Den šílenství ve stylu sci-fi i konspiračních teorií

Den šílenství ve stylu sci-fi i konspiračních teorií

Tisk

Den šílenství 200Neotřelý český tvůrce Petr Junek přichází se svou čtvrtou knihou s názvem Den šílenství, která se oproti těm předchozím v mnohém odlišuje. Především se žánrově posouvá do vod, kde by mohlo plavat daleko více potenciálních čtenářů.

 

 

Den šílenství se odehrává ve světě, kde bývalí sovětští agenti opět začínají získávat moc. V popisech najdete zmínku, že se jedná o sci-fi drama. V mnohém se ovšem dotýká neduhů současné doby a díky tomu budete občas přemýšlet, jestli některá ze zdejších „konspirací“ náhodou není pravdivá.

Ústředním hrdinou je bývalý sovětský agent, který zběhl od krutých pánů z KGB do jedné malé zemičky uprostřed Evropy. Netušil ovšem, jaký strašný trest ho za to dostihne. Zavraždili mu manželku i syna a tím samozřejmě převrátili jeho život vzhůru nohama. O pár let později se navíc zlo v Rusku opět probouzí, a tak se musí vrátit do země, díky které přišel o všechno. Dokáže zastavit hrozící katastrofu a pomstít úkladné vraždy své rodiny?

Předchozí tituly Petra Junka měly hororovou příchuť, byly hodně temné, ale zároveň trochu méně přístupné pro běžnou čtenářskou obec. Tím nechci říct, že by se mě nebo některým dalších jeho fanouškům nelíbili. Dokážu si ovšem představit, že pro většinu lidí prostě budou hůře stravitelné.

Ve svém nejnovějším díle se ovšem autor vydává zcela jiným směrem, pohrává si s českou minulostí a vytváří zajímavou alternativní budoucnost. Atmosféra je v tomto případě zcela jiná, troufám si říct o něco více mainstreamová. I když mě asi za tohle slovo zabije.

Zápletka je velice svižná a vytváří velký prostor pro dostatek akce, ale i humoru. Neváhá se totiž opřít do současné české politické scény. Jména neoblíbených politiků jsou sice trochu zkomolená, ale určitě je poznáte. Navíc se objevují i odkazy na různé hudební skupiny nebo třeba současnou pandemickou situaci.

Chvílemi se budete smát, zejména starší ročníky ovšem budou i vzpomínat na nechvalně proslulé praktiky socialistické moci. Zajímavým způsobem jsou tu popsány brutální výslechy nebo špiclování, které běžně zažívali nejen občané v SSSR, ale i Československu. Navíc tu hrozí apokalypsa, která by mohla způsobit smrt mnoha lidí. Takže se ústřední hrdina i za cenu riskování vlastního života vydá bojovat o osud světa.

Celkově je v knize vyvážené množství popisů politické situace či minulosti hlavního hrdiny, ale zároveň i momentálně probíhající mise. Vzhledem k poměrně malému množství stran tu nenajdete mnoho hluchých míst a celý příběh zvládnete rychle přečíst.

Někteří fanoušci Petra Junka možná budou tímto odchýlením od jeho běžné tvorby zklamáni. Na druhou stranu si určitě získá i mnoho nových čtenářů. Za mě je to posun dopředu. Uvidíme, jakým směrem bude nadále pokračovat.

Jo a ještě jsem nezmínil, že Den šílenství vychází u jiného nakladatelství – Élysion. Zároveň se jedná o první autorovu knihu v pevné vazbě a za mě i graficky nejlépe zpracovanou. Takže mnoho důvodů, proč si ji koupit do své sbírky. Dejte jí šanci a uvidíte, že se při čtení dobře pobavíte. Vlastně by to pro vás mohlo být poměrně velké a milé překvapení. 

Den šílenství 450

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Název: Den šílenství

Autor: Petr Junek

Vydáno: 2021

Nakladatelství: Élysion

Počet stran: 160

Vazba knihy: pevná / vázaná

Hodnocení: 85 %

https://www.junekpetr.cz/e-shop/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ale já žiji v radosti, mám kolem sebe skvělé lidi, říká pěvkyně Dagmar Pecková

dagmar 200Moře krásné práce má za sebou i před sebou mezinárodně proslulá mezzosopranistka Dagmar Pecková. Zatímco na hudebním trhu má stále ještě aktuální a zcela unikátní album Hříšnice, jehož dramaturgii si dělala sama, pomalu už připravuje další projekt Wa...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

MYSL JE MOCNÝ LÉKAŘ

mysllekar perexExistuje vědecký důkaz o tom, že se člověk může uzdravit sám? Známe rčení „ve zdravém těle, zdraví duch“ ale indicko americký filozof Sri Chinmoy říká „ veselá mysl vždy byla dokonalým průvodcem zdravého těla“. A o rozkolu mezi myslí, těl...


Literatura

Kuba Tuba Tatubahn aneb „Všechno je trochu divný a ničemu to nevadí”

Kuba Tuba Tatubahn200Četli jste knihy jako malé děti? Nebo vám je někdo předčítal, popřípadě popustil uzdu fantazie a vymýšlel vlastní příběhy? Nakladatelství Běžíliška má ve svém portfoliu knihu, kterou vás bude bavit číst, prohlížet si do detailu ...

Divadlo

Z Žítkovských bohyní na jevišti mrazí

bohyne perexRomán Žítkovské bohyně způsobil v českých literárních vodách poprask a následně brázdil český literární rybník od ocenění k ocenění. Bylo jen otázkou času, kdy se tohoto románu chytne někdo, kdo se jej bude snažit převést na fi...

Film

Jediné velkoformátové české kino IMAX slaví 10 let promítání Statistiky odhalily překvapení: Avatar nebyl jeho nejnavštěvovanějším filmem

imax200Jediné velkoformátové kino IMAX v České republice slaví kulaté narozeniny. V březnu uplyne 10 let od jeho otevření. Vůbec první veřejná česká projekce na obřím plátně proběhla ve čtvrtek 20. března 2003, zahajovacím filmem provozu kina IMAX