Nové štědrovečerní pohádce z dílny České televize nechybí humor ani laskavost

Nové štědrovečerní pohádce z dílny České televize nechybí humor ani laskavost

Tisk

duchnadzlato 200Co by to bylo za vánoční svátky, kdyby v televizi neběželo velké množství pohádek. Vedle každoročně hojně reprízovaných a všemi generacemi milovaných pohádek, přichází Česká televize vždy s alespoň jednou novou pohádkou. Tentokrát se můžou diváci těšit rovnou na dvě pohádkové nadílky – Duch nad zlato a Sněžný drak.

 

Největší pozornost je vždy soustředěna na štědrovečerní pohádku, kterou letos připravil režisér a scenárista Zdeněk Zelenka. Duch nad zlato vychází z motivů Zelenkovy oblíbené pohádky Hanse Christiana Andersena Křesadlo.

Tulák Vojta hledá ukrýt před bouřkou a nalézá ho až v podzemní jeskyni, do které omylem spadne. Jeskyně ve svých útrobách ukrývá zlatý poklad, který zláká i chudého Vojtu. Při plnění kapes zlaťáky ho přistihne duch italského původu Arnoldo, a tak si Vojta z pokladu odnáší pouze křesadlo v podobě zlaté bambitky a pár drobných, které zaujmou zlodějského hostinského a jeho malé pomocníky. Kouzelnou moc křesadla odhalí Vojta, až když se chce zahřát. Po pár škrtnutích se v pokoji zjeví duch Arnoldo a splní Vojtovo tajné přání – setkat se s tajemnou princeznou, o které mnoho slýchal, ale neměl možnost ji někdy zahlédnout. Když Vojta princeznu spatří, na první pohled se do ní zamiluje. Proto se rozhodne jít druhého den na zámek a s Arnoldovou pomocí se pokusit získat náklonnost pana krále i hamižné dvorní dámy Hermíny, aby svolili k svatbě s Rozárkou. Hermína má ale jiné plány. Chce překazit lásku mezi Vojtou a princeznou Rozálií a především získat zázračné křesadlo. Pokud se chcete dozvědět, zda se dvorní dámě podaří uskutečnit všechny její pletichy do puntíku, nezapomeňte se dívat v úterý 24. prosince v 19 hodin na ČT 1.

duchnadzlato

Ač je pohádka Duch nad zlato napsána na motivy Křesadla, nenachází se zde žádné usekané hlavy a ani jiné skoro až hororové prvky, kterými Andersen Křesadlo prošpekoval. Zdeněk Zelenka ji jako scenárista zbavil všech temných složek a nasadil příběhu masku laskavého a pohodového rodinného filmu, kde není nouze o humor, který pobaví jak malé, tak velké diváky. Jako režisér nemohl Zdeněk Zelenka pohádku ošidit o speciální efekty, honosné kostýmy a krásné lokace. Korunu celému příběhu nasadil především hvězdným obsazením v podání Viktora Preisse, Jiřiny Bohdalové, Jana Hrušínského či Martina Dejdara. Do role princezny si tentokrát vybral Veroniku Kubařovou (Ženy v pokušení, Můj vysvlečený deník) a postavu Vojty obsadil synem herce Svatopluka Skopala Františkem. V malých roličkách se například objeví Martin Kraus, Miroslav Vladyka, Radek Holub, Miroslav Táborský, Arnošt Goldflam a talentovaný malý herec Filip Antonio, který si jako jediný dovolil v Zelenkově pětatřicetileté filmové praxi stopnout záběr se slovy, že to zahraje lépe. Samozřejmě v pohádce nemůže chybět chytlavá písnička autorů Jiřího Škorpíka a Robina krále, kterou nazpíval Viktor Preiss.

duchnadzlato3

I přesto, že má pohádka příjemné obsazení a vtipy jsou někdy velmi trefné, celkově však bohužel nevybočuje z průměru, který nám Česká televize každoročně na Štědrý den servíruje.

Název: Duch nad zlato
Produkce a distribuce: Česká televize
Scénář: Zdeněk Zelenka
Režie: Zdeněk Zelenka
Kamera: Pavel Berkovič
Hudba: Jiří Škorpík
Hrají: Viktor Preiss, Jiřina Bohdalová, František Skopal, Veronika Kubařová, Jan Hrušínský, Miroslav Vladyka, Radek Holub, Vladimír Javorský, Miroslav Táborský, Martin Kraus, Arnošt Goldflam, Filip Antonio a další
Hodnocení: 58 %

Zdroj foto: www.ceskatelevize.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jiří Daron: Metaloví fanoušci jsou ti nejlepší!

Jiří Daron, Pragokoncert a Tarja TurunenPřesto, že datum v kalendáři a nevlídné počasí za okny naznačují, že festivalovému řádění je pro letošní rok konec, není to docela pravda. Už zítra propůjčí hokejoví fanoušci svůj zlíns...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Zlomené město

200filmNew York coby město hříchu, kráska v nesnázích a cynický policajt s temnější minulostí. Allen Hughes ve svém novém snímku křísí klasické atributy americké drsné školy.

...

Literatura

Andersenův Starý dům a jiné pohádky

I když je Hans Christian Andersen (1805 – 1875) známý především jako spisovatel pohádek pro děti, na své si určitě v jeho příbězích přijdou i dospělí. Když jsem byla malá a maminka mi předčítala, pohádky dánského vypravěče nebyly zrovna na seznamu mých oblíbených. Byly pro mě moc „bojavé“ a ko...

Divadlo

Komorní opera Hudební fakulty JAMU uvede komediální operu Albert Herring

herring 200V tuzemsku nejuváděnější operu britského skladatele Benjamina Brittena nastudovali studenti Hudební fakulty JAMU. Komorní opera brněnské umělecké akademie nabídne novou inscenaci díla Albert Herring ve dvou premiérách 20. a 21. listopadu v 19 ...

Film

Valerie a tisíc hereckých tváří jedné herečky ve filmu Přišla v noci

prisla v noci200Tak až v únoru jsem konečně viděl český film Přišla v noci! Neskutečný a přitom uvěřitelný horor! Nebo jde o černou komedii? Každopádně se hned v úvodu článku přimlouvám o jeho pokračování! Dvojka by „bodla“! Protože Simona Peková, pře...