Proč hodní psi nedojdou k jižnímu pólu?

Proč hodní psi nedojdou k jižnímu pólu?

Tisk

hodni-psi-k-jiznimu-polu-nedojdou perexKdyž Major Thorkildsen náhle zemře, zůstanou jeho věrný psí společník Tassen a ovdovělá paní Thorkildsenová sami. Se svou ztrátou se vyrovnávají různými způsoby – paní Thorkildsenová utápí žal v alkoholu a Tassen jej zajídá vynikajícími pochoutkami.

 

Jednotvárnost jejich života naruší až příběh o Roaldu Amudsenovi a jeho smečce neohrožených psů, kteří podnikli odvážnou výpravu na jižní pól. Oba dva toto vyprávění fascinuje, a tak se vydají do knihovny, kde chtějí získat další informace o této historické události. Bádání jim do života vnese trochu radosti a nadšení. Na scéně se však čím dál častěji objevují syn a snacha paní Thorkildsenové, kteří touží po jejím nádherném domě…

Příběh o stárnutí, smrti, přátelství a životě vyprávěný z pohledu psa
Knihu Hodní psi k jižnímu pólu nedojdou, napsal norský spisovatel Hans-Olav Thyvold. Jedná se o jeho první beletristické dílo. Kromě této novinky, kterou v českém překladu vydalo Nakladatelství Ikar, napsal spoustu populárně naučných knih, například o Roaldu Amudsenovi nebo Bruci Springsteenovi. Byl také novinářem a moderátorem v rádiu i televizi.

Příběh o Tassenovi a paní Thorkildsenové je psaný v ich-formě. Vypravěčem je pes Tassen, který se musí vyrovnat s nečekanou situací. Přišel o pána, kterému byl oddaný, a tak mu nezbývá nic jiného než upnout se na paní Thorkildsenovou. Jejich bolest je sblíží, a tak mezi nimi začne vznikat opravdové přátelství. Kniha ale není jen o poutu mezi psem a člověkem. Vypráví také o životě, stárnutí a smrti, takže se rozhodně nejedná o jednoduché čtení.

Nikdy se nevzdávat
Navzdory tématům, kterým se příběh věnuje, v knize nechybí ani humor. Někdy je laskavý a jindy sarkastický, ale vždy pobaví. Tassen ani jeho nová paní se nikdy nevzdávají, což do jinak smutného příběhu vnáší záblesky optimismu. Důležitou roli zde sehrává i Amudsenova výprava, která oba hrdiny fascinuje. Díky tomu se o ní dozvíte spoustu zajímavostí. Některé z nich jsou ale dost brutální.

Tempo vyprávění je pomalé a poklidné. Tassen a paní Thorkildsenová občas podnikají malá dobrodružství, avšak nejvíc prostoru je věnováno Tassenovým filozofickým úvahám, vzpomínkám a již zmiňované výpravě na jižní pól. Kniha tak zaujme především čtenáře, kteří hledají realistický příběh plný podnětných myšlenek.

hodni-psi-k-jiznimu-polu

HODNÍ PSI K JIŽNÍMU PÓLU NEDOJDOU
Autor: Hans-Olav Thyvold
Originální název: Snille hunder kommer ikke til Sydpolen
Překlad: Eva Dohnálková
Žánr: román
Vydáno: Ikar, 2021
Edice: Světový bestseller
Počet stran: 280

Hodnocení: 70 % 

www.knizniklub.cz/knihy/459010-hodni-psi-k-jiznimu-polu-nedojdou.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pro skupinu Flattus je Sunday Music Jam srdcovka!

flattus 200Skupina Flattus vystoupí na začátku září na akci Sunday Music Jam. Co plánují a jak se jim vede se dozvíte v tomto rozhovoru.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Černočerné srdce. Tak temné, že temnější už být nemůže

cernocerne-srdce perexČernočerné srdce je už šestým případem v sérii se svérázným detektivem Cormoranem Strikem a jeho kolegyní Robin Ellacottovou. Navazuje na tituly Volání kukačky, Hedvábník, Ve službách zla, Smrtící bílá a Neklidná krev. Spoluma...


Literatura

Skutečná přítomnost. Středověký obraz mezi ikonou a virtuální realitou

altTaké vás otravuje procházet sály s gotickým uměním? Tady Ježíš na kříži, onde pieta, tam zase madona. Občas nějaký svatý se svatozáří. A znovu totéž. Jednou to všechno vyřezané nebo vytesané, jindy namalované. Umělci tvořili svá díla podobná si jako vejce vejc...

Divadlo

Elita národa včera, dnes a zítra
ElityDoba se mění, ale lidé zůstávají stejní. Tento sociální jev má svou kladnou i zápornou stránku. Jestliže se ale v postkomunistických zemích objevují na vysokých společenských pozicích osoby spjaté s nechvalnou činností pro minulý režim, je tento úkaz silně...

Film

Lon Chaney – muž tisíce tváří

lon chaneyPrvního dubna uplyne 129 let od narození filmového herce Lona Chaneyho – muže, jenž byl průkopníkem v oblasti hororu a hrůzy. Byl to právě on, kdo uvedl horor do americké kinematografie. Svět ho znal pod vyst...