž nepřijde, že služba Smrti je něco, co bychom nutně potřebovali. Smrt sama by asi podotkla, že lidé umírat musí, jenže Sam si stejně myslí své. Jejich hašteřivý vztah–nevztah rozehrává děj tohoto paradoxního příběhu, kde se setkává uzavřená, introvertní, nabručená lidská bytost s upovídanou, zvídavou a téměř až rozkazovačnou Smrtí, která má slabost pro cabernet sauvignon. Jak na sebe tihle dva vlastně narazili a proč musejí sdílet společné chvíle?

O čem se v knize píše
Sam je detektiv a jeho prací je hledat ty, co se ztratili. Dost to odvádí jeho pozornost od vlastního života, ve kterém je trošku ztracen. Není se čemu divit, padesátka na krku, s rodinou moc nevychází, žije v podstatě jen prací. Jeho všední dny se ale otočí vzhůru nohama, když se nechtěně zaplete do světa Smrti. Stane se tím, kdo s ní kráčí, a chtě nechtě se musí vedle samotné Smrti naučit žít. Navíc ji nikdo jiný nevidí a neslyší. To by možná nebyl až takový problém, ona ale miluje praštěné barevné kombinace a pojem mlčení je jí cizí.

Sam do toho všeho pátrá po zmizelém chlapci a celý případ se začíná se Smrtí v patách komplikovat. Navíc Smrt není jedinou prapodivnou postavou, kterou na své cestě potká. Bytostmi z jejího světa se to okolo ní jen hýří a on se s tím vším musí popasovat se ctí. Jak totiž Smrt ráda říká, smrtelný člověk je předurčen k tomu, aby jednou zemřel. Slovem smrtelník štve Sama snad ještě víc než tím, že neumí zavřít pusu a její vlasy jsou chvilku meruňkově oranžové a pak zas neonově žluté.

Děj se točí kolem téhle hlavní dvojice a jejich rozdílných pohledů na svět. Jejich rozhovorů a hledání. Sama a Smrti a jeho pokusu přežít vedle téhle ženy se schopností brát životy.

Pro koho je kniha určena
Milovníky YA možná úplně nechytne za srdce, že hlavní postavou není vytrvalý klučík s uhrančivým pohledem. Hlavní hrdina je někdo, komu se ze začátku celý tenhle kolotoč dění zdá až příliš a z eskapád vedle samotné Smrti bude mít druhý den tak možná bolest v zádech. Sam je ale sympaťák, a tak autorka věří, že si ke čtenářům najde cestu. A Smrt, tak ta je hodně praštěná, tak moc, že byste neřekli, že to Smrt je.

Pro koho tedy knihu psala? Pro kohokoliv, kdo se chce podívat na svět Smrti trošku jiným pohledem. Pro někoho, kdo vždy záviděl Nymfadoře Tonksové měnit barvu vlasů na počkání. Ale i pro duše, co si říkají, že přece nikdy není pozdě na to, zažít něco neobyčejného.

O autorce
Barb Rýdl, to je hodně umělecká zkratka. Je ale jinak jen Bára, momentálně na mateřské s milovanou dceruškou. To velké slovo umění ji vždy přitahovalo jako můru plamen. Svou střední strávila se štětcem v ruce na zámečku v Plzni. No a proč tedy psaní, a ne jen ta pestrá paleta? Nikdy toho moc nenapsala, ale příběhů by vám navyprávěla mnoho. Možná jich v její hlavě bydlí až přespříliš, a tak nějak už tam tlačily. Jeden tedy vypadl na papír a hned se rozhodl, že pokud mu štěstí bude přát, troufl by si na to, stát se trilogií. Tohle je první díl, její prvotina, ve které se hodně učila, jak na to. Aby nezůstalo vše jen u slova, knihu celou ilustrovala, seděla nad tím dlouho a míchala k sobě pestré barvy, aby to na konci lahodilo i oku.

