Nenechme se rozdělit na očkované a neočkované, uvedl právník Rajchl v rámci protestu

Nenechme se rozdělit na očkované a neočkované, uvedl právník Rajchl v rámci protestu

Tisk

Nenechme se rozdelit perexZástupci dobrovolných hasičů, státních i městských policistů, lidí nad šedesát let a mnozí další občané se zúčastnili nedávné demonstrace a pochodu. Akci zorganizovala organizace Otevřeme Česko – Chcípl PES (s podporou mnoha subjektů) jako protest proti vyhlášce ministerstva zdravotnictví, podle níž má být očkování proti covid-19 od března povinné pro lidi nad šedesát let a některé vybrané profese. Protestující usilují o to, aby toto očkování zůstalo dobrovolné a stejný metr platil pro očkované i neočkované.

Za „legislativní paskvil, který patří na smetiště dějin“ označil právník Jindřich Rajchl vyhlášku ministerstva zdravotnictví, podle níž od března 2022 musí být proti covid-19 povinně naočkováni lidé nad šedesát let a vybrané profese, tedy zdravotníci (včetně studentů medicíny), státní i městští policisté, hasiči (včetně dobrovolných), pracovníci v sociálních službách, celníci a vojáci včetně aktivních záloh. Rajchl zároveň vyzval, aby se lidé nerozdělovali na očkované a neočkované, nenazývali se navzájem antivaxery či ovcemi, ale spojili se.

Nenechme se rozdelit 2

Petice proti povinnému očkování

Jakub Olbert z Otevřeme Česko – Chcípl PES uvedl, že petici proti povinnému očkování podepsalo ke dni konání petice již čtyřicet tisíc lidí. Mnozí lidé také napjatě čekají, jak se k vyhlášce postaví nový ministr zdravotnictví, potažmo nová vláda. Na demonstraci, které se zúčastnilo několik tisíc lidí, promluvili kupříkladu lékař, živnostník či městský strážník. Poté se demonstrující z Václavského náměstí vydali přes Strakovu akademii, která je sídlem vlády, až na Hradčanské náměstí, tedy před Pražský hrad. Cestou zněla hesla „Máme toho dost“, „Svobodu“ či směrem ke kolemjdoucím „Pojďte s námi“.

Nenechme se rozdelit  3

Svoboda, respekt, ohleduplnost

Lidé se cestou hodně bavili o problematice očkování dětí, zmiňovali tíživou situaci například stánkařů, jež měli připravené zboží, které měli prodávat na vánočních trzích, jejichž konání ale vláda na poslední chvíli zakázala, pracovníků služeb, na které stát stále nakládá, stěžovali si na nedostatečnou primární (tedy přednemocniční) péči o nemocné covid-19, mluvili o svobodě, respektu a ohleduplnosti. Nebyla to akce antivaxerů (jak je leckde uváděno) ani (jak už zde bylo zmíněno) nebyla proti očkování. Byla to manifestace za možnost svobodného rozhodnutí a zároveň protest proti restrikcím, represím a vyčleňování části společnosti, přičemž organizátoři chystají další akce.

Nenechme se rozdělit

Lidé různého věku, profesí i názorů

Kdo si myslí, že na těchto akcích pochodují šiky extrémistů či bezohledných sobců, jak jsou mnohde účastníci častováni, je na omylu. Jsou to úplně běžní lidé různého věku, profesí, politických názorů i zcela apolitičtí. Zúčastnili se i někteří lidé pracující v rámci Integrovaného záchranného systému, kteří by v případě odchodu – kvůli povinnému očkování – při pomoci ohroženým chyběli. Vyslechnou vládní politici, kteří mají moc rozhodovat, co účastníci na demonstracích žádají? Nic extrémního to totiž není!

Foto: Karel Růžička


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor Barbora Mochowa: Chci dosáhnout hutnějšího zvuku

BarboraMochowa-2aBarbora Mochowa upoutává posluchače svých koncertů éterickým hlasem a zasněnými písničkami, které se pohybují na pomezí populární a vážné hudby. Na koncertech se doprovází na klavír, někdy ji doplňují hudebníci ze smyčcového U...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Geisslers zvou na VILOmeniny, festival divadla, hudby a zábavy malé i větší objevitele

Vilomeniny200Geisslers Hofcomoedianten zvou děti i jejich rodiče o víkendu 24.–26. listopadu do Divadla VILA Štvanice a jeho okolí na tradiční festival VILOmeniny. Ten nabídne kromě divadelního programu pro menší i větší diváky také koncert kapely Bombarď...


Literatura

Den šílenství ve stylu sci-fi i konspiračních teorií

Den šílenství 200Neotřelý český tvůrce Petr Junek přichází se svou čtvrtou knihou s názvem Den šílenství, která se oproti těm předchozím v mnohém odlišuje. Především se žánrově posouvá do vod, kde by mohlo plavat daleko více potenciálních čtenářů....

Divadlo

Dorian Gray, manipulátor v třpytivém oblaku

dorian 200Už je to více než sto dvacet let, co si svět může přečíst příběh o obrazu Doriana Graye. Mladíka, který si užívá života a díky záhadnému portrétu nestárne. Všechno špatné v jeho životě se odráží v obrazu a on zůstává krásný a neposkvrněný. Švandovo ...

Film

Filmové plakáty v průběhu věků
ImagePrvní filmoví diváci se zrodili na sklonku 19. století - a již tehdy je na projekce kraťoučkých, tehdy ještě samozřejmě němých filmečků lákaly sytě barevné plakáty, které slibovaly úžasný zážit...