Matka vzala roha

Matka vzala roha

Tisk

matka vzala 200Sám jsem si svůj život nevybral.” Nejenom John Irving napsal svůj životopis velice originálním způsobem sepsaný v knize Moje imaginární přítelkyně. I v českém prostředí se můžeme těšit na netradiční pojetí vzpomínek Edgara Dutky, které jsou zpracovány do povídek v různých formách, ale také pokaždé s jinou mírou autobiografických prvků.


Soubor povídek volně navazuje na příběhy Bena z knihy U útulku 5. Ben, který zrcadlí život autora, byl dva roky umístěn v dětském domově po tom, co byla jeho matka odsouzena a uvězněna za napomáhání k útěkům přes hranice v temných komunistických dobách. Pak se dostal do péče jeho tety a strýce a podle jeho vlastních slov si vedl dobře.
Uvěznění a útěk matky popisuje v titulní povídce, která má také největší rozsah. Je napsána velmi uvolněně a s obrovským nadhledem, jakoby všechno počínání opravdu záleželo pouze na osudu (co my víme?). I přesto, že povídka pojednávala o nebezpečných věcech, v podstatě záležitostech života a smrti, četla se lehce. Jazykové zpracování a obraty stoprocentně seděly, prostě dokonalost.
Jenomže každý jsme svým způsobem přírodou, okolnostmi, a zejména dobou determinováni. Sám jsem si svůj život nevybral.”
Povídky jsou různě dlouhé, řazené jsou chronologicky. Jak už bylo napsáno v úvodu, mnohé z nich jsou autobiograficky laděné. Například první povídka o útěku matky z vězení a následného přesunu do zahraničí, návštěva autora v Austrálii, stejně tak jako návštěva jeho matky po letech v domovině.
Autor střídá různé polohy - někdy se usmíváte nad mladickým optimismem a snahou zaujmout dívku a udělat cokoliv, jen aby ji bylo možné spatřit. Jindy je nálada spíše přiostřená. Věřím, že si povídky najdou své čtenáře a uvelebí se v jejich slovech stejně jako já.

matka vzala

Matka vzala roha
Autor: Edgar Dutka
Žánr: povídky
Nakladatelství: Prostor
Rok vydání: 2016
Počet stran: 176
Hodnocení: 90 %            
Zdroj foto: www.kosmas.cz
http://www.eprostor.com/cz/katalog-titulu/matka-vzala-roha.aspx?referrerID=0


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

S paní Alicí Koškovou o celostátní anketě "SUK - čteme všichni"

suk perexKterou knihu vydanou v roce 2013 vyberou čtenáři jako nejlepší? To se můžeme zatím pouze dohadovat. Hlasování je v plném proudu a ještě chvíli nás nechá všechny napjaté. Anketa „SUK – Čteme všichni“ je celostátní anketo...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Kam s kaprem? Na Úřad pro zahrady a rybníky

Úřad pro zahrady a rybníky, perexPřiznám hned v úvodu, že z téhle knihy jsem tak trochu jelen. Možná jsem si tentokrát ukousla větší sousto, než můj čtenářský standard dovoluje. Po dočtení Úřadu pro zahrady a rybníky mi v hla...


Literatura

Prodloužená jízda vzpomínek Václava Kopty

prodlouzena jizda 200V březnu vyšla pod taktovkou nakladatelství Motto poměrně útlá knížka vzpomínek Václava Kopty s názvem Prodloužená jízda. Autor nás seznámí se svým dětstvím a rodinou, která ho formovala, ale podíváme se pod pokličku jeho prof...

Divadlo

Peter Gábor režíruje v Česku i Slovensku, ale představil se i na scéně Théâtre Moliére v Paříži

peter gabor perexKrásných sedmapadesát let oslavil koncem října renomovaný režisér Peter Gábor. Řadu let sklízí úspěchy na divadelních scénách v Česku i Slovensku, ale objevil se také jako herec se objevil v několika filmech a seriálech. Působil j...

Film

Horký letní den s aktéry filmu Tajemství a smysl života

tajemstvi zivota a smysl 200Píše se sobota 3. srpna roku 2013. Budím se v časných hodinách, celý natěšený, že dnes strávím příjemné dopoledne/odpoledne s herci áčkového formátu na place natáčení filmu Tajemství a smysl života