Ten, co kráčí se Smrtí

Autorka: Barbora Rýdlová

Žánr: YA fantasy
Počet stran: 480
Rozměry: 145 x 205 mm
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7650-896-5
Datum vydání: 16. 1. 2023

ya ten-co-kraci-se-smrti

Venkov

Anotace
Becky je Venkovanka, Matt patří mezi Pokrokové. Každý žije jinde a úplně jiným způsobem života, přesto ani jeden z nich není spokojený a chce od života něco víc. Když se poprvé setkají, vidí v sobě navzájem přesně to, co očekávali – hloupou venkovskou dívku a arogantního kluka z města. Teprve čas jim ukáže, jak moc se pletli a že jsou pro sebe stvoření. Společnost však vzájemné stýkání mezi Venkovany a Pokrokovými zakazuje, takže je jejich láska v ohrožení. Podaří se Becky a Mattovi najít způsob, jak být spolu, a vymanit se ze spárů uměle vytvořeného systému rozdělené společnosti?

O čem se v knize píše
V knize se píše o dvou mladých lidech hledajících své místo ve společnosti, která je nutí žít určitým způsobem života a nevyptávat se, proč tomu tak je. Čtenářům se nabízí příběh, ve kterém osmnáctiletá Becky a stejně starý Matt prožívají svou první lásku, ačkoli oba vědí, že nemají šanci na společnou budoucnost. Kromě Becky a Matta se děj soustředí i na vztahy s jejich rodinami – zatímco Matt je jedináček, kterému se rodiče příliš nevěnují, v Beckyině domě je občas až příliš plno, má tři bratry a někdy až příliš starostlivé rodiče. Nejstarší bratr Noah navíc řeší vlastní potíže, které začnou nevinně, ale později ovlivní vývoj celého příběhu…

Pro koho je kniha určena
Knihu by autorka doporučila všem dívkám a ženám, které se u příběhů rády znovu a znovu zamilovávají a zároveň hledají i nějaké zamyšlení a poučení. Primární cílovou skupinou budou holky ve věku od 16 do 25 let, ale betačtenářkám knihy bylo i kolem padesátky, a stejně si příběh zamilovaly (autorka osobně jakožto jednatřicetiletá vdaná a dvoudětná paní nejvíc miluje youngadultovky). Důležitá je podle ní každopádně slabost pro romantiku a dystopické příběhy.

Proč knihu napsala
Autorka říká, že knihu napsala, protože zrovna měla inspiraci. V té době akorát dočetla Hunger Games a Divergenci a zamilovala si dystopický svět, ve kterém je společnost rozdělená. Zároveň tam ale na její vkus bylo příliš boje a násilných rebelií. Chtěla napsat něco v podobném stylu, ale tak, aby se příběh soustředil spíš na romantiku a mezilidské vztahy než na násilí a vzpouru. Zároveň chtěla do světa vyslat jakési lehké zamyšlení nad tím, jak se chováme ke svým blízkým i k okolí a jak se soudržný život na venkově liší od individualistického života ve městě.

O autorce
Je úplně obyčejná pracující manželka a máma dvou kluků. Hlavou je neustále v oblacích a nosem v knížkách, ačkoli sem tam ji zláká i PlayStation, deskové nebo počítačové hry. Příběhy píše od svých šestnácti let, ale teprve teď se odhodlala jít s kůží na trh a pokusit se splnit si svůj největší životní sen – vydat knihu. Miluje historii, dystopické nebo fantasy příběhy, ve kterých je hlavním prvkem soutěž, a především romantiku, protože jak říká – knížka bez romantické linky je jako kafe bez cukru: vypije to, ale prostě si to nevychutná.

