Švédsko, sérioví vrazi a 100 procent

Švédsko, sérioví vrazi a 100 procent

Tisk

100 procent 200V říjnu vydalo nakladatelství Kalibr knihu významného švédského autora Anderse Roslunda, který není neznámý ani v naší kotlině. Severská novinka se jmenuje 100 procent a přináší specifický vyšetřovací tým, extrémně brutální zločiny a osobitý neklid skandinávského státu.


Z dua autorů zbyl jeden

Oceňovaný novinář Anders Roslund (* 1961) a bývalý vězeň Borge Hellström (1957–2017) vytvořili v roce 2004 švédskou autorskou dvojici, která se zařadila k celosvětově nejvydávanějším severským spisovatelům. Společně vydali sedm dílů série případů kriminalisty Ewerta Grense a bývalého infiltrátora Pieta Hoffmanna, jenže se staly bestsellery a posbíraly řadu cen. Po náhlém skonu Hellströma se Roslund rozhodl v akčních příbězích pokračovat a nadále sklízí úspěchy.

Co nás v příběhu čeká?

Ve Švédsku přece žádní sérioví vrazi neexistují a nikdy neexistovali. Ale pokud tomu tak je, proč je tělo zbavené krve? Proč je jiné tělo rozdrceno kost po kosti a proč je třetí spáleno různými chemikáliemi? Jak spolehlivé jsou ve skutečnosti testy DNA? A co se skutečně stalo s kriminalistou Ewertem Grensem, který se zastřelil, aby všechno své trápení ukončil?

Pozor – nic pro slabší povahy!

Hned úvodní stránka nám dává vědět, že tohle bude brutální, nic pro slabé žaludky. Popis usmrcení je často až příliš detailní a neušetří nás mnohdy nechutných detailů. Zároveň nám příběh přináší nepřikrášlené zobrazení moderního novodobého Švédska, kde přímo bují kriminalita.

Kniha přináší návrat hlavní postavy, vyšetřovatele Ewerta Grense, která se vyskytuje i v předešlých knihách autora. Jde o návrat jak do života, takže nahlédneme do jeho soukromí, tak hlavně k práci vyšetřovatele a to rovnou k ničemu menšímu, než k záludnému sériovému vrahovi.

S knihami Andersem Roslundem jsem dosud neměla tu čest, takže 100 procent je pro mě první setkání s jeho dvorním vyšetřovatelem. Nelineární vyprávění, moderní Švédsko a perverzní vrah, zajímavá kombinace, která má na to, přilákat čtenáře!

100 procent

Název: 100 procent
Autor: Anders Roslund
Žánr: krimi román
Originální název: 100 procent (2022)
Nakladatelství: Kalibr
Rok vydání: 2023, pevná vazba
Počet stran: 384
Hodnocení: 65 %

Odkaz na web: https://www.euromedia.cz/100-procent/kniha/15929/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Darujte pod stromeček rodinné vzpomínky v knihách Moniky Kopřivové

Koprivova1Pokud ještě stále nevíte, co darovat pod stromeček svým nejbližším, přinášíme vám skvělé tipy na vánoční dárky, které můžete najít na portálech Familium a Babičkářství! Rozhovor s jejich zakladatelkou vám prozradí více a možná i poradí, jaké nové knížk...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Políbila jsem Sharu Wheelerovou je skvělou knihou pro queer čtenářstvo

Sharu1Nebinární Casey McQuston napsalx opět výbornou young adultovku. Oproti Poslední stanici je však mířená hlavně na mladší čtenáře v okruhu střední školy. Je to něco mezi detektivkou a romancí a nechybí tedy napětí a silná přátelství. Rozhodně se je...


Literatura

Technothriller Rabbits mě úplně vtáhl

Rabbits200Obálku knihy Rabbits kromě hlavy králíka zdobí věta Hraj, pokud si troufáš… a také popis Smrtící undergroundová hra, která by mohla přepsat realitu, jak ji známe. Co si pro čtenáře Terry Miles připravil?

 

...

Divadlo

20 let radosti a smíchu

screamers PEREXV letošním roce je to už dvacátý rok, kdy mají členové travesti skupiny Screamers plné diáře a brázdí republiku křížem krážem. Sama představení skupiny navštěvuji už od základní školy, takže jejich repertoár znám dobře a byla jsem zvědavá,...

Film

Mars útočí: Mají Marťani starosti?

mars utociMars útočí (1996) vznikl na sklonku „milénia“ a díky svému černému humoru se stal velmi populárním filmem. Jack Nicolson ve své hlavní roli předvádí, jaké může mít takový prezident s nájezdem mnohem vyspělejších...