Darina Hamarová – Životem nekráčím sama

Darina Hamarová – Životem nekráčím sama

Tisk

darina hamarova 200Prvotní setkání s románem Dariny Hamarové mnohé čtenáře vyděsí – vždyť příšerná grafická úprava obálky je jak z babiččiny červené knihovny nebo hůř, jako další román od Alexandry Potter. Pokud čtenář nejde na jistotu a neví, co od knihy opravdu očekávat, nejspíš ani nenajde sílu ji otevřít. Což je škoda. Román je bohužel, či bohudík, úplně o něčem jiném než o milostných avantýrách. Darina Hamarová napsala dílo, které je inspirováno jejím osudem a krutým osudem její rodiny. O syrovém boji o přežití, o boji s rakovinou.

 

Příběh hlavní hrdinky Danici – silné ženy pocházející z Oravských Beskyd, je plný složitých životních událostí. První část knihy se věnuje příběhu její sestry – ženy týrané alkoholikem, která poté, co si po dlouhém utrpení a životě po azylových domech našla konečně milujícího partnera, umírá na rakovinu. Danice nezbývá nic jiného než její dvě děti vzít do opatrovnické péče ke svým vlastním. V momentě, když zařizuje pohřeb sestry, se dozvídá, že manžel jí je nevěrný, stěhuje se k milence a nechává ji napospas vlastnímu osudu a vychovávat čtyři děti. Jeden by si řekl, že to už stačí, ale bohužel ne. Danice diagnostikují rakovinu prsu, která metastázovala i do mízních uzlin.

Prohrávat můžete, ale prohrát ne!
Je motto hlavní hrdinky, resp. autorky knihy. Následuje téměř roční boj se zákeřnou nemocí. Danica dojíždí na chemoterapie, radioterapie a bez přikrášlení popisuje, co procedury dělají s jejím tělem a jaké mají vedlejší účinky. Ani na okamžik si však nepřipouští, že by mohla prohrát. Rakovině se postaví čelem a s obdivuhodnou silou, místy i humorem. Nepodléhá sebelítosti a stále je empatická k lidem kolem.

You’ll never walk alone (Nikdy nekráčíš sama)
Román je pojmenován netradičně podle hymny fotbalového klubu FC Liverpool, která se stala pro Danicu esenciální. Uvědomovala si, že i když ji v nejtěžších chvílích opustil manžel, následně i přítel, ze kterého se vyklubal alkoholik, měla nesmírnou oporu ve zbytku rodiny, v přátelích, v kolezích z práce. Byla sice sama, ale nebyla osamělá. Přestože Danica svůj boj s rakovinou vyhrála, bohužel jí PB (jak v knize familiárně nazývá pána boha) přichystal další rány: zemřel jí otec a nedlouho nato i matka, která měla nádor v prsu a odmítala s ním zajít k lékaři.
„Jsou chvíle, kdy si myslíte, že hlouběji už klesnout nemůžete, že už nevstanete, že je všemu konec. A potom jsou chvíle, kdy vám osud najednou dá šanci, opět se postavíte na startovní čáru a je jen na vás, jak tu šanci využijete,“
Román je o nebývalé síle, energii a charakteru člověka, který klesá ke dnu a dokáže se zapřít a znovu odrazit. Je velmi emocionální, některé pasáže dají čtenáři zabrat. Na druhou stranu dodává sílu a inspiraci. Autorka si zaslouží hluboký obdiv, nejen vzhledem k tomu, co dokázala překonat, ale i k odhodlání o tom napsat, což muselo být nesmírně těžké. Celý příběh je ryze subjektivní – vyprávěný za použití ich-formy.
Jediné, co bych knize vytkla, je závěr. Jakási forma happy endu vzhledem k tragédiím, které se udály, byla žádoucí. Nicméně román je zakončen tím, jak Danica potká svoji životní lásku a kolotoč kolem toho je lehce trapný.

Název: Životem nekráčím sama
Autor: Darina Hamarová
Žánr: román
Nakladatelství: Práh (Praha 6)
Rok vydání: 2016
Hodnocení: 90 %

( 3 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tomáš Krejčí: Projekt Kruanova dobrodružství je nyní v rukou fanoušků

Krejci perexV souvislosti s propagací projektu chystané adaptace legendárního českého komiksu z časopisu ABC Kruanova dobrodružství jsem měla možnost hovořit také s jedním z jeho autorů, nadšencem a režisérem Tomášem Krejčím. Právě on je jedním z hlavních in...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Užijte si víkend v Hampshire

Vikend-s-panem-Darcym 200Nakladatelství Sofa Book přineslo četbu pro všechny milovníky Jane Austenové v podobě knihy Víkend s panem Darcym. Udělejte si pohodlí a začtěte se do tohoto romantického příběhu.

 ...


Literatura

Královna detektivek slouží výuce jazyků

agat200Nakladatelství Garamond vydalo další z řady dvojjazyčných (anglicky napsaných a česky přeložených) detektivních příběhů nejslavnější autorky detektivek, Agathy Christie pod heslem „Naučte se anglicky lépe než Hercule Poirot“. Tentokrát do výběru zařadi...

Divadlo

Divadelní rekonstrukce vraždy Alexandra Litviněnka

Prilis drahy jed perexAlexandr Litviněnko (Petr Lněnička), bývalý agent KGB a FSB, emigroval v roce 2000 do Velké Británie poté, co se stal v Rusku nežádoucím kvůli zveřejnění nezákonných praktik tamějších tajných služeb. S manželkou Marin...

Film

Falešně!

falesne  perexInvestiční bankéř Markus Føns je podezřelý z rozsáhlých investičních podvodů. Není tedy divu, že skončí za mřížemi. Podmínky jsou zde pro něj hrozné, a tak se uchýlí do samovazby ve zvláštním oddělení určeném těm nejopovrhovanějším věz...