Venkov

Autorka: Michaela Labáková

Žánr: YA romantika
Počet stran: 496
Rozměry: 145 x 205 mm
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7650-937-5
Datum vydání: 16. 1. 2023

ya Venkov

Tajemství Heavenu: Země z popela

Anotace
V půvabné zemi Heavenu se dělí lidé podle barvy očí do tří říší – říše plné květin, říše plné umění a říše plné chaosu. V každé z nich se žije zcela rozdílným způsobem a lidé spolu ne vždy vycházejí. Čtyři studenti z různých říší se podivnou náhodou setkají v hlavním městě a odhalují ohavná tajemství systému této země. Zjišťují, že existuje skupina, kterou společnost nepřijala. Ta se pak rozhodla přestat skrývat svou odlišnost a ukázat světu, co je zač.
Zlomená dívka ovládaná krutou rodinou, umělec s rostoucí nenávistí ke svému okolí a zamilovaný pár, jemuž v lásce brání nespravedlivé podmínky. Budou to oni, komu dojde trpělivost a zasáhne? Co znamená v Heavenu dokonalost? A proč některým není povoleno žít?

O čem se v knize píše
O čtyřech mladých studentech – Julii, Carlosovi, Olivii a Eliottovi –, kteří se úplnou náhodou potkají a poté společně v hlavním městě objevují nepěkná tajemství jejich země. Fiktivní země jménem Heaven, která se dělí na tři rozdílné říše, se na první pohled zdá dokonalá, překrásná a fascinující. Ale jen málokdo vnímá, jak nespravedlivý systém tu funguje. Vláda utlačuje lidi, kteří do systému nezapadají. Diktuje lidem život podle toho, jací se narodili, a každého má omotaného kolem prstu. Mimoto hlavní postavy potkávají zajímavé a zvláštní osobnosti z Heavenu, které jim mohou pomoci i ublížit. Poznávají pravou lásku, kterou znají jen z příběhů. Nakonec se zamotají do nebezpečných konfliktů a dojde jim, že to jsou oni, kdo mohou napravit Heaven.

Pro koho je kniha určena
Především pro náctileté milovníky young adult žánru a fantasy. Určitě pro hloubavé snílky a umělce, protože umění je dalším hlavním tématem knihy. Autorka říká, že kniha a fiktivní země Heaven nabídnou spoustu věcí, o kterých čtenáři ještě nečetli. Sama patří k těm mladým lidem, které to táhne k umění, a neustále má hlavu v oblacích. A přesně tito lidé by si knihu měli přečíst.

O autorce
Je patnáctiletá holka s přezdívkou Miky a snad až příliš velkou fantazií. Navštěvuje pedagogické lyceum a mezi její koníčky mimo psaní a čtení patří malba i kresba, zpěv a její kapela. Píše, protože se jí v hlavě denně přehrávají různé příběhy a má potřebu s nimi něco dělat a zaznamenat je. A tato kniha zachycuje pro ni velice důležitý příběh, který ji donutil napsat i druhý díl.

Tajemství Heavenu: Země z popela

Autorka: Michaela Vášová

Žánr: YA fantasy
Počet stran: 224
Rozměry: 130 x 200 mm
Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-7650-904-7
Datum vydání: 16. 1. 2023

ya tajemstvi-heavenu

Více informací:
www.pointa.cz
www.facebook.com/Pointa.cz
www.instagram.com/pointa.cz
www.blog.pointa.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Empusion Tokarczukové: Dva světy, které stojí proti sobě

empusion1Polská Nobelistka Olga Tokarczuková je tu opět s novou knihou, kterou u nás právě vydalo nakladatelství Host. Pod názvem Empusion se tentokrát ukrývá přírodně léčivý horor z počátku 20. století, který opět překvapí nečeka...

Divadlo

Simona Stašová a Svatopluk Skopal si střihnou manželství po italsku

filumena marturanoTragikomedii Filumena Marturano italského režiséra, dramatika a herce Eduarda De Filippa připravuje Simona Stašová spolu se svým dvorním režisérem Zdeňkem Kaločem.

Film

Herci Oskar Hes a Jan Nedbal představují film BRATŘI

Bratri1Film BRATŘI, který natočil režisér Tomáš Mašín podle scénáře Marka Epsteina, vypráví jeden z největších příběhů studené války o odbojové skupině bratří Josefa a Ctirada Mašínových. Hlavní role bratrů Mašínů v něm ztvárnili Oskar Hes a Jan Nedbal, kteří posk...