Rozhovor Barbora Mochowa: Chci dosáhnout hutnějšího zvuku

Rozhovor Barbora Mochowa: Chci dosáhnout hutnějšího zvuku

Tisk

BarboraMochowa-2aBarbora Mochowa upoutává posluchače svých koncertů éterickým hlasem a zasněnými písničkami, které se pohybují na pomezí populární a vážné hudby. Na koncertech se doprovází na klavír, někdy ji doplňují hudebníci ze smyčcového Unique Quartet (při některých příležitostech hrajícího pod názvem Kvintesence Quartet). Niž na konci roku 2014 se Barbora Mochowa představila klipem k písni Rise and Shine. V červnu 2016 vydala kritiky vychvalované album Waiting for the White Raven. To přispělo k získání stříbrné příčky v kategorii Objev ankety Žebřík. Koncem minulého roku natočila klip k písni The Old House, inspirované pohádkou Hanse Christiana Andersena.


Proč sis za režisérku svého klipu vybrala studentku filmové školy Nikol Stýblovou?

Měla jsem natáčení domluvené v průběhu času asi se třemi lidmi, ale pokaždé to selhalo, tak jsem se po nějaké době rozhodla pro poslední krok a vyhlásila jsem takové pátrání přes sociální sítě. Mezi prvními jmény se objevila Nikol (studentka filmové školy v Praze), a tak jsme spolu začaly komunikovat. Nejdříve jsme měly trošku odlišnou představu, ale pak to takzvaně „seplo“. Jsem za ten krok moc ráda, Nikol je opravdu šikovná, rozuměly jsme si a klip vznikal v příjemné atmosféře. To bylo pro mě hodně důležité.

Do jaké míry jsi uplatnila při práci na klipu vlastní nápady?

Moje představa byla jednoduše natočit, jak hrajeme a udělat to v nějakém netradičním prostředí. A to mi hned vyvstala Petrohradská kolektiv a její prostory bývalé čokoládovny, které dnes slouží pro různé kulturní akce a také jako kavárna. Hrála jsem tam jako jedna z vystupujících festivalu Piano Day Prague a to místo mě svou atmosférou strašně zaujalo. Potom jsem si přála, abychom využili efektu zpomalení. Ve skutečnosti jsme na natáčení hráli dvakrát rychleji a potom se obraz zpomalil do původního tempa, takže pohyby k písni sedí, ale jsou pomalejší, což vytváří takový zvláštní elegantní efekt. Nikol tam pak vložila coby druhou linku prostřihy toho, jak se bavíme v prostoru kavárny a tím do toho přidala určitou civilnost. To se mi líbilo. Ta píseň působí sama o sobě docela romanticky. Chtěla jsem jít obrazem trošku proti tomu, aby vznikl nějaký kontrast - tomu pomáhají i ty kachličky v místnosti. (úsměv) Další nápad Nikol byl rozestavět kluky z Unique Quartet po celé místnosti, nikoli do řady, jak tomu bývá na koncertě.

Byl velký rozdíl mezi tímto natáčením a natáčením tvého prvního klipu Rise And Shine?

Jsem spokojená s oběma klipy, akorát natáčení Rise And Shine probíhalo v trochu stresovější atmosféře.

BarboraMochowa-1

Obsadila jsi druhé místo v kategorii Objev hudební ankety Žebřík. Co pro tebe toto ocenění znamená?

Měla jsem z toho velkou radost. Nečekala jsem, že bych se tam objevila. Je to divácká anketa, o to víc mě to potěšilo. Byla to hezká zkušenost. Teď jsem si vzpomněla, že vlastně začíná nový ročník! Hlasovat je možné do konce ledna, moc děkuji čtenářům za případné hlasy! (úsměv)

V dubnu 2017 jsi předskakovala v Akropoli před vystoupením norské hudebnice Rebekky Karijord. Jaký to byl pro tebe zážitek?

Z jejího koncertu jsem byla nadšená. Pozorovala jsem, jakým způsobem využívá pódium, jak střídá svoje různé polohy, mění energii. Její hudba je mi hodně blízká. Taky moc obdivuju takový ten severský způsob zpěvu. Udělalo mi hroznou radost, že jsem mohla být ten večer součástí.

Toto bylo tvé jediné předskakování?

