Strašidla byla, jsou a budou, těch se nezbavíme. Vychází Praha strašidelná od Arnošta Goldflama

Strašidla byla, jsou a budou, těch se nezbavíme. Vychází Praha strašidelná od Arnošta Goldflama

Tisk

Praha strasidelna200Praha byla odjakživa město zasvěcené magii. A přízraky nejrůznějších legend tu přežívají dodnes. Stačí jen vědět, kde je hledat. Taje a neznámá zákoutí hlavního města a v něm žijící podivné osoby objevíte společně s autorem s Arnoštem Goldflamem. Nakladatelství CPress vydává Arnošt Goldflam: Praha strašidelná. Mrazení v zádech zaručeno.

 

Praha strašidelná je volným pokračováním knížky Strašidelné Brno. Na rozdíl od ní si ale autor musel všechny příběhy vymyslet. Pro jeho ženu, autorku ilustrací a rodilou Pražačku, Petru Goldflamovou Štětinovou bylo prvních pár let po jejich seznámení Brno strašlivě děsivé. Pro autora zas byla hrůzná představa, že by kdy žil v Praze. Některé z příběhů z knihy jsou podloženy krutými sny.

Arnošt Goldflam je bytostně spjatý s Brnem, kde prožil čtyřiapadesát let, v Praze žije již přes dvacet let. Brněnská kniha více vychází z konkrétních, jemu důvěrně známých míst a k nim spřádal své příběhy. Pražské historky jsou také vymyšlené a místa, kde se mohly udát, jsou speciálně pro ně a často i pro autora objevená.

„Každý z nás má své strachy, běsy a denní či noční můry. Strašidla jsou v životě každého z nás odjakživa zabydlena. Mají různou podobu, u někoho jde o bezhlavé příšery vyluzující hrozné zvuky, jiného vyděsí obyčejný pavouk, dalšího pak celý den straší třeba představa, že zapomněl vypnout žehličku,“ říká Arnošt Goldflam, režisér, herec, spisovatel, emeritní pedagog a málo se ví, že býval dobrý též ve vyřezávání a ve fotbale.

Kniha přináší známá i méně známá konkrétní místa, konkrétní hrůzy, konkrétní historky. „Jsou to takové nové morytáty. Obohatí nás o nové legendy, které by mohly časem i zlidovět. Jen tomu musíme chtít uvěřit,“ dodává Petra Štětinová Goldflamová.

Dvanáct úplně nových příběhů a děsivě krásných ilustrací je psaných krásnou češtinou, někdy obohacenou o moravštinu, která kultivuje slovní zásobu. Legendy navíc podporují fantazii a obrazotvornost. Knížka je volným pokračováním strašidelných příběhů z Brna a mohly by na ni navazovat Strašidelná města a místa Čech a Moravy.

Praha strasidelna obalka

Arnošt Goldflam

Režisér, herec a spisovatel se narodil v roce 1946 v Brně. Krátce studoval na lékařské fakultě, pracoval jako dělník a technický úředník, intenzivně se věnoval výtvarnému umění; absolvoval studia činoherní režie na JAMU. Po absolutoriu zakotvil v brněnském HaDivadle. Od roku 1993 pohostinsky občas režíruje nebo režíroval např. v Dejvickém divadle, Divadle Archa, Divadle Na zábradlí, Divadle Komedie, Klicperově divadle Hradec Králové, Ypsilonce, Národním divadle Brno a Praha či Městských divadlech pražských. Kromě toho vyučoval režii a tvůrčí psaní na divadelní fakultě JAMU, kde byl jmenován profesorem. Je autorem více než 40 divadelních dramatizací a více než 40 divadelních her. V televizi a filmu nejčastěji bývá obsazován jako bizarní typ. Vyšlo mu několik povídkových knih pro dospělé a více než desítka knih pro dětí. Za titul Tatínek není k zahození získal cenu Magnesia Litera.

Více informací: https://www.albatrosmedia.cz/tituly/81052833/arnost-goldflam-praha-strasidelna/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

„Kreativitu vyčerpat nemůžete. Čím více jí vyčerpáte, tím více jí máte.“

inspir200Tak znie citát americkej spisovateľky Mayi Angelou, ktorý nájdeme v tejto knižnej novinke, ďalšej zo série omaľovánky pre dospelých. Protistresové omaľovánky pre dospelých sú dnes veľmi populárne. Každé väčšie kníhkupectvo má špeciálne miesto vyhraden...

Divadlo

Tři mušketýři ve Zlíně: klasika v komediálním hávu

MDZ Tri-musketyri200Poslední premiérou v rámci sezóny 2023/2024 Městského divadla Zlín bude světová klasika z pera Alexandera Dumase Tři mušketýři v nové komediální adaptaci současného amerického dramatika Kena Ludwiga, jehož titul Baskerville: Záhada...

Film

Delfín je nejlepší přítel

Delfin 200Film Můj přítel delfín 2 (2014) je pokračováním příběhu o delfínovi Zimě, která má useknutou ocasní ploutev, ale i tak se ji podařilo zachránit. V hlavní roli jsou zde delfíni a děti, i když dospělí se zde taky objeví, aby si vyslechli, co se po nic...