Zdeněk Žák: „Prosím seniory, aby nic nebrali osobně“

Zdeněk Žák: „Prosím seniory, aby nic nebrali osobně“

Tisk

Zak perexU příležitosti premiéry laskavé komedie Kvartet v Divadle Bez zábradlí jsme vyzpovídali jednoho z protagonistů – Zdeňka Žáka. Hra nás zavede do penzionu pro vysloužilé operní umělce a bránice potěší typický britský humor. Pan Žák nám prozradil více nejen o hře, ale také o jeho kariéře.

 


V dubnu vás čeká premiéra hry Kvartet, která diváky přenese do domova důchodců pro vysloužilé operní umělce. Můžete nám o této hře prozradit více?
Můžu vám prozradit jen to, že se jedná o dva muže a dvě ženy, kterým je přes 70 let. Každý má úplně jinou náturu. A víc nemá cenu prozrazovat.

Jaká je zde vaše role? Musel jste se na ni nějak speciálně připravovat? Jste v něčem podobný jako protagonista?
S postavou, kterou hraju, si podobný vůbec nejsem, protože nezpívám :-) Ale měli jsme skvělou paní profesorku, bývalou operní pěvkyni Jiřinu Markovou – Krystlíkovou, která nás učila „jako“ zpívat…

Viděl jste stejnojmenný film od Dustina Hoffmana? Pokud ano, byl vám v něčem inspirací?
Film jsem neviděl, ale myslím si, že spíš ta hra byla inspirací pro ten film...

V Kvartetu se kromě vás představí Rudolf Hrušínský, Veronika Freimanová a Jana Švandová. Jedná se o takovou komorní sestavu, jak vám to dohromady funguje? Jste rád, že to hrajete zrovna s nimi?
Hraje se mi s nimi výborně a můžu prozradit, že se známe pomalu tak dlouho, jako postavy v té hře… :-)

Zak 3

Hra pracuje s typickým britským humorem, máte jej rád? Co vás obecně dokáže spolehlivě rozesmát?
Britský humor miluju a absolutně rozesmát mě dokáže film „Na obchůzce“ a „Hurá do toho“.

Velmi chváleným představením je komedie Každý rok ve stejnou dobu, ve kterém excelujete s Veronikou Freimanovou. Jak vás tato hra baví? A jak vám to spolu šlape?
Kdyby nás hra nebavila, tak už ji dávno nehrajeme a šlape nám to spolu tak, že si mnozí diváci myslí, že jsme manželé...

Zak 2

Šéf divadla Bez zábradlí je Karel Heřmánek. Jak s ním vycházíte? Jaký je to člověk?
Karel Heřmánek, můj šéf, je poměrně dost vysoký, asi by mě přepral a proto s ním vycházím dobře :-)

K herectví jste se dostal náhodou, a to přes ochotníky. Nelitujete někdy, že jste se nestal nástrojařem?
Nástrojařem jsem se stal a dva roky jsem se tím dokonce i živil... V národním podniku PAL – Kbely. Ochotníkům veleobce Baráčníků tímto děkuji, že mě kdysi mezi sebe přijali.

Zak 4

Nejen naši čtenáři vás jistě znají z mnoha televizních seriálů, namátkou Doktoři z Počátků ,Synové a dcery Jakuba skláře, Vyprávěj, Ordinace v růžové zahradě. Co pro vás byla největší zkušenost? A za co jste tomu seriálovému hraní nejvíce vděčný?
Občas mě někdo pustí ve frontě před sebe, za to jsem seriálovému hraní velmi vděčný a už vůbec hrát v nekonečných seriálech je velká zkušenost :-)

Hrál jste také v polské reklamě na pivo Tiskie a tento národ si vás prý oblíbil. Jak si to vysvětlujete? Máte sám rád pivo?
Piji teď polské nealkoholické pivo ARGUS, alkohol mám zakázaný. V Polsku jsem byl, ale nikdo mě tam nepoznal. Kamarád mi říkal, že jsem jeden čas v reklamních blocích z TV neslezl… :-)

Zak 1

Na závěr poprosím o vzkaz pro čtenáře a přeji vám jen to nejlepší, hlavně zdraví!
Děkuji a přijďte se pobavit do Divadla Bez zábradlí sídlícího v Jungmannově ulici na představení KVARTET. Určitě se pobavíte! A prosím seniory, aby nic nebrali osobně :-) :-) 

Děkuji za rozhovor!

Zdroj foto: www.bezzabradli.cz

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Markéta Hrubešová: „Zatím se držím svého kopyta.“

marketa hrubesovaMarkéta Hrubešová je známá herečka, ale v poslední době ji můžete stále více zastihnout kolem vaření a kulinářských pořadů. Naposledy jste ji mohli vidět v primáckém VIP Prostřeno, které suverénně ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

„Každej knižke třeba pomocť a naučiť ju lietať, pripadne ju potom navigovať na ceste k čitatelovi,“ říká slovenský výtvarník Juraj Martiška

200 knizkaPřed dvěma lety touto dobou tvořil Juraj Martiška ilustrace ke knížce Jiřího Holuba Jak se zbavit Mstivý Soni. Letos si před létem střihl opět „Holuba“ – vytvořil obrázky pro slovenské vydání příběhu Kolik váží Matylda. Co je nového u Juraje Ma...


Literatura

Nechte GPS doma a orientujte se pomocí přírody

orientace v prirode 200Nakladatelství Grada vydalo knihu zakladatele školy orientace v přírodě Tristana Gooleyho Orientace v přírodě s podtitulem znovuobjevené umění, jak se nechat vést přírodou. Objevte ho i vy.

...

Divadlo

Na podzim do divadla: Laktační psychóza

200divO prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte. Tentokrát vás zveme na Malou Scénu ve Zlíně, která si to s koncem ještě rozmyslela a zve vás na představení Laktač...

Film

O snížené soudnosti (nejen herecké)

Be2Canrijen perexPřehlídku Be2Can zahájil a poté do běžné distribuční sítě vstoupil francouzský historický snímek Jeanne du Barry – Králova milenka. Pojednává s notnou dávkou dojemného sentimentu o poslední souložnici francouzského krále Ludvíka XV. Pano...