Kromě Rebekky Karijord jsem před rokem předskakovala v Kostele U Salvátora před německým umělcem Svenem Helbigem na festivalu Spectaculare. Jeho hudba je takový mix klasiky a elektroniky. Vystoupil spolu s desetičlenným sborem Pražští pěvci a za nimi běžela překrásná projekce. Byl to opravdu až mystický zážitek, tím spíš, že se to konalo v obrovském zaplněném kostele. Moje vystoupení obohatila tanečnice, která na začátku přitančila do tmy se svíčkou a při několika písních mě doprovázel violoncellista z Unique Quartet, Šimon Marek.

BarboraMochowa-3

Kolikrát za měsíc koncertuješ?

Různí se to. Ale průměrně mám jeden až tři koncerty měsíčně.
Na křtu tvé desky se rozdávaly obálky s peříčkem uvnitř. Můžeš k tomu říci něco víc?
Chtěla jsem udělat nějaké malé překvapení. Moje deska se jmenuje „Waiting for the White Raven“, tak mě napadlo udělat takový tematický los. Ve většině obálek byla černá peříčka a ve třech bílá. Kdo si bílé vytáhnul, dostal cédéčko.

Kde jsi tolik havraních pírek sehnala?

Nic jsem žádnému ptáčkovi neudělala! (úsměv) Nebyla to havraní pírka, ale obarvená kachní, tuším. Chvíli jsem je hledala, ale nakonec našla v jednom obchodu s výtvarnými potřebami.

Je již na cestě druhá deska?

Mám teď hotových pět písní, tak ještě jednou tolik a mohlo by to dát na novou desku. Ke dvěma už píše František Krtička (pianista, skladatel a můj dvorní aranžér) aranže pro smyčcový orchestr. Chtěla bych tam mít také víc elektroniky, beatů. Už se na to těším, jak to bude znít, snad se to všechno podaří.

Kdy deska vyjde?

To zatím nedokážu říct. Byla bych ráda, kdybychom to stihli do konce roku 2018, ale myslím, že je to nereálné.

Kdy nejdříve tě bude možné slyšet naživo?

25. ledna se uskuteční koncert Praze, v kostele svatého Vavřince pod Petřínem. Je to malý gotický kostelík, blízko zastávky Hellichova. Ten prostor je moc krásný, jsou tam dokonce ještě původní gotické malby. Je to moje vysněné místo, kde jsem vždycky chtěla hrát. Doprovázet mě bude smyčcový Unique Quartet a bude to v Praze jediný koncert zase na dlouhou dobu, tak určitě přijďte, bude to magický! (úsměv)


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rád utíkám do vnitřního světa, říká herec Petr Franěk

petr franek200Zatímco asi před třiceti lety ho viděl v dramatu Maryša v Městském divadle Zlín, kde představoval Francka, letos jsem viděl Petra Fraňka také v Maryši, ale v roli hospodského. Hru nastudovalo Divadla Radka Brzobohatého a já tak mohl po letec...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Pro herce je největší trest, když nehraje, anebo hraje málo a malé role, říká Naděžda Chroboková-Tomicová

nadezda perexFilmové, respektive televizní publikum, si ji může pamatovat z filmu Nuda v Brně nebo nejnověji ze snímku Rudý kapitán, ze seriálů Strážci duší a Ordinace v Růžové zahradě. Avšak mnohem výrazněji na sebe Naděžda Chroboková-Tomicová upozornila nejednoznačnou pos...


Literatura

Romantika + akce = Střemhlavý pád

stremhlavy pad 200V listopadu vydalo nakladatelství Ikar další knihu z Edice světový bestseller, tentokráte zacílili na ženy a vsadili na tutovku v podobě Sandry Brown. Její Střemhlavý pád má ty správné složky, aby vytvořil napínavou akční knihu p...

Divadlo

Užít si divadlo a zároveň se něco naučit? 93. ročník tradičního divadelního festivalu Jiráskův Hronov i letos láká na řadu seminářů s divadelními odborníky

jiraskuv hronov200V polovině léta se uskuteční 93. ročník tradičního divadelního festivalu Jiráskův Hronov. I letos festival nabídne kromě bohatého programu semináře s divadelními odborníky určené nejen hercům, ale i široké veřejnosti. Semináře se zamě...

Film

Křehká komedie o dívce z továrny na koláčky štěstí

fremont-foto-07

Americký snímek Babaka Jalaliho Fremont nadchl diváky na festivalu Sundance i na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech, odkud si odvezl Cenu za režii. Křehká komedie sleduje osudy mladé dívky ...