Sběratelka příběhů: knižní debut plný překvapení

Sběratelka příběhů: knižní debut plný překvapení

Tisk

sberatelka pribehu200V červenci vydalo nakladatelství Ikar v Edici světový bestseller knihu Sběratelka příběhů od britské autorky debutantky Sally Page. Každý má nějaký příběh. Najde však Janice odvahu vyprávět ten svůj?

 



Od floristiky ke psaní

Sally Page se po studiu historie přestěhovala do Londýna, kde pracovala v reklamě. Ve volném čase se na večerní škole věnovala floristice a nakonec si otevřela vlastní květinářství. Toto místo jí nabídlo jedinečný vhled do lidských příběhů a začala tento svět zachycovat prostřednictvím fotografií a také knih. Kromě toho založila firmu na výrobu plnicích per.

Mozaika plná příběhů

Už si nevzpomíná, čím její sbírka začala. Snad útržkem rozhovoru, jež zaslechla při mytí dřezu? Brzy (při utírání prachu či odmrazování ledničky) si všimla, že jí lidé vyprávějí své příběhy. Možná to tak dělali vždy, ale teď je to jiné, teď se k ní příběhy natahují a ona je shromažďuje u sebe... Když Janice začne uklízet u devadesátileté paní B., konečně potká někoho, kdo chce naopak slyšet její příběh. Janice má však jasno: je strážkyní příběhů a nemá svůj vlastní, který by mohla vyprávět. Alespoň ne takový, o nějž by se mohla podělit. Jenže paní B. není hloupá a tuší, že v Janice je skryto mnohem víc, než se na první pohled zdá...

Od každého trochu

Sběratelka příběhů v sobě komponuje v zamotané skládance od každého trochu – jednou je milá a vtipná, jindy dojemná až smutná, přináší tajemství i nečekaná přátelství a vztahy, které obstojí kdejaké zkoušky.

Čte se víceméně lehce, má krátké kapitoly s vtipnými názvy kapitol a dohromady tvoří příběh té, která původně příběhy sbírá. Nalákala mě jak anotace knihy, tak i půvabný přebal, který prostě táhne oči a nedá na knihu ani její obsah zapomenout.

Tato kniha možná nebude pro všechny, nese se v pomalejším tempu, ze začátku mi trvalo se začíst, ale obsahuje vypravování o životě, který je neobyčejně obyčejný, a přesto hýří všemi pocity. Knihu doporučuji čtenářkám, které vyhledávají zajímavé vypravování o mezilidských vztazích a o naději.

sberatelka pribehu

Název: Sběratelka příběhů
Autor: Sally Page
Žánr: světová literatura
Originální název: The Keeper of Stories (2022)
Nakladatelství: Ikar
Rok vydání: 2023, pevná vazba
Počet stran: 320
Hodnocení: 75 %

Odkaz na web: https://www.euromedia.cz/sberatelka-pribehu/kniha/15603/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Beata Hlavenková: „Člověk píše, zkouší, skládá, a pak stejně nakonec musí přijít ono políbení múzy, aby to zafungovalo“

BeataHlavenkova 200Beata Hlavenková je velice výraznou osobností nejen české, ale i světové hudební scény. Působí jako skladatelka, zpěvačka, pianistka a producentka. Její tvorba je vždy odvážná, oscilující mezi žánry a vycházející z hluboké znalosti...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Darina Hamarová – Životem nekráčím sama

darina hamarova 200Prvotní setkání s románem Dariny Hamarové mnohé čtenáře vyděsí – vždyť příšerná grafická úprava obálky je jak z babiččiny červené knihovny nebo hůř, jako další román od Alexandry Potter. Pokud čtenář nejde na jistotu a neví, co od ...


Literatura

Troufnete si na 100 mozkocvičných hádanek?

100 mozkocviceni 200Jeden moudrý muž kdysi dávno řekl, že „je lépe mozek opotřebovat, než ho nechat zrezivět“. Pro ty, kteří nechtějí nechat mozek zrezivět je určena knížka anglických mozkocvičných hádanek.

 

...

Divadlo

Hru Teď mě zabij uvede Městské divadlo Mladá Boleslav po pěti letech v derniéře

Ted me zabiji200Derniéru inscenace Brada Frasera Teď mě zabij oznámilo na pondělí 11. prosince Městské divadlo Mladá Boleslav. Příběh jedné rodiny, která žila šťastně až do osudového okamžiku. Ten zamíchá kartami a navždy změní životy. Premiéra hry...

Film

Nové štědrovečerní pohádce z dílny České televize nechybí humor ani laskavost

duchnadzlato 200Co by to bylo za vánoční svátky, kdyby v televizi neběželo velké množství pohádek. Vedle každoročně hojně reprízovaných a všemi generacemi milovaných pohádek, přichází Česká televize vždy s alespoň jednou novou pohádkou. Tentokrát se ...