Troufnete si na 100 mozkocvičných hádanek?

Troufnete si na 100 mozkocvičných hádanek?

Tisk

100 mozkocviceni 200Jeden moudrý muž kdysi dávno řekl, že „je lépe mozek opotřebovat, než ho nechat zrezivět“. Pro ty, kteří nechtějí nechat mozek zrezivět je určena knížka anglických mozkocvičných hádanek.

 

 

 

Některé jsou jednodušší jako tahle „Mami, kolik je ti vlastně let? Je mi přesně 35 let. Ale to už tvrdíš roky. Přiznávám, že normálně si trochu vymýšlím. Ale dnes je to zrovna pravda, pokud do mého stáří nezapočítáš víkendy“.

Jak stará je matka doopravdy? Malá nápověda na téže stránce pomáhá „víkendy zabírají dvě sedminy všeho času“. Už víte? Pokud si myslíte že je její 49 let, hádáte správně, což je možno si ověřit v Řešení na konci knížky.

A hádanka trochu těžší. „Umíte umístit 4 mince tak, aby se všechny vzájemně dotýkaly? A jak jich lze takto umístit pět? Nápověda nepomáhá? Ale mince doma máte a jistě, než nahlédnete do řešení, na to přijdete.

V další ukázce se možná mozkové závity trochu zapotí. „Existuje jednoduchý důvod, proč se z nabízených slov na volné místo ve větě hodí jen jedno, které? Do sta musí každý …. počítat radostně. Jenže ze šesti nabízených slov se hodí na první pohled každé – soudruh, voják, pionýr, vekslák, mukl, družstevník. Nápověda pouze radí, že vůbec nezáleží na významech slov a že cizinec má větší šanci úlohu vyřešit. Tady většinou se musí mozek hodně namáhat.

A co vy? Troufnete si to vyřešit bez nahlédnutí na výsledek? Možná, že vybrané ukázky jsou pro vás lehké, ale co těch dalších 97? Přeji vám opotřebovaný, a ne zrezivělý mozek a věřím, že v nastávajícím podzimním a zimním čase si najdete čas pro úspěšné vyluštění všech hádanek a určitě se nebudete při nich nudit.

100 mozkocviceni

Název: 100 mozkocvičných hádanek
Originál: 100 Maddening Mindbending Puzzles
Překlad: Jakub Krásenský
Autoři: Rob Eastaway a David Wells
Žánr: hry a tréninky
Nakladatelství: Portál
Rok vydání: 2020
Počet stran: 160
Hodnocení: 85 %

https://obchod.portal.cz/hry-a-treninky/100-mozkocvicnych-hadanek/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

DeeThane: „Naslouchal jsem a hledal, jestli na mě beat “dýchᔓ

deethane 200DeeThane je streamer a hudební interpret. Letošní jaro měl strávit na turné, ale současná situace mu to nedovolila a on se tak pustil do práce na novém albu. Co na něm fanoušci najdou? A jak DeeThane odpočívá?

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Kathryn Danceová opět zasahuje

zapad200Jeffery Deaver se pohybuje na literárním poli už pěknou řádku let. Dávno není jen tím, který napsal Sběratele kostí. Vedle legendárního vyšetřovatele Lincolna Rhyma vytvořil i neméně populární policistku Kathryn Danceovou. A právě její čtvrtý případ ...


Literatura

Deník plný vulgarismů. Rok se sprostou matkou

Denik-sproste-matky200Vytvořit literární dílo, jehož poetika stojí na kumulaci pravidelně se opakujících vulgarismů, nadávek a capslockových odstavců soustavy sprostých slov, je nepopiratelně originálním počinem.

Divadlo

Divadelní rekonstrukce vraždy Alexandra Litviněnka

Prilis drahy jed perexAlexandr Litviněnko (Petr Lněnička), bývalý agent KGB a FSB, emigroval v roce 2000 do Velké Británie poté, co se stal v Rusku nežádoucím kvůli zveřejnění nezákonných praktik tamějších tajných služeb. S manželkou Marin...

Film

Dny evropského filmu se konají již po třicáté

DEF perexV poslední dubnové dekádě (20. – 30. 4. 2023) zve uměnímilovné diváky do kina již 30. ročník DNŮ EVROPSKÉHO FILMU. Nejprve se uskuteční v Praze, Brně a Ostravě, ale kromě nich – od 26. dubna zavítá i do dalších měst: do Boskovic, Červeného Kostelce, Hod...