Stylové čtení na léto trávené nejen ve městě

Stylové čtení na léto trávené nejen ve městě

Tisk

200 carrieNe každý se o prázdninách plně věnuje nicnedělání. Někteří využívají dva měsíce volna pro splnění svých snů. A přesně takovou strategii zvolila hrdinka knihy Léto ve městě.

 

 

 

Spisovatelku Candace Bushnellovou proslavil seriál Sex ve městě, kterému se stala její kniha předlohou. Carrie Bradshawovou a její tři nejlepší přítelkyně odtud známe jako úspěšné třicetileté ženy, které se prodírají sexuální džunglí New Yorku hledající svého pana Božského. Co předcházelo slavné kariéře novinářky a jejímu bydlení ve městě měst New Yorku se dozvíme v knižní sérii Deníky Carrie B. V prvním díle se nám Carrie představí jako nenápadná myška z Castlebury, která sní o své budoucí kariéře spisovatelky. Samozřejmě nesmí na scéně chybět kluk, do kterého by se mohla bláznivě zamilovat.

V druhém díle nazvaném Léto ve městě přijíždí sedmnáctiletá Carrie do New York City, kde se chce věnovat kurzu tvůrčího psaní a pevně doufá, že nebude muset nastoupit po prázdninách na Brown. Štěstí začátečníka ji přivede do bytu Samanthy Jonesové, která Carrie překřtí na vrabčáka a otevře jí dveře do společnosti umělců a nekončících večírků 80. let. A hned na první party se Carrie seznámí s veleúspěšným dramatikem Bernardem Singerem a přeskočí mezi nimi jiskra, i když je mezi nimi podstatný věkový rozdíl.

Není vše tak růžové, jak se zdá Carrie bydlí zpočátku u Peggy, která se snaží prorazit u filmu a na úkor toho terorizuje Carrie i její spolužačku L´il. Carrie je z jejího chování zdeptaná a ke všemu ji hned po příjezdu do NY někdo ukradne kabelku. Oba problémy se ale jako mávnutím proutku vyřeší a Carrie spolu s nalezenou kabelkou získává i novou kamarádku feministku Mirandu Hobbesovou.

Větší obavy jí ale přidělává otec, který prochází krizí středního věku, vymění auto za motorku Harley Davidson a najde si mladou přítelkyni. Uvědomuje si ale, že i ona se stala drahou mladší polovičkou staršímu muži. A tak se rozhodne, že vztah muže a ženy jí poslouží jako námět pro její vlastní divadelní hru a snaží se dokázat nejen sobě, že má na to stát se úspěšnou newyorskou spisovatelkou.

Jestli se Carrie podaří uspět, při jaké příležitosti se setká s Charlotte Yorkovou a jak se bude nadále vyvíjet její vztah s Bernardem, se dočtete právě zde. A pokud vás nezláká ke čtení ani vaše zvědavost, pak zabere zcela určitě obálka knihy, která je stejně jako Carrie naprosto božská a stylová.

kniha

Název: Léto ve městě (Summer and the City. A Carrie Diarries)
Podtitul: Deníky Carrie B. 2
Autor: Candace Bushnellová
Překlad: Jiřina Stárková
Nakladatelství: BB/art s. r. o.
Rok vydání: 2011
Počet stran: 288
Hodnocení: 80 %

Zdroj foto: www.bbart.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Igor Orozovič: Kdyby čeština byla mezinárodním jazykem, mohly některé české písničky být světovým hitem

IgorOrozovic 200Igor Orozovič, člen činohry Národního divadla v Praze a také zakladatel Cabaretu Calembour, uvedl na svém YouTube kanále sérii šesti videoklipů, kterou příhodně nazval Rébusongy aneb Poznávačky. Diváci mají za úkol uhodnout, o kterou če...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Češi 1942 aneb jak v Londýně vymysleli atentát na Heydricha

Cesi 1942 200V jednom z dalších pokračování devítidílné komiksové řady tzv. „Českého století“ od roku 1918 do roku 1992 se autor Pavel Kosatík spolu s výtvarníkem Markem Rubcem věnují dalšímu klíčovému okamžiku našich moderní...


Literatura

Se psem ve městě je i není legrace

Pes ve městěVeronika Hájková ve své knížce představuje rok života moderní, soběstačné ženy, jejíž věk se blíží padesátce, pracuje jako redaktorka na volné noze doma, má syna Diviše, jenž navštěvuje první třídu a moc neposlo...

Divadlo

„Je to otázka estetiky – ta molekula je krásná“

elegance molekuly 200Třešničkou na dortu letošního ročníku festivalu Setkání Stretnutie bylo představení Elegance molekuly Dejvického divadla. Na to se těšil vyprodaný hlavní sál, kterým se nesla slavnostní atmosféra. Vše umocnil ještě krátký pro...

Film

Film JEDNA NOC, otevírající téma sexu po internetu, představuje trailer

jedna noc 200„A co byste pro lásku udělali vy?“ ptá se podtitul nového filmu režiséra Davida Laňky JEDNA NOC. Vypráví příběh jedné osudové lásky, která právě v tuhle chvíli musí dokázat, že obstojí. V hlavních rolích filmu zabývajícího se tématem sexuálních ...