Detektivka protkaná uměním i historií

Detektivka protkaná uměním i historií

Tisk

Zena v ohni 200V nakladatelství Metafora (Grada) vyšla před několika dny kniha bestsellerové autorky Žena v ohni a nezbývá než doufat, že nezůstanou jen u tohoto jednoho počinu.

 



Poutavá obálka

Pochvalu si zaslouží černá obálka, kterou protíná ohnivý pruh a neztrácejí se v ní písmena. Není nijak návodná, ale láká čtenáře právě jakousi tajemností a akutností zároveň. Je jasné, že oheň je mocný pán a také důležitý symbol. Autorem obálky je Jiří Pros.

Zajímavý námět i postavy

Hlavní hrdinkou je mladá nadějná novinářka Jules Rothová řídící se heslem, že musíte mít koule na to být ženou. Do všeho se vrhá po hlavě a ráda si věci dělá pro svém a díky těmto vlastnostem získává práci u uznávaného investigativního reportéra Davida Mansfielda. O typickou redakční práci se však ani zdaleka nejedná – jde o tajný úkol spočívající v hledání expresionistického obrazu s názvem právě Žena v ohni, který uloupili nacisté a od té doby o něm nikdo neslyšel. Hledání není důležité jen z hlediska historie, ale je velmi osobní – chce ho získat Ellis, osobní přítel Dana. Svou roli zde sehrává i jeho syn Adam a hledání komplikuje také postava neohrožené galeristky Margaux de Laurentové.

Nejedná se tedy o typickou detektivku, nebo nějaký obyčejný příběh, ale o vyprávění založené na historických skutečnostech. Čtenář se tak dozví více ze světa umění, a to především z jeho nekalého zákulisí. To mě moc zaujalo stejně jako vystupující postavy, které mi byly moc sympatické. Jen jsem si pořád nemohla zvyknout, že je Ellis mužské jméno, ale to je jen detail.
Nenechte se odradit pomalejším rozjezdem

Kniha mě zaujala anotací a byla jsem tak na ni moc zvědavá. Líbilo se mi, že děj začal v redakci, ale o novinařinu zpočátku moc nešlo. Rozjezd knihy byl pomalejší, autorka potřebovala představit všechny postavy a také příběh rozjet. Tím by se však čtenáři rozhodně neměli nechat odradit, protože později vše dostalo grády a já se od Ženy v ohni nemohla odtrhnout, a i po poslední stránce jsem na ni dlouho myslela. Autorka mě hodně zaujala a jak jsem psala v úvodu, doufám, že o ní v České republice ještě uslyšíme!

O autorce

Lisa Barr je zkušená novinářka, která pracovala jako redaktorka deníku Jerusalem Post, šéfredaktorka časopisů Today´s Chicago Woman a Moment a jako redaktorka a reportérka deníku Chicago Sun-Times. Během své novinářské kariéry referovala o událostech světového významu. Je autorkou románů Fugitive Colours (historický thriller z druhé světové války, získal cenu Hollywoodského filmového festivalu za nejlepší nepublikovaný rukopis a Zlatou medaili IPPY pro nezávisle píšící autory) a Unbreakables (feministický román o ženě hledající sama sebe). Jako autorka, novinářka a bloggerka se objevila v pořadech Good Morning America a Today. Žije poblíž Chicaga s manželem a třemi dcerami.

Zena v ohni

Žena v ohni
Autor: Lisa Barr
Překlad: Hana Sichingerová
Žánr: thriller
Nakladatelství: Metafora (Grada)
Rok vydání: 2022
Počet stran: 392
Hodnocení: 91 %

https://www.grada.cz/zena-v-ohni-13049/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zdeněk Žák: „Prosím seniory, aby nic nebrali osobně“

Zak perexU příležitosti premiéry laskavé komedie Kvartet v Divadle Bez zábradlí jsme vyzpovídali jednoho z protagonistů – Zdeňka Žáka. Hra nás zavede do penzionu pro vysloužilé operní umělce a bránice potěší typický britský hu...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Špinavý kšefty na North Ganson Street
zahler 1Nakladatelství Mystery Press nám v červnu vydalo pěknou drsňárnu, detektivní thriller Špinavý kšefty na NorthGanson Street od amerického autora S. Craiga Zahlera. Pokud patříte mezi příznivce drsné školy, ostrého jazyka, mrazivé atmosféry a ambival...

Literatura

Matka vzala roha

matka vzala 200Sám jsem si svůj život nevybral.” Nejenom John Irving napsal svůj životopis velice originálním způsobem sepsaný v knize Moje imaginární přítelkyně. I v českém prostředí se můžeme těšit na netradiční pojetí vzpomínek Edgara Dutky,...

Divadlo

Švandovo divadlo odletí do USA. Představí tam současné autorské divadlo i nový dramatický text napsaný umělou inteligencí

svandovo divadlo usa 200Na patnáctidenní turné do Spojených států odletí od 31. května do 14. června část hereckého a uměleckého souboru Švandova divadla v Praze. Vedle dvou inscenací reprezentujících současnou českou činohru zde smíchovská scéna...

Film

Do kin se řítí dobrodružný film pro celou rodinu Bella a Sebastián: Nová generace

BELLE-ET-SEBASTIEN200Hlavní hrdinové 10letý chlapec a velký bílý pes prožijí nezapomenutelné prázdniny, které oběma změní život. Vysoké hory, divoká zvířata, tajné jeskyně, temné lesy, ale i silná auta řítící se horskými průsmyky, paragliding a lanovk...